Székely-cigány közelharc Erdélyben

2009. június 10. 16:17

Csíkszentmártonban tettlegességgel és gyújtogatással egybekötött etnikai konfliktus zajlik.

2009. június 10. 16:17
Kétszáz fős roma közösségének elköltöztetését kéri a romániai Csíkszentmárton (Sanmartin) település magyar lakossága. A háromezer fős Hargita megyei községben az utóbbi időben éles ellentét támadt a kisebbségi roma és a többségi magyar lakosság között. Legutóbb pünkösd vasárnapján robbant ki a konfliktus, amikor féltucatnyi cigány megtámadta és bántalmazta az egyik magyar családot. Az incidens után még aznap közel kétszáz lakos romákat üldözött el otthonaikból, három épületet felgyújtottak, többnek kitörték az ablakát. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. A bosszú hatására mintegy hatvan cigány elmenekült a településről.

Gergely András, a község polgármestere a legrosszabbnak azt tartja, hogy a falubeliek maguk akarnak igazságot szolgáltatni. "Úgy érzik, nem hatékonyak a rendőrség és a hatóságok eljárásai" – nyilatkozta a Krónikának az elöljáró. Példaként megemlítette, hogy a lopáson, garázdálkodáson tetten ért romákra több esetben csak kisebb pénzbírságot róttak ki.

Székely-roma konfliktus Csíkszentmártonban (Krónika)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!