Kolozsvár: 50 év állami, magyar oktatás nélkül

2009. június 21. 11:25

Pénteken napközben konferenciával, este élőlánccal emlékeztek az önálló romániai magyar felsőoktatás felszámolására.

2009. június 21. 11:25
Bolyai Mementó címmel rendeztek megemlékezést és konferenciát pénteken a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében a Bolyai Egyetem felszámolásának 50. évfordulója kapcsán. Somai József, a Bolyai Egyetem Barátai Egyesületének (BEBE) elnöke leszögezte, ha kell, pert indítanak a Bolyai Egyetem visszaállításáért. Balázs Sándor nyugalmazott egyetemi tanár Út az egyesítésnek nevezett felszámoláshoz címmel tartott előadást, Csetri Elek pedig Csendes Zoltánra, a Bolyai Egyetem utolsó rektorára emlékezett, aki az egyetem beolvasztása után öngyilkos lett.

A megemlékezés-sorozat záróakkordjaként a szervezők a BBTE főépülete elé hívtak minden érdeklődőt, hogy megemlékezzenek az ötven éve felszámolt Bolyai Egyetem jogtalan egyesítéséről, és felhívják a figyelmet, hogy a magyar közösség fejlődésének záloga az anyanyelven való oktatás, az önálló magyar egyetem létrehozása. Jelen volt, és felszólalt Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alelnöke, aki gratulált a fiatal szervezeteknek, hogy példát mutatnak a politikusoknak, hogyan álljanak ki a jó ügyért. A megemlékezésen jelen volt Füzes Oszkár, bukaresti magyar nagykövet is. A résztvevők ezután a BBTE főépületének Farkas utcai oldalán sorakoztak fel a gyertyákkal, és a magyar himnusszal zárták az estét.

Bolyai Mementó: élőlánc és megemlékezés Kolozsváron (kronika.ro)

Bolyai-gyerekek versus BBTE oktatói (hm), kutatói (khm) (Újranyalt bélyegek)

Élőlánc a Bolyai Egyetemért. Nosztalgia vagy pragmatizmus? (Kiss Olivér próbálkozós blogja)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!