Létrehozták az első szintetikus emberi embriót Cambridge-ben

2023. június 17. 20:20

Sem hímivarsejt, sem petesejt nem kellett hozzá.

2023. június 17. 20:20
null

Őssejtek felhasználásával szintetikus emberi embriókat hoztak létre a tudósok. Ez a lépés azért is számít úttörőnek, mert így sem hímivarsejtekre, sem petesejtekre nem lesz szükség a jövőben hasonló létformák előállításhoz.

A tudósok szerint ezek a modellembriók, amelyek hasonlítanak az emberi fejlődés legkorábbi szakaszaiban lévő embriókra,

kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a genetikai rendellenességek és a vetélések biológiai okainak vizsgálatában

– írta a Guardian.

A lap ugyanakkor hozzátette, hogy ez a kutatás komoly etikai és jogi kérdéseket is felvet, mivel a laboratóriumban növesztett egyedek nem tartoznak sem az Egyesült Királyság, sem más országok hatályos jogszabályai alá. Míg a természetes módon tenyésztett emberi embriók csak 14 napig használhatók kutatásra az Egyesült Királyságban, a jelenlegi szabályozás a szintetikusokról semmit sem ír.

A „struktúrák” nem rendelkeznek dobogó szívvel vagy az agy kezdeteivel, de tartalmaznak olyan sejteket, amelyek jellemzően a méhlepény, a sárgatest és maga az embrió kialakulásához szükségesek.

Nincs tervben a klinikai alkalmazásuk

Magdalena Żernicka-Goetz professzor, a Cambridge-i Egyetem és a Kaliforniai Technológiai Intézet munkatársa szerdán, a Nemzetközi Őssejtkutató Társaság éves bostoni ülésén tartott plenáris előadásában ismertette eddigi munkájuk eredményét.

„Emberi embriószerű modelleket hozhatunk létre az embrionális őssejtek átprogramozásával” – mondta a találkozón.

A Guardian megjegyezte, hogy a szintetikus embriók klinikai alkalmazására nincs közeljövőben kilátás. Illegális lenne beültetni őket egy beteg méhébe, és még nem világos, hogy ezek a struktúrák képesek-e tovább érlelődni a fejlődés legkorábbi szakaszain túl.

Az egérsejtekből növesztett szintetikus embriók a jelentések szerint szinte teljesen azonosnak tűntek a természetes embriókkal. Amikor azonban nőstény egerek méhébe ültették őket, nem fejlődtek élő állattá. Idén áprilisban pedig kínai kutatók majomsejtekkel folytattak hasonló kísérleteket. Szintetikus embriókat hoztak létre, és felnőtt majmok méhébe ültették be azokat. Ezek közül néhány a terhesség kezdeti jeleit mutatta, de egyikük sem fejlődött tovább néhány napon túl – derült ki a cikkből.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hohokam
2023. június 19. 10:11
Több részletet kéne tudni - őssejtekből korábban is lehetett "embryoid body" nevű komplex 3D struktúrákat létrehozni, ill. lehetett un. iPS eljárással humán vérsejtekből őssejteket létrehozni. A Guardian impakt-faktora egyelőre nem elég jó ahhoz, hogy komolyan lehessen venni :-)
Akitlosz
2023. június 19. 10:08
Akkor ezek még nem szintetikus embriók, hanem csak ahhoz hasonlító valamik. A genetikai betegségek előfordulását egyszerű és olcsó, ráadásul etikus módszerrel könnyen lehetne radikálisan csökkenteni. Csak egy egyszerű és olcsó genetikai vizsgálat kell, így az emberek megismernék előre a genetikai betegségeiket, azok kockázatát, tudnák, hogy mire számítsanak életükben, sokkal egészségesebben tudnának élni, ami egy vagyont spórolna a társadalombiztosításnak. Van sok olyan emberpár, akik közül mindegyiknek születhetne egészséges gyermeke, csak éppen nem egymástól, mert mindketten ugyanannak a genetikai betegségnek a génjét hordozzák. Ezt mind lehetne előre tudni, ha már az újszülötteknél genetikai vizsgálatot végeznének, amitől sokkal könnyebbé és egészségesebbé válhatna az életük. De erre nem költenek. Az apák személyét még ma is csak vélelmezik az olcsó és egyszerű genetikai vizsgálatok korában. Amiről az ember nem tud, az nem is fáj neki. Ha van valami, amibe az emberiségnek nagyon megérné befektetni anyagilag is és mindenhogyan máshogyan is, az a genetikai vizsgálat. Úgy sokkal többet tudnának magukról az emberek, amihez tudnák igazítani az életmódjukat. Az egészségügy egy vagyont spórolna. Néhány száz dollár egy teljes körű genetikai vizsgálat.
kata56
2023. június 18. 16:35
Hányinger....
Tiszafa
2023. június 18. 12:49
Na, ezek után keresi még valaki a majom emberré fejlődési elmélet vonalából a hiányzó láncszemet? Mert ha igen, nyugodtam hagyja abba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!