Szakértő: Az orosz társadalom elfáradt a háborús tematikától

2023. június 05. 09:38

Bendarzsevszkij Anton Facebook-oldalán elemezte a Levada közvéleménykutató legújabb felméréseinek eredményét.

2023. június 05. 09:38
null

Bendarzsevszkij Anton rámutatott arra, hogy a Levada közvéleménykutató legújabb felmérései két érdekes trendről tanúskodnak az orosz társadalmon belül. Állítása szerint az orosz lakosság egyre inkább elfogadja azt, hogy hosszan tartó háború következik Ukrajnával, annak minden következményével, mint például a nyugati szankciókkal. 

A kutatás alapján kijelenthető, hogy míg tavaly májusban az orosz lakosság csupán 21 százaléka gondolta azt, hogy a háborús események Ukrajnában tovább fognak tartani, mint egy év, 2023. májusában már a lakosság közel fele, 45 százaléka számít a több mint egy évig tartó háborús cselekményekre a szomszédban.

A szakértő leszögezte, az orosz társadalom elfáradt a háborús tematikától, ugyanis a háborúval kapcsolatos történéseket csak a válaszadók 17 százaléka mondta azt, hogy követi. 

„Ennyien követik az eseményeket, annak ellenére, hogy az orosz háborús propaganda változatlan intenzitással működik, és nap mint nap utoléri az embereket a tévében, plakátokon, rádióban és stb.

– ismertette Bendarzsevszkij Anton.

Az orosz válaszadók háromnegyede foglalkozott a háború részleteivel tavaly márciusban, az orosz agresszió megindulása után egy hónappal, azonban tavaly szeptemberre ez 35 százalékra esett. 

Bendarzsevszkij úgy látja a Levada számait, hogy a háború az orosz társadalom perifériájára szorult, az embereket nem érdekli,

ki akar maradni belőle.

„Ez például nagyon jól magyarázza azt, hogy a hatalom miért nem hirdetett még mindig mobilizációt. Ha távol tudják tartani az oroszok többségétől a háborút, akkor a lakosság nem fog tiltakozni az autoriter rendszer és az ország izolációja ellen” – említette.

Nyitókép: Olga MALTSEVA / AFP

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. június 05. 12:41
hat meg az ukran
ThunderDan
2023. június 05. 12:29
Anton... hagyjuk már.
NovaTerra
2023. június 05. 12:22
Jaj Anton. Már megint...
nemecsekerno_007
2023. június 05. 12:03
A dollárnyomdászokon kívül, ki a fasznak jó még a háború?!?!?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!