Medvegyev három forgatókönyvet vázolt Ukrajna jövőjéről

2023. május 26. 07:30

Vélhetően egyiknek sem örülnének az ukránok.

2023. május 26. 07:30
null

Dmitrij Medvegyev, volt orosz elnök, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a Telegramon posztolt egy szöveget Ukrajna jövőjéről. Az orosz vezető szerint Ukrajna katonailag elveszíti a háborút, majd felbomlik az ukrán állam: ez megtörténhet nagyon gyorsan, vagy egy lassú folyamatként, vázolja. Három forgatókönyvet valószínűsít mindkét esetben:

1. Ukrajna nyugati részét az EU tagállamai fogják irányítani, az ország nagy része pedig senkiföldje lesz Oroszország és az EU közt.

Létrejönne a senkiföldjén egy ukrán utódállam,

amelyik mindent vissza akar majd foglalni, ám a nyugati területekkel nem fognak törődni már: csatlakoznak az EU-hoz és a NATO-hoz is, majd ismét kitör a háború, amiből világháború is lehet.    

2. Ukrajna eltűnik,

kormánya száműzetésbe menekül

valamelyik európai államban. Medvegyev szerint a konfliktus ebben az esetben véget érhet, de „az ukrán nácik” tovább áskálódnak majd az EU-tagállamok által megszerzett ukrajnai területekről. Ebben az esetben kevés esélyt lát a harmadik világháborúra.

3. Az első lehetőség ellentéte: az EU-tagállamok megkapják Ukrajna nyugati részét, de

az új ukrán kormány az oroszok mellé áll,

majd az Orosz Föderációhoz csatlakozik. A konfliktus ezzel véget ér.

Medvegyev a poszt végén hangsúlyozza: más lehetőség nincs szerinte, és ezt mindenki tudja, csak Nyugaton nem akarják beismerni. Úgy mérlegelt, hogy „ideiglenesen” a második megoldással is beérnék, de hosszú távon csak a harmadik verzió elfogadható Oroszország számára.

***

Nyitókép: Yuri KADOBNOV / AFP

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gordon.
2023. május 27. 16:34
Nem a nemzeti politika, hanem ennek a túllihegése a probléma.
Teréz Pitykéz
2023. május 26. 22:14
A harmadik verzió lesz! Az intellektualisan aluldimenzionalt ukránok elhitték egy csepürágó elnöktől ( annak is szar) hogy majd amerika megvédi. Sajna amerika 7000 km -re van viszont oroszok a szomszédban. Amerika meg saját érdeket védi, és egy ponton elengedi az ukránokat.
kulalak
2023. május 26. 13:33
Katonai puccs kellene. Aztán lehet tárgyalni Még talán az embereket is megkérdezik majd
Zjzj
2023. május 26. 12:31
Ugy latszik medveszar elvtars kesziti elo a muszkakat (meg zorbanisztani tamogatoit) a nagy kudarcra, aka most mar variansokat emleget, nem pedig egy teljes denacifikaciot! Ukrajna a jelenlegi pluszminusz hatarvonalaival (esetleg a 2022 elotti vonal menten vagy a ketto kozott) eu es nato tag lesz, celjuk most az, hogy kibekkeljek a tovabbi muszka teruletszerzest amig a folyamat mindket szervezetnel lezajlik. Ezt zorban nem fogja tudni megakadalyozni, erre mar elokeszuleti lepesek vannak folyamatban - egyebkentis ugyis behuzza majd a farkat, mint mindig , nyuszit egyetkettot es rabolint. Tudja mindenki, az ukranok is, hogy a tobbsegben orosz lakta teruletek visszaszerzese lehetetlen, ez mindig is csak problema lenne, megha esetleg sikerulne is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!