Ukrán vezérkar: A legádázabb harcok továbbra is Bahmut és Marjinka térségében folynak

2023. április 25. 19:56

Saját beszámolójuk szerint az ukrán erők kedden visszavertek 36 ellenséges támadást a frontnak eme szakaszain.

2023. április 25. 19:56
null

A legádázabb harcok változatlanul a Donyeck megyei Bahmut és Marjinka településeknél folytak kedden – közölte az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében.

 A beszámolóban a kijevi katonai vezetés kiemelte, hogy a nap folyamán az orosz erők két rakétacsapást mértek Sz-300-as légvédelmi rendszerrel a Harkiv megyei Kupjanszk város központjára, valamint hat légicsapást és több mint tíz, sorozatvetős rakétatámadást más célpontokra. Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a Kupjanszkban eltalált helytörténeti múzeum romjai alól ki tudták emelni egy nő holttestét.

Rajta kívül egy másik ember is életét vesztette ott, valamint tízen megsebesültek. A vezérkar hangsúlyozta, hogy a megsemmisített múzeumépület környékén egyetlen katonai létesítmény sincs. A kijevi katonai vezetés jelentése szerint az orosz hadsereg változatlanul Bahmut, Marjinka és Avgyijivka településekre koncentrál a támadásban,

de az ukrán erők kedden visszavertek 36 ellenséges támadást a frontnak eme szakaszain.    

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában katonai szempontból azzal magyarázta Bahmut megtartásának fontosságát, hogy az orosz csapatok ne támadhassák oldalba vagy hátba az ukrán csapatokat a Luhanszk megyei Liszicsanszk, valamint Donyeck város felől.    

A vezérkar jelentésében kitért még arra, hogy az ukrán légierő kedden öt csapást mért orosz katonai összpontosulásokra és egyet egy légvédelmi rendszerre, a rakéta- és tüzérségi egységek pedig eltaláltak egy orosz légvédelmi rakétarendszert és egy radarállomást.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Alisa Yakubovich

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2023. április 26. 09:22
Ne felejtsük, Zelinszkij zsidó, zsidókkal körülvéve... A zsidóság a háborúiban mindig tudott meglepőket húzni.., nemigen vesztettek hadjáratot... A meglepetés most is kísért, és a kísértett megjelenése várható... -függetlenül az egyéni ellenérzésektől...
kolozsv
2023. április 26. 09:02
"Ukrajna a lehető legtöbb félrevezető jelzést adja ki, hogy ezzel összezavarja Oroszországot az ellentámadás előtt – írja a Politico. "
Asparuch Kan
2023. április 25. 21:35
Bahmutnak nem a 80 %-a hanem már a 84-85 %-a van orosz kézen sőt a németek szerint inkább 87 % a realitás. Tehát már hétről hétre jó pár %-os az előre haladás. Az oroszok erőt gyűjtenek és feltöltik készleteiket. Katonákról van szó nem droidokról. 2-3 nap és újabb orosz előretörés várható. Tegnap az orosz erők betörtek Khromove faluba és a zömét el is foglalták. Ez rossz hír az ukránoknak, mert ez a falu Bahmut észak nyugati részén van és ezzel tovább szűkült a bekerítés szára. Északról és délről teljesen egymást átfedő lövéseket tudnak az oroszok leadni. Naponta 5-10 ember jut ki a városból a 2 héttel ezelőtti napi 500 helyett. Az ukránok elkeseredetten lőnek mindenre ami mozog csak, hogy távol tartsák az oroszokat. Egyre inkább érződik a pánik és a kilátástalanság "szaga" az ukrán védőkön. Óriási kockázata van egy ukrán ellentámadásnak mivel jó eséllyel kudarcba fog fulladni és az USA roppant kínos helyzetbe kerülhet. Szeptemberben kb. 700 ezer ukrán katona állt szemben kb. 200 ezer orosszal, ez most egészen másképp fest. Most legfeljebb 450 ezer ukrán katona áll szemben kb. 400 ezer orosszal. Az ukrán túlerő csaknem elolvadt az igen durva veszteségek hatására és máshova is elvezényeltek csapatokat. A 3,5 : 1-hez arány 1,1 : 1 hez alakult át. Minden katonai tankönyv szerint egy sikeres támadáshoz 3 szoros túlerő kell ez szeptemberben megvolt és sikerrel is jártak most viszont ez nagyon nem így van, és kudarc lehet a vége. Ráadásul az oroszok vannak kiépített állásokban és a tűzerő fölény is velük van ami min. 3-4 szerese az ukránnak ez rengeteget számít.
Takagi
2023. április 25. 21:16
És? Kit érdekel? Pont lesz..a már mindenki. Unalmas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!