Pápalátogatás anno: a pártállamnak éppúgy kellett, mint most az Orbán-rendszernek

2023. április 26. 20:31

A pártállam hívta meg, de már egy demokratikus országba érkezett II. János Pál pápa az első magyarországi látogatására 1991. augusztus 16-án.

2023. április 26. 20:31
null
Riba István

„A pártállam hívta meg, de már egy demokratikus országba érkezett II. János Pál pápa az első magyarországi látogatására 1991. augusztus 16-án. A nem mindennapi eseményből még a kommunista rezsim akart politikai hasznot húzni és azt a nemzetközi megítélésének javítására felhasználni, most pedig az Orbán-kormány teszi ezt Ferenc pápa érkezése kapcsán. 

(...)

»Ha akarja, jöjjön« – így reagált 1988 júliusában Grósz Károly miniszterelnök, egyben az MSZMP vezetőjeként az ország első embere Giovanni Spadolini olasz köztársasági elnök kérdésére, hogy »Miért nem jöhet a pápa Magyarországra?«. A hírt Spadolini még aznap tudatta Paskai László esztergomi érsekkel, aki nyomban neki is látott a munkának. Persze kellett még az MSZMP Politikai Bizottságának a jóváhagyása is, ám augusztus 9-én az is megérkezett.

Paskai levélben kérte ki püspöktársai egyetértését, míg Straub F. Brunóval, az Elnöki Tanács elnökével a szabadsága alatt íratták alá a meghívólevelet. Így a Szent István király halálának 950. évfordulójára Francesco Colasuonno érsek vezetésével érkező vatikáni küldöttséget már a meghívóval fogadhatták augusztus 18-án, és másnap a Szentszéktől is megjött az igenlő válasz. A Szent István-bazilika előtti nyilvános misén aztán Paskai bejelentette, hogy a pápa rövidesen felkeresi Magyarországot.

A kérdés csakis az időpont volt. A reformlendületben lévő kommunista hatalom a látogatással a nemzetközi presztízsét szerette volna növelni, így a Politikai Bizottság 1989-es időpontot szorgalmazott. Hamar lehűtötte azonban a várakozásokat az az 1988. szeptemberi hírszerzői jelentés, amelyben az állt, hogy »a pápa magyarországi meghívása igen kedvező fogadtatásra talált a Vatikánban. Maga Colasuonno sem számított arra, hogy ilyen gyorsan megtörténik a meghívás.

Az Egyházi Közügyek Tanácsa még nem tudott az utazásról, mindenekelőtt annak időpontjáról a pápával tárgyalni, aki még Castelgandolfóban tartózkodik. Colasuonnóék arra számítanak, hogy csak két év múlva kerülhet sor a látogatásra.« Paskai László később elmondta, hogy »elkezdődött a gondolkodás, hogy mikor legyen a látogatás. A régi politikai rendszer még fennállt, és a tervezésben szerepet játszott, hogy a következő évben pártkongresszus lesz.« Az egyik szempont tehát az volt, hogy nem szerették volna, ha az egypárti vezetés politikai tőkét kovácsol a pápalátogatásból.”

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states
2023. április 27. 15:55
A pártállam az te magad vagy, meg a soros által kitartott szennylapod.
istvanpeter
2023. április 27. 11:56
Igen csak jellemző a liberális fasisztákra, hogy még egy abszolút normális dolgot sem képesek felfogni és értelmezni. A világ legtermészetesebb jelensége, hogy egy békés demokratikus szabad keresztény országba maga Pápa őkegyelmessége is szívesen jön.
excopp
2023. április 27. 08:47
- a HVG-től megtudtuk, hogy ez nem is olyan igazi pápalátogatás - 2010. óta, mióta a "minőségi szürkeállomány" romjai is kihullottak a Parlamentből, a HVG egy oikofób szektás lap lett - amely ilyen cikkeket képes produkálni - a körítést pedig tótawé epeömlései jelentik - a lapra azt lehet mondani, amit a súlylökőknek szoktak az értékelt dobásoknál :"Volt jobb"
néhai Ch.Pilot
2023. április 27. 08:00
"A pártállam hívta meg, de már egy demokratikus országba érkezett II. János Pál pápa..." I. Ferencet pedig egy demokratikus állam hívta meg, és abba is érkezik. Mi a probléma..???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!