A davosi elit mellé állt Magyarország a New York Times szerint

2023. március 13. 08:16

Azzal, hogy gátolja a globális minimumadó bevezetését. A lap szerint „a populista retorikában tátongó résekről” van szó.

2023. március 13. 08:16
null

A New York Times elemzése azt elemezgeti, hogy a koronavírus okozta krízist követően miként állt le a globalizáció, és kezdődött el az ellátási láncok újraszervezése. E folyamat egyik sajátossága szerintük, hogy megsokszorozódnak a különleges gazdasági övezetek, különösen a jobboldali vezetésű országokban, írják.

Hangsúlyozzák: Magyarországon például Orbán Viktor miniszterelnök, az „illiberalizmus önjelölt mértékadója” 2020-bana Samsung kedvéért hozta létre az első ilyen övezetet 2020-ban. A cikk később kitér arra, hogy az adóelkerülést szolgáló

globális minimumadó bevezetését több oldalról is gátolják. Így tesz például az illiberális Magyarország,

amelynek vezetői a lap szerint ebben az ügyben a davosi elit mellé állnak, pedig a „szupergazdag titánok” máskor kritikáik kereszttüzében állnak.

Mindez rávilágít, hogy „a nacionalisták politikája valójában az 1990-es évek globalizációjának folytatása.

– állítja a The New York Times szerzője.

Fotó: MTI/AP/Keystone/Laurent Gillieron

Összesen 215 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. március 13. 14:53
2020 előttt a globalizáció volt a legfölsőbb jó. Majd jött egy értékfrissítés, amikortól már nem alapérték, mert most már igazságtalan, rombolja a bolygót és főleg fehér emberek a tulajdonosai, úgyhogy pfúj is. Az a legnagyobb gond velünk, hogy lassan kapcsolunk. Mire kitaláltuk, hogy hogyan lehet a globálizációból úgy kivenni a részünket, hogy mi is jól járunk, addigra valakik valahol kitalálják, hogy akkor az miért nem jó. Elvileg a minimum adónak megfelelünk, mert HIPA formájában beszedjük (sőt az nálunk is marad), de akkor most megint mi a gond?
Inimma
2023. március 13. 14:21
T. Mandiner! Nagyon ketyeg az óra. Szerintem dönteni kellene.
Namond
2023. március 13. 12:12
Kétségtelen, hogy Orbánunk a multik profitmaximalizálásának és rajtuk keresztül a szavazók extra adóztatásának a híve.
bagira
2023. március 13. 11:27
Brüsszeli haszonelvű vezetőit teljes idiotizmusa felemészti őket a Vlagyimir Putyin orosz elnök iránti gyűlölet, hogy rossz döntéseket hoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!