A Fidesz megtanulta, állandó nyomás alatt kell tartani az ellenfelet – Deák Dániel a Mandinernek

2023. március 21. 18:24

A Fidesz-recept – Kampányból kampányba címmel írt zsebkönyvet az elemző-influenszer. Gyorsinterjú ellenzékről és sorozatos kétharmadokról.

2023. március 21. 18:24
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Influenszerként vagy elemzőként jegyzed a kötetet, egyáltalán, el tudod-e választani a két „szerepet”?

A XXI. Század Intézet vezető elemzőjeként és a Megafon jobboldali véleményvezéreként is dolgozom, így értékelője és egyben belső alakítója is voltam a 2022-es választási kampánynak. Sosem titkoltam a világnézetemet: a Megafonnál mindannyian nyíltan vállaljuk a jobboldali identitásunkat. Ez a kettősség – az elemző és a jobboldali véleményvezér – természetesen ebben a zsebkönyvben is megjelenik.

Hogyan?

Az elemzői értelmezések mellett a jobboldali közösség tagjaként is írom gondolataimat,

ami – meggyőződésem szerint – egy ellenzékkel szimpatizáló olvasónak is sok izgalmat és újdonságot tartogat. Már csak azért is, mert az elemzői meglátások, értékelések mellett megjelennek olyan bennfentes információk is a választási kampányról, a Fidesz működéséről, amelyeket csak olyan valaki tudhat, aki részt vesz benne, belülről látja a működését ennek a politikai gépezetnek. Emellett természetesen a Megafonról is írok, ami a balliberális újságírók állandó érdeklődésére is számot tart.

Deák Dániel (fotó: Ficsor Márton)
Deák Dániel (fotó: Ficsor Márton)

 

Honnan jött az ötlet, s mit takar a cím? Miért „csak” zsebkönyv?

Tavaly április 3-án, a választás estéjén, miután végeztem a választási tévéműsorban, egy eredményünneplő rendezvényen ott volt Schmidt Mária is, a XXI. Század Intézet és a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Ahogy meglátott, azonnal odajött hozzám, és azt mondta: „Dániel, ennek a történetét meg kell írni, ez egy történelmi eredmény!” Másnap el is kezdtem gondolkodni rajta, mégis milyen formában lehetne megírni a választás történetét és a Fidesz sikerének titkát úgy, hogy az könnyen olvasható legyen. A zsebkönyv formátum bevett az intézetünknél, korábban Schmidt Mária – akinek ezúton is nagyon szépen köszönöm a támogatást –, Békés Márton és G. Fodor Gábor is írt ilyen kötetet. Azt vettük észre, hogy a mai rohanó világunkban ez a legkönnyebben befogadható formátum, ráadásul utazás közben is kényelmesen olvasható, elfér egy nadrágzsebben is. A Fidesz-recept – Kampányból kampányba cím szerintem jól leírja a kötet tartalmát:

összeszedtem azokat a legfontosabb összetevőket, amelyek a Fidesz több mint egy évtizedes sikeréhez kellett.

Mire utal kifejezetten a „kampányról kampányra” alcím?

A sikersorozat egyik legfontosabb része az állandó kampányüzemmód, sosem kapcsol pihenő üzemmódra, mindig rak fát a tűzre. Azért is tartottam fontosnak megírni ezt a könyvet, mert a balliberális oldalról sok hamis állítás jelent meg a választási eredmény kapcsán, így ezeket fontosnak tartottam tisztába tenni. A politika túlmutat a kormányzáson. A politika az emberek meggyőzésének, a kontextus uralásának és az események elmesélésének művészete. Állandóan rakni kell a tűzre. A kályha sem működik, a gőzmozdony sem megy magától, a tüzet meg kell rakni, kell az energia, amely továbbvisz minket. Még egyszerűbben: újra és újra elmondjuk a saját történetünket. Magyarán egy

folyamatos kampányüzemmódot látunk, a jobboldal gondolkodásmódja szerint ugyanis egy pillanatra sem szabad elengedni a gyeplőt.

Ha ez bekövetkezne, akkor azonnal felállna az ellenfél. A Fidesz azonban ezt jól megtanulta: sosem szabad hagyni felnőni az ellenfelet, állandó nyomás alatt kell őket tartani.

Ezt hívják egyesek a „pillanat uralásának”. Kicsit keményen hangzik.

Ez a 2022-es választási kampány során is érvényesült: a pillanat uralásának művészete határozta meg a kormányoldal politikáját. Ez a Fidesz egyik komoly versenyelőnye. Történhet bármi a világban, a jobboldal koherens világmagyarázatába ezek mind-mind jól beilleszthetőek. Úgy szólt például a Fidesz kampány szlogenje: „Nekünk Magyarország az első!” Ez volt az üzenet a rezsicsökkentés, az illegális bevándorlás, a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború esetében is. Mindegyik ügyben azonnal érthető volt a jobboldal álláspontja, rögtön meg volt a magyarázat arra, mi a veszély, mi a magyar nemzeti érdek és mit kell tenni ahhoz, hogy minél hamarabb túl legyen az ország az aktuális nehézségeken.

Spoiler nélkül: mi a Fidesz-KDNP sorozatos kétharmados választási sikereinek legfontosabb oka a könyv alapján?

Sokfajta válasz született már ezekre a kérdésekre és az eredményeket is sokan, sokféleképpen magyarázták. Azonban általánosan azt tapasztalom, hogy nagyon sokan kizárólag a külső tényezőkkel foglalkoznak. Azzal, hogy milyenek voltak a médiaerőviszonyok, kinek hány plakátja volt, mekkora volt az egyes plakátokon a jelöltek fejének mérete, melyik politikus mikor és hány helyen tartott fórumot, stb. Ezek a magyarázatok lehet, hogy tartalmaznak igazságmorzsákat, azonban a lényeggel nem foglalkoznak: a politikai tudással és az abból fakadó lehengerlő jobboldali versenyelőnnyel. A zsebkönyvben ezzel foglalkozom, illetve azt a politikai tudást mutatom be, amely azt eredményezte, hogy már 13 éve jobboldali kormánya van az országnak úgy, hogy járvány, háború és gazdasági válság is pusztított az elmúlt években.

Mit gondolsz az ellenzéki, különösen DK-s vádról, miszerint a kormány törvénytelen, illetve arról, hogy az Európai Parlament szerint Magyarország már nem demokrácia?

A vesztes focicsapat és annak szurkolótábora sokszor a bírót vagy a játékszabályokat hibáztatja. Ugyanezt csinálja a balliberális oldal, miközben a hibát inkább saját magukban kellene keresniük. A zsebkönyvben természetesen az ellenzéki hibáira is kitérek, ami ugyancsak fontos alkotóeleme a Fidesz sikerének.

A Márki-Zay-féle jelenség, a Gyurcsány-faktor és egyéb tényezők mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy 2022-ben minden eddiginél több szavazatot kapott a jobboldal.

Magyarország demokrácia, a demokratikus intézményrendszerek pedig működnek, ha ez nem így lenne, a balliberális pártok nem vennének részt a választáson és kivonulnának a parlamentből is. Ezt nem teszik, így ők is elfogadják a játékszabályokat, sőt egy-egy Publicus-féle közvélemény-kutatás után akár még olyanokat is mondanak, hogy akár kétharmaddal is legyőzhetik a Fideszt. A balliberális oldal veresége nem a demokrácia hiánya miatt van, hanem az alacsony intellektuális képességek és a politikai érzék totális hiánya miatt. Emellett nincsen olyan vezető személy, aki egybe tudná gyúrni a balliberális oldalt, emellett a középen álló szavazók számára is szimpatikus lenne. Amíg ezek a feltételek nem adottak, nem is tudnak kikerülni abból a reménytelen helyzetből, amiben jelenleg vannak.

Nyitókép: Mátrai Dávid

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
síróbohóc
2023. március 22. 21:35
Daniwinksnek miért szaros a nyelve, vajon a geoládát kereste?
masikhozzaszolo
2023. március 22. 10:45
Ha szemkilőni lehet, akkor a nyakán is lehet térdelni. SÜN!
critical man
2023. március 22. 09:32
Ütni kell a hazaáruló dollárbaloldalt, mint a répát.
McFoker
2023. március 22. 07:39
Danika megtaláltad a geoládát Orbán seggében ami hatástalanítja a csőbombát?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!