Vizoviczki-ügy: ítéletet hirdettek a megvesztegetett főrendőrök ügyében

2023. február 09. 11:07

Magas rangú rendőri vezetők azért fogadtak el pénzt a Vizoviczki-kör embereitől, hogy az ő szórakozóhelyieket hagyják békén és a konkurenciát lehetetlenítsék el.

2023. február 09. 11:07
null

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én vádat emelt Vizoviczki és 21 társa ellen, összesen 66 000 oldalnyi peranyag keletkezett, 300 tanút hallgattak ki, valamint 210 órányi hang- és képfelvételt játszottak le. Bő két éve jogerősen hét és fél év fegyházbüntetésre ítélte Vizoviczki Lászlót folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés, minősített adatokkal való visszaélés és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa,

a felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról.

Velük szemben a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa - a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával - már korábban jogerősen befejezte az eljárást.

A vád szerint a korrupt rendőrök feladata az volt, hogy a Vizoviczki érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyeken lehetőség szerint ne legyenek hatósági ellenőrzések, vagy ha mégis, akkor előre értesítsék megbízójukat. Továbbá igyekeztek elérni, hogy legyenek ellenőrzések a konkurens szórakozóhelyeken, esetenként közreműködtek a fizetni nem akaró vendégek tartozásainak behajtásában.

A korrupt rendőrök dolga volt az is, hogy megpróbálják lebeszélni a feljelentés megtételéről a megkárosított külföldi vendégeket, ha pedig ez nem sikerült, a megtett feljelentést eltüntették.

Vizoviczki Lászlót 2017. április 28-án hét év börtönre és több mint 600 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte a Fővárosi Törvényszék első fokon vendéglátóipari tevékenységgel összefüggő költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. A Fővárosi Ítélőtábla 2018. október 3-án kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletével hét év fegyházzal és 330 millió forint vagyonelkobzással sújtotta az elsőrendű vádlott Vizoviczkit. A másik ügyben 2020. december 21-én született jogerős ítélet: hivatali vesztegetés, minősített adatokkal visszaélés és más bűncselekmények miatt hét és fél év fegyházbüntetést szabott ki a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa Vizoviczki Lászlóra.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A csütörtökön hirdetett ítélet szerint a megvesztegetett rendőrök közül K. Attila korábbi rendőrőrnagyot, a BRFK korábbi felderítő nyomozóját, az ügy másodrendű vádlottját egyebek között vesztegetés, befolyással üzérkedés és személyes adattal való visszaélésben 9 év fegyházra, 10 év közügyektől eltiltásra és 110 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a bíróság,

szabadlábra nem bocsátható, azonban a büntetésbe beleszámítják az előzetesben töltött időt. 

H. Lajos korábbi rendőr alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét 11 év fegyház-büntetésre ítélték, ugyancsak 10 évre eltiltották a közügyektől és több mint 63 millió forintos vagyonelkobzást rendeltek el vele szemben. G. Imre volt rendőr alezredes, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának egykori vezetője szintén 11 év fegyházat, 10 év eltiltást és 63 milliós vagyonelkobzást kapott. K. Tamás korábbi alezredest, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét 10 év fegyházra, 10 év eltiltásra és több mint 6 milliós vagyonelkobzásra ítélték. O. Péter ex-főhadnagy, a BRFK volt őr- és járőrszolgálati alosztályvezetője 6 év fegyházat és 6 év eltiltást kapott.

A nyitóképen Vizoviczki László az utolsó szó jogán készül felszólalni az ellene és 33 társa ellen milliárdos nagyságrendű vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás vádjával indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2017. április 24-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tibi72
2023. február 09. 21:57
őő
Varga László és akkor mi a picsa van
2023. február 09. 13:56
Ilyen halmazati esetben az egyik ügyben kiszabott 7 év fegyházból ugye le kell vonni a másik ügyben kiszabott 7,5 évet, s az előzetes letartóztatás, meg a fegyház közötti különbség okozta lelki traumát is illő anyagi kárpótlással kompenzálni.
Igazszó
2023. február 09. 13:13
Szánalmasan kevés. Ezeknek voltak beosztottaik és főnökeik is, akik most sunyítanak, vagy nyögdíjba menekültek.
bunko_jobbos
2023. február 09. 12:06
1. Ezek nagyon kemény büntetések. Még emberölésért sem szoktak ekkorákat adni. Helyes. Visszaéltek a bizalmunkkal, ők biztosították az alvilágot. 2. Azé elég sokáig tartott az ügy, ez nem túl jó. 3. Jó lakmuszpapír, hogy milyen volt Magyarország a rendszerváltás, azaz 2010 előtt. Ilyen. Mikor a Fidesz hatalomra kerül, mindig borul a bili, és a bűnözők buknak. Emlékszem, hogy egy esküvőn, még 98 nyarán, egy haverom megláttak Tasnádit egy másik esküvőn a vendégek között. Mondta, hogy ez sem kerül soha rács mögé. Én meg csak néztem, fogalmam sem volt, hogy ki ez az alak. Aztán jött az 1. Orbán-kormány, és rohadt gyorsan bukott a pali. Nem egyből került emlékeim szerint rács mögé, de elkezdődött a vesszőfutása. Ilyen egy maffiaállam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!