Elon Musk berágott az ukránokra

2023. február 09. 13:28

Nem tetszett Musknak, hogy harci drónok is használták a Starlink-műholdak segítségét.

2023. február 09. 13:28
null

Korlátozta a SpaceX űripari vállalat az ukrán hadsereg hozzáférését a Starlink műholdas rendszerhez, miután egyes hírek szerint a szolgáltatást harci drónok irányítására is felhasználták –jelentette csütörtökön a BBC brit közszolgálati hírtelevízó a vállalat elnökére hivatkozva.

A döntést Gwynne Shotwell szerdán Washingtonban jelentette be, és jóllehet nem részletezte a korlátozás jellegét, elmondta, hogy a Starlink által biztosított technológiát eredetileg sosem offenzív célokra szánták, a megállapodás elsősorban humanitárius célokat szolgált. Mindazonáltal hozzátette:

elfogadták, hogy az ukrán hadsereg is igénybe veszi a rendszert kommunikációs célokra.

A technikát viszont az ukrán erők az orosz hadállások elleni dróntámadásokra is felhasználták, ez pedig ellenkezik a vállalat és Kijev között született megállapodással –jelentette ki újságíróknak. Múlt héten közzétett Twitter-üzenetében Musk maga is leszögezte: nem fogják engedni, hogy az ukrán csapatok nagy hatótávolságú dróncsapásokat hajtsanak végre a technológia segítségével. Kijev a döntést egyelőre nem kommentálta.

A drónoknak fontos szerepük van a tavaly február óta tartó harcokban, Ukrajna elsősorban az orosz hadállások felderítésére, légitámadásokra, valamint az orosz fél irányából érkező dróncsapások elhárítására használja őket. Oroszországot ugyanakkor az a bírálat érte, hogy megpróbálja megzavarni a Starlink jeleit.

Shotwell ezzel kapcsolatban azt mondta, nem tudják, van-e összefüggés a Starlink szolgáltatásának tavaly év végén tapasztalt akadozása és az orosz próbálkozások között. Musk már napokkal a háború kezdete után küldött Starlink műholdas vevőegységeket Ukrajnába, és azóta ez a rendszer jelent Ukrajnának alternatív megoldást a mobiltelefontornyok működtetésére, amikor az orosz légicsapások okozta áramkimaradások hosszabb ideig tartanak.

Az üzletember októberben azt mondta, már mintegy 25 ezer terminált helyeztek el Ukrajnában. Megerősítette, hogy az orosz haderők ezt a rendszert is igyekeznek megsemmisíteni, ezért hatalmas erőforrásokat kellett a védelmére fordítani, ennek ellenére a siker nem garantált. Egyúttal arra kérte az amerikai kormányt, hogy vegye át a Starlink műholdhálózat üzemeltetésének költségeit a háború sújtotta kelet-európai országban.

(MTI) 

Nyitókép: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. február 10. 07:23
Elóniai Muskátli igen szórakoztatónak találta, hogy az ukránok az ő rendszerével milyen szép kis károkat tudnak okozni. Mert ez humanitárius, meg jóember, meg fúj agresszor. Aztán mikor rájött, hogy az oroszok neki is tudnak károkat okozni, már hirtelen rádöbbent, hogy mivel ez neki akkor nem éri meg, mégsem akar Ukrajnában háborúzni. Ez a csikicsuki színjáték, hogy az ukránok tehetnek róla, ő csak polgári kommunkációt enged, nem fogja megtéveszteni az oroszokat, szépen le fogják vadászni a cuccaidat, remélem jó sokba kerültek.
blondibarbi
2023. február 10. 02:24
"ez pedig ellenkezik a vállalat és Kijev között született megállapodással" zelenszkijékkel megállapodni bármiben, amit aztán be is tartanak ??? Szar vicc...
amca
2023. február 09. 20:56
Ilon. Nyugodtan engedélyezd. A követjkező lépés az lesz , mint a kínai léggömb. Duuuuuurrrr. GPS le. Bankok el .Satellitek le. Net el. Azonnali átutalás le. Zurück 1945.
Kotucso
2023. február 09. 17:43
Lehet az oroszok szóltak neki, hogy mostmár lebasszák az egész kócerájt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!