Így fog véget érni az ukrajnai háború a CIA volt igazgatója szerint

2023. február 15. 14:21

Az orosz katonai stratégiát, az orosz hadsereg gyenge pontjait vette górcső alá, valamint értékelte az ukrán hadi erő és az amerikai vezetés teljesítményét az iraki és az afganisztáni amerikai erők volt parancsnoka. David Petraeus a Nyugat szempontjából optimista forgatókönyvet vázolt fel a CNN-nek. Szemlénk.

2023. február 15. 14:21
null
Maráczi Tamás

***

Nagy halat fogott a CNN, az iraki háború idején a koalíciós erők, az afganisztáni háború idején az amerikai erők parancsnoka, a CIA volt igazgatója állt kötélnek egy nagyinterjú erejéig a liberális csatornának. Peter Bergen, a televízió biztonságpolitikai elemzője, az Arizonai Egyetem professzora online kiadásukban e-mailben kérdezte arról, hogy milyen kimenetelei lehetnek az ukrajnai háborúnak.

David Petraeus úgy véli, tavasszal az orosz és az ukrán hadműveletek jelentős változást fognak hozni a patthelyzetnek tűnő katonai konfliktus menetében. Továbbra is azt látja, hogy

az orosz hadsereg katonai tekintélye nagyon nagy csorbát szenvedett,

és ezt az elmúlt egy évben sem tudták kiköszörülni. Az oroszok több összecsapást elvesztettek, és ennek a fő oka az elavult katonai kultúra, valamint a hibás doktrína, a kiképzési, felszerelésbeli és szervezeti hiányosságok.

Ezzel szemben az amerikai támogatást hatékonynak látja, s bár az oroszok több százezer katonát küldenek a frontra, az ukrán hadsereg tavasszal már ütőképesebb lesz, kiképzett katonák modern nyugati fegyverzettel, nagy hatótávolságú fegyverekkel, tankokkal, elegendő lőszer-készlettel várják őket.

A visszavonult tábornok, katonai elemző szerint

az ukrajnai az első „nyílt forrású” háború,

vagyis amelyben egymástól független csoportok, egymástól független metódusok együttműködése valósul meg, és a csapatmozgások, döntések azonnal megnézhetőek a közösségi média felületein, ezzel a hadviselés új dinamikája valósul meg.

 

David Petraeus  –  forrás: Eduardo Munoz Alvarez / AFP

 

Ki nyeri meg a háborút?

David Petraeus válasza az, hogy Oroszország nem tudja megnyerni. Mint mondja, az oroszok kardinális csatákat vesztettek el Kijevnél, Harkivnál, Csernyihivnél és más helyeken, nem tudták végrehajtani eredeti stratégiai haditerveiket, nem tudták elfoglalni és megtartani sem az eredetileg ellenőrzés alá venni kívánt ukrán területek teljes részét. Oroszország költséges és nagy veszteségekkel járó offenzívát folytat, de a megmerevedett frontvonalat alig tudja nyugatra tolni.

Az amerikai tábornok szerint ez a háború a hidegháborús fegyverzettel zajlik, de vannak új típusú fegyverek is, mint például a légi megfigyelést végző drónok, a vállról indítható harckocsiromboló rakétavetők; a felderítés, hírszerzés, megfigyelés katonai képességei tehát sokkal fejlettebbek, mint az évekkel korábban vívott háborúk technológiái, és vannak nagyon pontos, precíziós fegyverek, így a célpontok nagyon gyorsan és pontosan megsemmisíthetőek.

Putyin a Tegyük Újra Naggyá Oroszország programja miatt támadta meg Ukrajnát, ez pedig akaratlanul is összekapta, újra naggyá tette az addig széthúzó NATO-t – hívta fel a figyelmet a tábornok, aki szerint hosszútávon

az a fél fog majd felülkerekedni, amelyik ütőképesebb, jobban kiképzett, jobban felszerelt egységekkel rendelkezik

– szerinte ez az ukrán hadsereg lesz.

Mennyire erős az orosz hadsereg?

Petraeus úgy véli, a tavaly februári orosz hadművelet alultervezett és rosszul előkészített volt, a nagy frontszakaszhoz mérten kevésnek bizonyult 190 ezer katona beküldése, ráadásul egy részük rosszul kiképzett fegyveres volt, gyenge volt a parancsnokság teljesítménye, a központi ukázrendszer semmilyen terepen harcoló alárendelt egység véleményét nem fontolta meg, és ezt tovább gyengítette a hiányos kommunikáció, elavult harci eszközökkel érkeztek, a szárazföldi hadműveletet nem támogatta a légierő, óriási hibákat követett el a logisztika, és mindez nagyban annak köszönhető, hogy a korrupció az évtizedek alatt ezeket a képességeket észrevétlenül amortizálta a hadseregben.

Ezzel együtt a CIA volt vezetője szerint az orosz hadsereg még mindig hatalmas katonai kapacitással és képességekkel rendelkezik, ráadásul Oroszország atomnagyhatalom, amely elképesztő energetikai és ásványkincs-készletekkel rendelkezik, 145 milliós lakossággal. Az állam élén pedig egy „kleptokrata diktátor áll, akit a döntések meghozatalában nagyban korlátoz, hogy az oroszok történelmi sértettsége és a szélsőséges revansizmus fűti”.

Az oroszok abban az esetben tudnák megfordítani a hadiszerencsét, ha elrendelnék a totális mozgósítást, ezt azonban

nem meri Putyin meglépni, mert nem lehet előre látni, hogyan reagálna rá az orosz társadalom.

A besorozott 300 ezer tartalékos nem jelentős szám ahhoz, hogy a fronton radikális változást tudjanak előidézni.

 

Hamid Karzai afgán elnök állami kitüntetést ad a NATO afganisztáni erői parancsnokának, David Petraeus tábornoknak 2011. július 18-án a kabuli elnöki palotában  –  forrás: AFP PHOTO/HO/PRESIDENTIAL PALACE

 

Miben áll az ukránok ereje?

A CIA volt igazgatója szerint nem lebecsülendő tényező az ukránok elszántsága, ők ugyanis a nemzeti létükért küzdenek, a függetlenségi háborújukat vívják. Az orosz katonák nagy része azonban nem tudja, hogy miért harcol – egy részük etnikai kisebbhez tartozó baka, aki az összorosz, főleg ideológiai célokat nem érti.

Az ukránok jobbak továbbá a sorozásban, a kiképzésben, a szervezésben, a csapatmozgósításban.

És persze a nyugati fegyverek: az Egyesült Államok egy év alatt 26 milliárd dollár értékben küldött az ukrán hadsereg számára katonai felszerelést, fegyverzetet, lőszert, ahogy a szövetséges államok is. Ez pedig megfordította a háború menetét: Petraeus szerint a Starlink műholdas mobilrendszer mentette meg az ukrán katonai kommunikációt, a HIMARS-rakétavető és a török TB2 katonai drónok tizedelték az oroszok célpontokat, a Clearview AI, egy arcfelismerő technológia pedig segített beazonosítani az orosz katonákat a harcmezőn – az ukrán katonák pedig rekordgyorsasággal tudták elsajátítani ezen új fegyverek használatát.

Hogyan vizsgázott a konfliktusban az amerikai vezetés?

A tábornok úgy vélekedett, hogy a Biden-kormányzat „nagyon látványos” alkalmasságot mutatott a NATO és a nyugati világ vezetésében, az ukrajnai orosz támadás lereagálásában.

Petraeus szerint Amerika fontos döntést hozott, amikor fegyverekkel kezdte el támogatni Ukrajnát,

illetve amikor gazdasági szankciókat vezetett be Oroszország ellen, és kifejezte reményét, hogy az ukránok által kért légi harcászati segítséget is mihamarabb megadja majd Washington.

Miben tévedett, és mit akar most Putyin?

A stratégiai vezető legfontosabb feladata, hogy a vízióit reálisan határozza meg, és a fontos döntéseket helyesen hozza meg – ezeken a területeken Putyin egyértelműen hibázott – vélekedik a CIA volt vezetője. Oroszország páriaállammá vált, gazdasága mélyrepülésben, az értelmisége emigrált, a külföldi cégek kivonultak onnan, katonai tekintélye megrendült.

Az orosz elnököt azonban nem szabad továbbra sem lebecsülni, Putyin meg van győződve arról, hogy ahogy egykor „túlélték” Napóleont, majd Hitlert, most is nagyobb lesz az orosz nép fájdalomtűrő képessége, mint a nyugaté.

Nem lehet kizárni, hogy Putyin végül engedélyt ad taktikai atomfegyverek bevetésére is,

de ebben az esetben Oroszország még nehezebb helyzetbe kerülne.

Az orosz háborús célokkal kapcsolatban David Petraeus azt gondolja, hogy Putyin Ukrajna szuverenitását akarja megroppantani, azt szeretné, ha ez a terület az Orosz Föderáció része lenne, és emiatt katonai célja az, hogy minél kijjebb tolja az ukrán állam határait, minél több ukrán területet kebelezzen be Oroszország. A minimálprogram Donyeck és Luhanszk régiók teljes elfoglalása.

Hogyan lehet vége a háborúnak?

David Petraeus erre azt válaszolta a CNN elemzőjének, hogy

várhatóan tárgyalásos megoldás lesz a vége.

Akkor, amikor Putyin elnök úgy látja, hogy a harcmezőn nincs már értelme a harcoknak, és a hátországa is a háború beszüntetését követeli.

Ami Ukrajna jövőjét illeti, a CIA volt főnöke szerint egy Marshall-segélyhez hasonló nagy újjáépítési programot fog létrehozni a G7 csoport és az Egyesült Államok, Ukrajna pedig a Nyugattól valamilyen biztonsági garanciát fog kapni, lehet ez NATO-tagság vagy egy amerikai katonai támogatási megállapodás.

--

Nyitókép: David Petraeus nyilatkozik a sajtónak 2016. november 28-án, miután az elnökjelölt Donald Trumppal beszélgetett a New York-i Trump Towerben  –  forrás: Eduardo Munoz Alvarez / AFP

Összesen 427 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Libakergető
2023. február 17. 10:08
De most komolyan, ez a muki komolyabbnál komolyabb kudarcokat szenvedett Afganisztánban, az amerikai hadsereggel egyetértésben. Most meg nagypofával szídja az oroszokat. Mennyire hiteles?
Bájron
2023. február 16. 00:27
Folyik a szájábol a geci!!!!!!!!!
Sven
2023. február 16. 00:06
Piti, belterjes, kincstári blabla szöveget mondta föl ez a nyugger amcsi seggnyaló. Kár volt elolvasni. Szerinte minden úgy alakul, mint a mesében: a jó amerikás nyugat legyőzi a rossz tompikákat. A narratíva parancsba van adva, a tények nem számítanak.
Bájron
2023. február 15. 23:38
Ő csak egy fasszopó geci!!!! Lapozzunk!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!