Összeomlik a magyar gazdaság a baloldal szerint, mutatjuk a számokat

2023. január 17. 11:36

Nem rosszak az adatok, sőt: a költségvetési hiány csökken, az államadósság idén 70 százalék alatt lesz, nagyobb a devizatartalékunk, mint 2008 végén, amikor a baloldal elhibázta a válságkezelést.

2023. január 17. 11:36
null

A magyar gazdaság helyzetéről általában lesújtó képet szoktak festeni a politikai térfél bal oldalán, válságos helyzetről, hanyatlásról, gazdasági összeomlásról szoktak írni, beszélni. A Magyar Nemzet összegyűjtötte a legfontosabb gazdasági adatokat – az államadósságot, a költségvetési hiányt, a külkereskedelmi mérleget és a tartalékokat – ez alapján világos kép alakul ki.

A költségvetés hiánya annak ellenére csökken, hogy rendkívül rossz a magyar gazdaságot körülvevő környezet, dúl a háború a szomszédban, az uniós szankciók rendkívüli károkat okoznak, súlyos nemzetközi energiaválság alakult ki, a koronavírus-járvány még mindig érezteti a hatását. A pandémia elleni küzdelemben megemelkedett a hiány:

2021-ben 7,1 százalék volt, azóta viszont egyre csökken,

a tavalyi 4,9 százalék után idén – a tervek szerint – 3,9 százalék lehet. 2023-ban – várhatóan – csaknem 3 400 milliárd forintot költ az állam a családokra, majdnem 1 400 milliárdot honvédelemre, 2 800 milliárdot az oktatásra és szinte ugyanennyit az egészségügyre.

Az államadósság mértéke kedvezőbb az uniós átlagnál

Az államadósság is csökken: 2021-ben 76,8 százalék volt a GDP-arányos mutató, tavaly 73,5 százalékra mérséklődött, idén pedig 69,7 százalék lehet. A lap emlékeztetőül megjegyzi: 2010 második negyedévében, vagyis a Gyurcsány–Bajnai-kormányzás időszakának végén Magyarország államadóssága a GDP 83,6 százaléka volt. Az EU átlaga tavaly 86,9 százalék lehetett, az eurozónáé pedig még ennél is magasabb, 94,3 százalék.

Eszerint a magyar államadósság mértéke már most is jóval kedvezőbb az uniós átlagnál.

Az egyes országokat vizsgálva pedig még egyértelműbb a helyzet: tavaly Görögországban 174, Olaszországban 146,5, Spanyolországban 114,8, Franciaországban 112,2, Portugáliában 115,2, Belgiumban 105,1 százalék lehetett az államadósság.

A külkereskedelmi mérlegünk többletet mutathatna

Az energiadrágulás – amelynek legfontosabb oka az unió szankciós politikája – nagyon rosszul érinti a magyar gazdaságot. A magyar energiaimport értéke a 2021-es GDP-arányos 4,4 százalékról 2022 végére 10 százalékra is ugorhatott, így egy év alatt 6,8 helyett 16,5 milliárdot fizethettünk az energiáért. Enélkül a költségvetés és a külkereskedelmi termékegyenlegünk is többletet mutatna,

a mérleg tavalyi egyenlege GDP-arányosan 1,2 százalékos szufficittel zárt volna 

a várható 5 százalékos hiány helyett. A költségvetés pedig 0,1 százalékos pluszt mutathatna fel idén a becslésekben szereplő 3,9 százalékos deficit helyett. Ha tehát az energiaszámla kisebb lesz, a mozgástér is nő. Tavaly 16,5 milliárd eurót vitt el az energia, idén az összeg a negyedével csökkenhet, 12 milliárd euróra mérséklődhet a kiadás.

Még soha nem rendelkeztünk ilyen magas devizatartalékkal

Nagyon lényeges, hogy a kormány garantálni tudja a magyar gazdaság iránti piaci bizalmat, ezzel pedig az ország finanszírozását. Ez a lap szerint annak idején a Gyurcsány-kormánynak nem sikerült, a mostani kabinetnek viszont igen. Decemberben és januárban az adósságkezelő összesen 4,25 milliárd dollárt, majdnem 1600 milliárd forintot vont be a finanszírozásba. A kibocsátott magyar devizakötvények iránt háromszoros volt a kereslet. Január elejére

a devizatartalék megközelíthette a 42 milliárd eurót.

Hazánk még soha nem rendelkezett ilyen magas devizatartalékkal, ma nagyobb a tartalékunk, mint 2008 végén, amikor arra kényszerült az ország, hogy – a baloldal elhibázott válságkezelése miatt – a Nemzetközi Valutaalaptól 12,3 milliárd eurós és az Európai Uniótól 6,5 milliárd eurós devizakölcsönt vegyen fel.

Nyitókép: Az épülő BMW-gyár Debrecenben 2022. október 10-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aith
2023. január 17. 20:31
Hú bmeg, egész Európa megint minket irigyel, akkor miért mondta Matolcsy miénk Európa legsérülékenyebb gazdasága? Nyilván amíg az EU védőernyője tart, addig nem megyünk csődbe, de ki is lehet lépni, Nagy Britannia is milyen jól járt vele. Amúgy elővesznek teljesen irreleváns adatokat és bedobják. Az állam fiskális alkoholizmusa kicsit odavágott az egyensúlynak, de gondolom az infláció is álom, meg a szar forint is.... A GDP-t az év elején is az osztogatás húzta, nem más, meg a rengeteg látványberuházás, aminek nagy részét le is állítótták. Ja, meg 18% alapkamat mellett is csak 400 környékén tántorog a forint. Ilyen infláció a kilencvenes években volt, de nyilván minden adatunk kiváló.
VerdbenekhyKeményFarkas
2023. január 17. 16:22
Statisztikában mindig is erősek voltunk!
Búvár Kund
2023. január 17. 14:38
Tényleg! Ma kedd van! :-D
Namond
2023. január 17. 14:15
A túl méretes, magasépítő iparra és a külföldiekre építő turizmusra-vendéglátásra bizony ez vár. De nyugodjunk meg árfelhajtó hatásuk is semmivé válik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!