Robert C. Castel: A modern háborúkban sokszor a harctéri sikerekből ítélünk (VIDEÓ)

2023. január 19. 19:48

A biztonságpolitikai szakértő szerint ezek a sikerek „elég rossz indikátorok.”

2023. január 19. 19:48
null

Legutóbb a Hit Rádió Tűzvonalban című műsorában vendégeskedett Robet C. Castel. A biztonságpoliitkai tanácsadó Fekete Rita műsorvezetőnek arról beszélt többek között, hogy az 1967-es háború után következő három-négy év sem telt békében a közel-keleti térség számára. „1967 és 1970 között egy kifullasztó háború zajlott, amelyben Egyiptom egy merőben más háborús stratégiát követett, mint az előző években” – idézte fel Castel.

Tengeri csaták, kommandós küldetések és izraeli katonai bravúrok is kisérték ezeket az éveket – derült ki a beszélgetésből. 

A Neokohn főmunkatársa a beszélgetés során kijelentette, hogy „Izrael egy olyan hübriszben, a felsőbbrendűségének olyan mértékű tudatában volt a '67-es háború után, hogy

Tanulni kell a pofonokból

Majd azzal folytatta, hogy szerinte a Nyugat nagyjából most ebben a helyzetben van. „Afganisztán és Irak volt a Nyugat számára az egyik nagy pofon. Azt gondolom, hogy ezek nagyon költséges leckék voltak, de érdemes megkapni ezeket a pofonokat, hogy tanuljunk belőlük” – húzta alá a biztonságpolitikai szakértő.

Castel úgy véli, hogy sokszor azért marad ki a háborúk sorából az 1967 és 1970 közötti izraeli konflikus, mert az egy elhúzódó háborúról volt, és nem egy 100 órás háború, mint a szuezi háború vagy a hatnapos háború, amelyek rövid ideig tartottak, nagyon nagy intenzitással.

Ezt követően párhuzamot vont az 1967 és 1970 közötti háború és a jelenlegi ukrajnai krízis között. Elhangzott, hogy az a konfliktus számos tanulságot hordoz. „Izrael akkor ugyan egy katonai győzelmet aratott, de nem sikerült azt politikai győzelemmé alakítania” – mutatott rá a szakértő.

Robert C. Castel kiemelte, hogy „a modern háborúkban sokszor a harctéri sikerekből ítélünk. Azonban ezek a sikerek elég rossz indikátorok arra vonatkozóan, hogy milyen lesz a béke a harcok után” – hívta fel a figyelmet.

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezilluzionista
2023. január 20. 11:47
CastelRobi=dilettánsmezőőr
Akitlosz
2023. január 20. 03:20
Jelenleg nem aktuális a béke. Ahhoz kellenek a katonai sikerek, hogy ki milyen pozícióból tárgyalhat a békéről. Egyelőre nem látszik, hogy valaki megnyeri ezt a háborút, viszont sokáig tarthat és addigra ez megváltozhat. Mindegyik fél azt hiszi, hogy az idő neki dolgozik. Majd ki fog derülni, hogy ki számított kevésbé rosszul.
kozmosz
2023. január 20. 02:18
A szövegben: "Robet C. Castel. " Javítandó.
artojan
2023. január 20. 02:11
Csak a pontosság kedvéért :Az úr állampolgársága :román és izraeli.....................és kicsit "nógrádi "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!