Zsidai Roy: Azt nem szoktuk megtakarításnak hívni, ha tíz forintot spórolsz ahhoz, hogy száz forintot ne szedjél be

2022. november 16. 21:00

Zsidai Roy, a Zsidai-csoport tulajdonosa élesen bírálta a Mandinernek adott interjújában Karácsony Gergely és a főváros azon döntését, hogy spórolásból nem lesz idén karácsonyi díszkivilágítás. Állítása szerint a döntés mérhetetlen károkat okoz a hazai turizmusnak.

2022. november 16. 21:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Mérhetetlen felelőtlenségnek nevezte a Facebook-oldalán, hogy a fővárosban a spórolás jegyében nem lesz karácsonyi díszkivilágítás, miért gondolja így? 

Karácsony Gergely bejelentése kapcsán úgy indokolt, hogy a díszkivilágítás elhagyásával a főváros meg tud spórolni 28 millió forintot, ugyanakkor az önkormányzat éves büdzséje 410 milliárd forint.

Ez 0,007 százalékot jelent, ami véleményem szerint számszakilag láthatatlan összeg, ugyanakkor a turizmusban a kár, amit okoz, nagyságrendekkel nagyobb.

Azt nem szoktuk megtakarításnak hívni, ha tíz forintot spórolsz ahhoz, hogy száz forintot ne szedjél be.

Ennyire hozzátartozik Budapest téli imidzséhez a karácsonyi díszkivilágítás, hogy emiatt ne jönnének a turisták? 

Budapest Magyarországnak gyakorlatilag az egyetlen turisztikailag kész terméke, amiben van minden, amit egy világváros tudhat, az összes kor- és népcsoport gazdasági helyzettől függetlenül megtalálhatja itt, amit keres. A fiataloktól a luxusturistákig mindenkit ki tudunk szolgálni. Tíz év kemény munka volt benne, hogy mint karácsonyi desztináció felkerüljünk a térképre. Oda jutottunk, hogy a kivilágítás és a vásár miatt már nem feltétlen Bécsre gondolnak az emberek, hanem ránk is. Óriási felelőtlenség egy ilyen hosszú munkát 0,007 százalék megtakarításért veszélyeztetni. 

Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner
Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner

A turizmusnak ilyen sokat jelent a karácsonyi szezon?

Abszolút. Ha már a saját honfitársainkat ennyire nem tiszteljük, hogy nem csinálunk díszkivilágítást nekik, akkor igen, ennyire turistavonzó és a turisták miatt kéne. Mi itt ünnepeljük a karácsonyt, Rijádban értelemszerűen nem. Ebben a kultúrkörben nekünk ez fontos és jó lenne megadni a módját. Végülis csak egyszer van egy évben. Ha már ezek a lélektani dolgok nem számítanak, gazdaságilag nagyon is fontos ez az időszak. Novembertől áprilisig a turizmus nagyságrendekkel csökken, egyedül ez a pár decemberi hét az, amely fellendíti azt egy rövid időre, nagyon rossz lenne ettől megfosztani a hazai szektort. A december mérhetetlenül értékes ebben az iparban. 

Ráadásul alig jöttünk ki a koronavírus okozta lezárásokból és azok hatásaiból.

Arról nem is beszélve, ugye a járványt több étterem és szálloda sajnos nem élte túl, akik meg igen, megcsappant a tartalékaik, mert mindent el kellett használni a covid alatt. Sajnos a főváros mostani döntésének hosszútávú hatásai is vannak: elterjed a híre, hogy ez egy szomorú város, kivilágítás nélkül. Ha ez megtörténik, akkor mérhetetlen és hosszú távú negatív hatásai lesznek a pillanatnyi spórolásnak. Ha a fél város le van kapcsolva, biztos nem azt fogják otthon mesélni, hogy ez a Budapest olyan, mint egy mese és mindenki látogassa meg. Az országimázs nagyon fontos, azt őrizni és építeni kéne.

Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner
Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner

Volt egyeztetés, párbeszéd Ön és akár egyéb turisztikai szereplők valamint a fővárosi vezetés között?

Nem kezdeményeztem párbeszédet, nem vagyunk kapcsolatban egymással, egyedül Soproni Tamás VI. kerületi polgármester Facebook-posztja alá kommenteltem ugyanezt a szöveget, mint amit a Facebook-oldalamon megosztottam, mivel Terézvárosban sem lesz díszkivilágítás. Ha megkeresnek, bármikor szívesen elmondom a véleményem. Ha vennék a fáradtságot, hogy foglalkozzanak 15-20 percet a kérdéssel, akkor biztosan ők is rájönnének, hogy ez konkrétan károkozás. A legszomorúbb eshetőség, ha úgy mérték fel, hogy politikai szempontból ennek a döntésnek nagy a hozadéka és ezzel is lehet pártpolitikát folytatni, hogy nekik ez megéri. 

Van arra bármiféle számítás, hogy ez a 28 milliós spórolás direkt mennyi kárt okoz a magyarországi turizmusnak?

Ezt nehéz egyből kvantifikálni, de az ilyen lépésekkel, amit a főváros és bizonyos kerületek tesznek, hosszútávon nagyságrendekkel többet veszít mind a hazai, mind a budapesti turizmus és vendéglátóipar. Egy konzisztens történetbe, amelyen dolgozunk évtizedek óta, betettek egy olyan éket, ami sokkal nagyobb károkat okoz, de ezt számszerűsíteni jelenleg nem lehet.

Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner
Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner

Mi a teendő, hogy lehet felkészülni, pláne ha már nincs a covid miatt tartalék? 

Igyekezni kell, hogy minden egység, amely érintett, a saját háza táján rendbe tegye a dolgokat, elsősorban energetikai szempontokra gondolok. A jövőben a hatékonyságra sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani, az óraszámokkal, a működéssel, de tulajdonképpen mindennel nagyon precízen kell számolni. Az energiaválság már most óriási károkat végzett a szektorban, ebből a felállás sokkal nehezebb lesz.  

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szaboesz
2022. november 17. 08:32
Ha nincs kivilágítás a Bartókon, Nagykörúton, Falk Miksán, Pozsonyi úton, stb, azt mondom oké. Spóroljunk, ne legyen mindenhol. De legalább a turisták által látogatott Vörösmarty téren, Váci utcán és Andrássy úton adjuk már meg a módját. Vagy tényleg új közmondásunk legyen a "sötét, mint a karácsony Budapesten"?
Sany Xepi
2022. november 17. 05:55
Hát most kéne a tanult és okosnak hitt libsi butáktól megkérdezni, miért is jó az Magyarországnak, ha nem kapja meg a helyreállítási alap ránk eső részét. A kölcsön pont ezekre a problémákra lett kihegyezve, de ők úgy gondolják ez Orbán Viktor pénze. Böszmeségként még Brüsszelben is azt hiszik, hogy ez Orbán Viktor pénze lenne. Gondolom a felvázolt tényt leszarják....
Bortom100
2022. november 16. 23:51
Pénteken betelefonált az ATV-be egy Angliában élő magyar és szidta az Orbán kormányt a budapesti díszkivilágítás elmaradásáért. Somos úrnak a szeme se rebbent nem mondta el neki, hogy ezért Kari Geri a felelős.
Dolll
2022. november 16. 22:45
Karácsony gettóvá zülleszti Budapestet. Ha egy faluban akart volna polgármester lenni, biztos nem nyert volna, mert a józan paraszti ész se jellemzi. Ezt pedig még a legegyszerűbb emberek is észreveszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!