The Washington Post: Az amerikai demokrácia ma egészségesebb, mint egy héttel ezelőtt

2022. november 15. 13:46

Szerintük az, hogy a republikánusok elvesztették a választást azt is jelenti, hogy vereséget szenvedett Putyin és Netanjahu is.

2022. november 15. 13:46
null

Max Boot szovjet származású amerikai író, hadtörténész egy hosszú véleménycikket írt a Washington Postban, amelyben a félidős választások eredményét elemezte. Mint írta, az, hogy a republikánusok elvesztették a választást,

azt jelenti, hogy Putyin, Netanjahu, valamint az újságíró-gyilkossággal vádolt szaúdi koronaherceg is felsült.

„A demokraták az elmúlt évszázad egyik legerősebb eredményét érték el az elnök pártja számára a félidős választásokon, miközben a Donald Trump volt elnök által támogatott jelöltek közül sokan veszítettek. Ezek az eredmények nem csak a belpolitikát rázzák fel – külföldön is visszhangot keltenek. Azok a diktátorok és jobboldali populisták, akik abban reménykedtek, hogy Trump visszatér a hatalomba, biztosan csalódni fognak, míg az Egyesült Államok demokratikus szövetségesei kicsit fellélegezhetnek” – írta a szerző.

„Nem akarom eltúlozni a választás hatását. Az Egyesült Államok politikailag továbbra is megosztott, és a republikánusok még mindig átvehetik a képviselőház irányítását. De a demokraták váratlanul erős szereplése miatt Biden nemcsak otthon, hanem külföldön is erősebb pozícióban van. Az amerikai demokrácia ma egészségesebbnek tűnik, mint egy héttel ezelőtt – a demokráciatársak örömére és a diktatúrák megdöbbenésére” – tette hozzá.

Nyitókép: Mandiner-szerk.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nuknuk
2022. november 17. 13:51
1) Az USA köztársaság és NEM demokrácia. 2) Fejlett USA "demokrácia"? - indiánok kiirtása - rabszolgatartás bevezetése - ... - Hiroshima, Nagasaki - Vietnam, 3.2 millió halott - Irak 1.2 millió halott - Afganisztán 300 000 halott - Szíria 120 000 halott ...
kiss.istvan770
2022. november 15. 20:46
Amerika már régóta banánköztársaság. Szerintem 1913 óta, amikor a milliárdosok magánbankja, a FED, lett az USA "Nemzeti Bankja" és ezzel a kezükbe került a hatalom. Akinek még kétségei voltak, azok az utolsó két választáson elkövetett tömeges csalás alapján megbizonyosodhattak róla. Persze csak azok, akinek nem üres a megvilágosodás lehetőségét biztosító nyakon hordozott szervük.
Viktor76
2022. november 15. 20:05
Őszintén: ki hiszi ezt el? Negatív rekordon a demens, kabaré kategóriájú elnök népszerűsége, komoly republikánus tarolás előrejelzése nagyjából egyöntetűen, a levélszavazatokig még szűk republikánus előny, majd borul minden. Mindez a világ vicce választási rendszerben, ami teljesen ellenőrizhetetlen, és amiért Magyarországot kábé tárgyalás nélkül kivégzőosztag elé vitték volna ezek a faszszopók. Mint egy rossz vígjáték, olyan már ez az egész, a debil és aberrált EU-tól az USA-ig. Hová jutott a világ, te atyaúristen...?!
Kivűlálló
2022. november 15. 19:28
"Szerintük az, hogy a republikánusok elvesztették a választást azt is jelenti, hogy vereséget szenvedett Putyin és Netanjahu is." Így van! SZERINTÜK! Szerintünk viszont az amerikai félidős választást elcsalták (szokás szerint)!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!