A társadalmi beilleszkedésre nevelés nem a demokratikus iskolák célja, hanem az autoriter vezetőké

2022. szeptember 07. 18:13

Lassan listát lehetne összeállítani arról, hogy a kormánypárt oktatással foglalkozó miniszterei és államtitkárai milyen elvárásokkal viszonyulnak a tanárok munkájához.

2022. szeptember 07. 18:13
null
Galambos Attila

„A legismertebb demokratikus iskola a már említett angol Summerhill, ahol a tanulók nagyon sok mindenbe beleszólhatnak, miközben vannak olyan, például pénzügyi  kérdések, amelyekbe nem. Magyarországon a demokratikusság kritériumainak teljes intézmények nemigen felelnek meg, legfeljebb demokratikus nevelők vannak, akik próbálnak a demokratikus oktatás szempontjai szerint dolgozni. Tőlük nehezen várható el, hogy a »zökkenőmentes beilleszkedést« követelményként támasszák diákjaikkal szemben, hiszen a demokratikus értékek pont azt jelentik, hogy bárki hangot adhat az álláspontjának, és ha szükséges, akár nyomást is gyakorolhat –mondjuk az intézményre vagy a kormányra. 

(...)

Maruzsa állítása mindezek fényében egyetlen módon értelmezhető: azt feltételezi, hogy az aktuális társadalmi rend tökéletes, mindenki számára megfelelő, a pedagógusoknak így legfeljebb annyi a feladatuk, hogy segítsék a beilleszkedést. Autoriter pozíciót képvisel, amikor a tanárok viselkedésére, attitűdjére és egy konkrét feladatára utal. Fenntartóként jelzi a rangsorban alatta elhelyezkedő tanároknak, hogy milyen morális hozzáállást vár el azzal kapcsolatban, ahogyan az alattuk lévő pozícióban elhelyezkedő tanulókkal viselkedni érdemes. ”

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
józan paraszti ész
2022. szeptember 09. 23:56
A matek úgy működik, hogy első a definíció, megmondjuk mi mii, és akkor tudjuk miről beszélünk, tudunk tételeket felállítani. Ezzel ellentétes a libsizmus, átértelmez, félremagyaráz a dolgokat. Ezért nincs alapja az egésznek, és mindenki mindenkor a saját érdekeinek megfelelően magyarázza, így, másnap teljesen ellentétesen. Csak szép jelzőkel teszi eladhatóvá.
csulak
2022. szeptember 08. 13:47
micsoda degeneralt ez a ficko !
istvanpeter
2022. szeptember 08. 13:11
Nos ugyebár, a társadalomban a két legfontosabb ágazat az egészségügy és az oktatás, amelyek szinte minden családot és embert érintenek. Ennek megfelelően, az ellenzéki és az ellenséges propagandaterror is leginkább ezekre a területekre irányul és ezeken keresztül igyekeznek lejáratni az éppen hivatalban lévő országvezetést. Ugyanakkor a hazugság- és rágalomtömegek hatékonysága a nullához konvergál, mert az emberek nagy többsége tisztában van a valósággal. Egyébként a pedagógusok teljesen szabadon taníthatnak és a köznevelésben a tantárgyak legnagyobb része nem is ideologizálható meg.
Zsolt75
2022. szeptember 08. 06:56
Ja. Meg a gyerek dönthesse el azt is, akar-e iskolába menni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!