„Ha már kenyér nincs, legalább a komcsinak elkentük a száját” – Ujhelyi István szerint „ez kell az ország kormánypárti felének”

2022. augusztus 28. 12:07

A politikus nyílt levélben mutatott rá: visszajáró vendégként elégedetlen volt az idei Tranzittal, de eztán is részt venne rajta.

2022. augusztus 28. 12:07
null

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a szokásos augusztus végi Tranzit fesztiválon (melynek keretében politikusok, szakértők – jobb-és baloldalról – vitatják meg és elemzik a magyar közélet aktuális eseményeit), a szombati nap második vitáján Deutsch Tamás és Ujhelyi István csapott össze. A vitát cikkünk végére görgetve nézhetik vissza.

Ujhelyi a vita másnapján nyílt levelet írt

A vitán részt vett ellenzéki politikus vasárnap nyílt levelet írt közösségi oldalán, melyben kifejtette: évek óta visszajáró vendég a „fideszes »gondolat-expónak« nevezett Tranzit-fesztiválon”.

Felidézte: „a Tranzit számomra mindig az a fórum volt, ahol a kormánypártokat vállaltan támogató, de a világot tágabb értelemben is érteni akaró fiatalokkal a politikai barikádok tetején ülve is lehetett beszélni, vitatkozni, kikacsintani az egyre szűkebb nyilvánosság kereteiből és akár önkritikus mondatokkal értékelni egyik vagy másik oldal teljesítményét”. A politikus azonban hozzátette, szerinte

Az ellenzéki politikus szerint ez kell az ország kormánypárti felének

Ujhelyi aláhúzta, szerinte ugyanis „részben a Tranzit közege is követte mára sajnos a Fidesz betokosodását és egyre jobban beszűkülő, elitista tudatállapotát. Míg egykor valódi vitákra hívtak minket, érvek és gondolatok valódi ütköztetésére, ma leginkább azért, hogy a NER gladiátorainak triumfálásáról, önizgazoló videóbetéteket és idézeteket posztolhassanak a fideszes facebook-osztagok.

Ujhelyi azért eztán is részt venne a Tranziton

A politikus nyílt levele végén azonban arra is kitért:

és nem válik a NER egyik utolsó butikszerű kirakatává, amelyben kizárólag ugyanazt a gondolatot lehet kapni, amit a központi gyárból leküldenek.”

A politikus nyílt levelét teljes terjedelmében, változtatások nélkül az alábbiakban olvashatja:

VASÁRNAPI NYÍLT LEVÉL

Volt egyszer egy Tranzit

Csak betegség, vagy valamilyen tényleg halaszthatatlan ügy miatt szoktam visszalépni bármilyen vitától; aki ismer, az pontosan tudja, hogy kifejezetten kedvelem, sőt keresem azokat a helyzeteket, amikor ütköztetni lehet az érveket és elképzeléseket. Már amikor persze ütköztetni lehet, mert az elmúlt tizenkét év azért nem arról lett ismert, hogy a kormányzati fősodortól eltérő véleményeket nyitott fülekkel hallgatják, ne adj Isten még meg is fontolják. Évek óta visszajáró vendég vagyok a fideszes „gondolat-expónak” nevezett Tranzit-fesztiválon, amikor hívnak – és rendszerint hívnak -, akkor örömmel megyek. Tizennyolc évesen léptem be az MSZP-be és fiatal mozgalmárként töltöttem el ifjú koromat; a mostani Fidesz/NER-elit második generációs nagymenőit is szép emlékű fesztiválokról ismerem még, ahol kellemes fröccsök fölött vitattuk meg az élet nagy dolgait, mint harcos BIT-es az akkor még radikális liberálisokkal. Nem feltétlenül gondoltuk ugyanazt a jövőről, nem feltétlenül ugyanarra vagy nem ugyanolyan sebességgel tekertük volna a hajó kormányát, ha már akkor engedték volna nekünk az öregek, de legalább volt szándék és vágy arra, hogy megértsük a másikat. Hogy tanuljunk abból, amit a másik gondol. Bennem most is ez munkál mindannyiszor fideszes közeg hív vitára: nyitottsággal megérteni a kormánypárti igazságot és minél hatékonyabban érvelni a sajátom mellett. Ha nem is barátság, de kortársi ismeretség szövődött sokakkal, így számomra még inkább csalódás látni, hogy miként szorította gőgös-görcsös figurává néhány régi, kedvelt vitapartneremet az évtizednyi, korlátlan hatalom.

A Tranzit az elmúlt években számomra mindig az a fórum volt, ahol tudtam: harcosan rivális, de nem vadhajtások szintű ellenséges területre érkezem, ahol mindig van idő és lehetőség – akár a színpadon kívül – néhány érdemi és mélységi véleménycserére hazánk dolgairól. A Tranzit számomra mindig az a fórum volt, ahol a kormánypártokat vállaltan támogató, de a világot tágabb értelemben is érteni akaró fiatalokkal a politikai barikádok tetején ülve is lehetett beszélni, vitatkozni, kikacsintani az egyre szűkebb nyilvánosság kereteiből és akár önkritikus mondatokkal értékelni egyik vagy másik oldal teljesítményét. Ez a nyitottság sajnos az elmúlt években elveszett. Nemrég a Fidesz-Magyar Polgári Párt irányait – például az Európa-politikáját – még olyan személyek határozták meg, mint Martonyi János, a kormányban pedig több akadémikus és kevesebb kaszinótulajdonos ült, a miniszter-helyettesek pedig nemcsak azért nem posztolták ki a kondérban főzött ebédjüket a közösségi oldalaikra, mert akkor még nem volt instagram. A 2009-es Fidesszel is komoly vitáim voltak és lennének most is természetesen, de például az az európai program, amelyet az akkori EP-választásra letettek, a mai Európa-ellenes kormánypolitikához képest egy olyan européer, progresszív vállalásgyűjtemény, amelynek tartalmáért manapság hazaárulózás és klaviatúra általi kivégzés jár. Kimerem jelenteni, hogyha a 2009-es Fidesz vezetné most az országot, nem lennének befagyva a hazánknak járó források.

Részben a Tranzit közege is követte mára sajnos a Fidesz betokosodását és egyre jobban beszűkülő, elitista tudatállapotát. Míg egykor valódi vitákra hívtak minket, érvek és gondolatok valódi ütköztetésére, ma leginkább azért, hogy a NER gladiátorainak triumfálásáról, önizgazoló videóbetéteket és idézeteket posztolhassanak a fideszes facebook-osztagok. Mert ez kell az ország kormánypárti felének: ha már kenyér nincs, vagy csak drágán, legalább a „komcsinak elkentük a száját jól”. Deutsch Tamással sokszor vitáztunk már a nyilvánosság előtt: régebben érdemi szellemi csörték voltak, ma már egyre inkább csak szellemtelen, gőgös személyeskedések ezek a beszélgetések. A dolog azért elszomorító, mert így tényleg csak egyre mélyebbre ássuk azt rohadt árkot az ország két oldala között, holott – különösen a hamarosan ránk szakadó szociális katasztrófa idején – őszinte párbeszédre, bizonyos ügyekben nemzeti minimumokra, de legalábbis érdemi véleménycserére lenne szükség. Nem kiegyezésről, vagy bűnös kooperációról beszélek, hanem józan és felelős politikáról, amely nem csak a saját bigott álláspontját tekinti elfogadhatónak. Aki folyton csak a gyűlöletet tudja szítani, elfelejti, hogy ez a gyűlölet bármilyen szikrától könnyen ellene is fordulhat. Deutsch kolléga a tegnapi vitán többek között azért esett nekem meglehetősen stílustalanul, mert a hazánkat az Európai Unióba elvezető Horn Gyulát – sok magyar nagyság mellett – példaképnek tekintem. Deutsch képviselő talán nem olvasta Orbán Viktor miniszterelnök méltató levelét, amelyet még Horn nyolcvanadik születésnapjára küldött. Ebben többek között ez szerepel: „Elsősorban mindannyian magyarok vagyunk, a nemzet boldogulásáért cselekszünk saját hitünk és legjobb tudásunk szerint, ezért mindig több az, ami bennünket összeköt, mint ami szétválaszt.” Valahogy így, Tamás.

A Tranzitra pedig természetesen a jövőben is örömmel elmegyek, de bízom abban, hogy visszatalál ahhoz a régi közegéhez, amelyben valódi „gondolat-expóként” cseréltek gazdát a gondolatok és nem válik a NER egyik utolsó butikszerű kirakatává, amelyben kizárólag ugyanazt a gondolatot lehet kapni, amit a központi gyárból leküldenek. Tudják, mint az a szovjet borotva-automata, amiről Deutsch kolléga mesélte el kedvenc, minden alkalommal ellőtt viccét.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Háromszázhetvenedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.

dr. Ujhelyi István

Európai Parlamenti képviselő

2022. augusztus 28.”

***

Ujhelyi István és Deutsch Tamás idei Tranzit-vitáját pedig itt nézheti vissza:

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2022. augusztus 28. 20:16
Újhülye eeftárs képtelen belátni, hogy ő nem a nagyágyú, akármennyire is igyekszik minden adandó alkalommal bizonyítani. Persze igen jelentős kisebbségi érzése lehet, amit igyekszik kompenzálni az állandó böfögésével. Mint egy ember sekély vízben kapálózó ember, aki azt igyekszik bizonyítani, hogy még mindig a felszínen van!
Zolotarjov
2022. augusztus 28. 20:12
Veletek kenyér se lenne. Égbe kúrt számlákat fizetnénk már tíz éve. Nem ám úgy, hogy átlagfogyasztás alatt kedvezményesen. Beengednétek a migriket is. Hát ezért nem ti. Mert nem a magyar emberek érdekeit akarjátok képviselni, hanem mindenhatónak tűnő külföldi érdekcsoportokét..
Kutyaszittya
2022. augusztus 28. 18:45
Miért van az, hogy ezeknek a baloldali ellenzékieknek mindnek olyan tenyérbemászó pofája van?
brekker
2022. augusztus 28. 18:17
Szerintem törvényt kéne hozni, hogy 90 iq fölött senki nem cigány. :) EU-sok megőrülnének! Pedig nem egy korlátozó rendelkezés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!