Botrány Ferencvárosban – „Közpénzből miért fizetünk egy szamizdat újságot?”

2022. augusztus 22. 17:05

Durva indulatok jöttek elő a ferencvárosi rendkívüli testületi ülésen, ahol a helyi média ügyét tárgyalták.

2022. augusztus 22. 17:05
null

Baranyi Krisztina polgármester kezdte a hétfői rendkívüli ülést, amit azzal indított, hogy hosszas ülésre számít. Hétfőn két napirendi pontban tárgyalták a Ferencvárosi Média Nonprofit Kft. ügyét. A IX. kerületben azután robbant ki a botrány, hogy május végén a nonprofit cég vezetője kirúgta a 9 Magazin főszerkesztőjét, Vágvölgyi B. Andrást. Hagymási Zoltán igazgató úgy indokolt, hogy az újságíró nem járt be a munkahelyére, holott ez benne van a szerződésében. 

Baranyi közösségi oldalán ezután azt írta, hogy Vágvölgyi menesztéséről nem tudott, nem értesítették, Vágvölgyit pedig komolytalan indokkal rúgták ki. 

– írta a polgármester.

Az eset után a képviselő-testület leváltotta a médiacég éléről Hagymásit, és a helyére Hoffmann Györgyöt, a DK-s parlamenti képviselő Kálmán Olga férjét választotta meg. Baranyi a döntés ellen vétót emelt, mer tő Pataki Márton Dánielt preferálta és azt is kezdeményezte, hogy az új ügyvezető helyezze vissza a főszerkesztői székbe Vágvölgyi B. Andrást.

Mintha egy buli lenne a kerület

A hétfői rendkívüli ülésen a Magyar Nemzet beszámolója szerint felszólalt Deutsch László, a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület képviselője, aki éles kritikát fogalmazott meg a kerületvezetővel szemben, állítása szerint

Baranyi Krisztina úgy kezeli az önkormányzatot, mintha egy buli lenne.

Állítása szerint Baranyi terrorizálja a képviselő-testületet, de a gondokat nem tudja megoldani. Deutsch szerint a polgármester – akit beszédében művésznőnek szólított– nem veszi komolyan képviselőtársait, majd Döme Zsuzsanna kétfarkú alpolgármesterhez fordulva úgy szólt, ő csak droglegalizációt reklámozza Ferencvárosban. 

A Fidesz ferencvárosi frakcióvezetője, Gyurákovics Andrea napirend előtt a Haller és Mester utcánál történt fakivágással kapcsolatban szólalt fel. Úgy fogalmazott, emiatt nem hallja a polgármester felháborodását, miközben korábban, a Ráday utcai kollégium felújításánál két beteg fa miatt szólalt fel a kerületvezető. „Ennyire természetvédő Baranyi Krisztina” – mondta a kormánypárti politikus. A polgármester azzal mentette a helyzetet, hogy a kivágott fák építési területen voltak, ahol az új szakrendelő épül, és szerinte korábban amúgy is szabálytalanul ültették a később kivágott tizenhárom fát.

Ezt még a DK sem gondolta volna

A DK önkormányzati képviselője, Takács Máriusz Hoffmann György levelét olvasta fel: az egyébként szintén DK-s Kálmán Olga férje azt írta, bár korábban örömmel mondott igent a felkérésre, ugyanakkor meglepte, hogy a polgármester ádáz küzdelmet folytat az egykor őket segítő ellenzéki képviselőkkel. Nehezményezte Hoffmann azt is, hogy egy ellenzéki önkormányzat a felesége miatt utasította el a személyét. 

Gyurákovics Andrea a napirendi pontokat vitatva elmesélte, hogy Vágvölgyi András egy interjúban azt mondta, nem független, hanem ellenzéki szamizdatot akar készíteni a kerületi újságból.

– jegyezte meg.

A kerületi médiacég élére végül a felügyelőbizottság volt elnökét, Bencsik Mártát bízta meg a képviselő-testület, a szavazáson a Fidesz-frakció nem vett részt. Bencsik reagált arra beszédében, hogy Baranyi egy lapinterjúban kijelentette, csak akkor támogatja Bencsik kinevezését, amennyiben foglalkoztatja 2024 végéig Vágvölgyi B. Andrást. A kirúgott főszerkesztő 12,2 millió forint sérelemdíjat és 7,8 millió forint elmaradt munkabért követel. 

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csak szólok
2022. augusztus 23. 18:37
Deutsch megint fején találta a szöget.
enes
2022. augusztus 23. 13:43
Nincs BK közelében egy stylist – magyarul divattanácsadó, vagy stílustanácsadó, arculattervező?
NullaSalus
2022. augusztus 23. 01:04
Vihar a biliben. Ferencvárosnak sok megoldandó problémája van, de a helyi kanászkürt ezek közül biztosan nem a legfontosabb.
nakatomi
2022. augusztus 23. 00:32
"majd Döme Zsuzsanna KÉTFARKÚ alpolgármesterhez fordulva úgy szólt" Nem tudom, hogy szándékos volt-e, vagy véleltlen elszólás, de, mivel vizuális típus vagyok nevetésre ingerelt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!