Egy év alatt duplázódott az energia ára Dániában és Hollandiában

2022. augusztus 28. 17:35

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint az állampolgároknak is ki kell venniük a részüket a válságkezelésből.

2022. augusztus 28. 17:35
null

Több európai állam is küzd a szankciók következményeivel, a legfrissebb adatok szerint egy év alatt megduplázódtak az energiaárak Hollandiában és Dániában. A holland kormány most tervez átfogó családvédelmi támogatást bevezetni, míg Dániában a lakosságot szólították fel, hogy takarékoskodjanak.

Hollandiában az infláció júliusban elérte a tíz százalékot. Az M1 Híradója megszólaltatott egy férfit, aki szerint minden drágul, példaként hozta fel a gázt és a lakások bérleti díját, ám, mint jelezte, eközben a fizetések nem nőnek. A közszolgálati csatorna idézi Mark Rutte miniszterelnököt, aki szerint az állampolgároknak is ki kell venniük részüket a válságkezelésből.

– közölte Arjan Vliegenthart pénzügyi elemző.

Dániában sem jobb a helyzet: a Híradó idézi az egyik organikus zöldségek és gyümölcsök értékesítésével foglalkozó cég vezetőjét, aki szerint az elmúlt hónapokban volt, amikor ki kellett dobniuk egyes termékeket, mert azokat senki nem vette meg.

– mondta Jens Nannerup, a GASA Odense Fruit and Vegetables vezérigazgatója.

Van olyan dán áramszolgáltató, amelyik augusztustól megszüntette a fix áras szerződéseket, vagyis azoknak a fogyasztóknak is emelik a díjakat, akikkel egy konkrét összegben állapodtak meg. Dániában nemcsak a villany, de a gáz ára is megduplázódott egy év alatt, ami miatt a kormány takarékoskodásra szólította fel az embereket.

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cphgirl
2022. augusztus 29. 09:42
Daniaban 600 ezer alacsonyabb jovedelmu haztartas kapott egyszeri 6000 koronas tamogatas (330 ezer forint). A hanyatlo nyugaton nem hagyjak magukra az embereket a szrban.
Reszelő Aladár
2022. augusztus 29. 07:52
Csak azt magyarázza el valaki, hogy Norvégiában miért drágul többszörösére az áram ára, mikor az áram 95%-át vízierőművekkel állítják elő? A háborúban drágábbá folyik a folyó?
Isten jobb keze
2022. augusztus 29. 01:29
Egy év alatt dupla?? Szerncsések, itt mi felénk egyik napról a másikra, pld a gaz meg hétszereződött! Xdxd! Retkes nyakú Viktor,.
hentes
2022. augusztus 28. 21:16
Cserébe gyönyörködhetnek a sok buziban, drogosban és migránsban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!