Világhírű történész: Putyin tízmilliókat éheztet ki Afrikában, hogy aztán Európára szabadítsa a migrációt

2022. július 05. 10:02

Ázsia és Afrika kiéheztetése az európai háború meg a háború új szintje, ráadásul az orosz propagandának is kapóra jön majd az éhínség – fejtegeti a Twitteren a Yale történészprofesszora.

2022. július 05. 10:02
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Új szintre emelné Vlagyimir Putyin orosz elnök az Európában vívott háborúját – írja 16 részes Twitter-elemzésében a Yale történészprofesszora. Timothy Snyder szerint Oroszország célkeresztjébe most a fejlődő világ került, amelyet normális időkben Ukrajna látna el gabonával, mint az élelmiszerek egyik vezető exportőrje. Az orosz tengeri blokád azonban ezt most megakadályozza – fejtegeti – vagyis, ha az orosz blokád fennmarad,

több tízmillió tonnányi élelem rohad meg a raktárakban, és több tízmillió ember néz szembe éhezéssel Afrikában és Ázsiában.

(Emlékezetes, lapunk már márciusban felhívta a figyelmet a háború ezirányú hatásaira, noha törekvésszinten ekkor még nem körvonalazódott ilyen mértékben a kiéheztetés-politika. A migráció meglódulását ugyancsak júniusban prognosztizáltuk).

Éhhalál a mezőgazdasági paradicsomban

A professzor szerint Putyin kiéheztetési terve olyan nagyszabású, hogy felfogni is nehéz, miközben szokásunk elfeledkezni róla, mennyire központi eleme az élelem a politikának. De néhány történelmi példa segíteni fog ebben – írja Snyder, aki Sztálin és Hitler hasonló terveivel hozakodott elő: Sztálin kapcsán természetesen a holodomor került elő, amikor a szovjet diktátor a bőventermő ukrán feketeföld felhasználásával akart ipari alapú gazdaságot felépíteni (vagyis az itt termelt gabonára volt szüksége az ország többi részében, még arra is, amivel a helyi lakosság élelmezéséhez szükség lett volna), a mezőgazdaság kollektivizálása pedig végül mintegy négymillió ukrán halálához vezetett.

Snyder szerint fontos megjegyezni, amikor az emberek nagy számban kezdtek hullani, Sztálin magukat az ukránokat hibáztatta, a szovjet propaganda nácinak bélyegezte mindazokat, akik akár csak felhívták a figyelmet az éhínségre – miközben a náciknak is hasonló elképzeléseik voltak az ukrán mezőgazdaság irányításáról, sőt,

konkrétan Hitler központi háborús célja volt ennek megszerzése, hogy az itteni gabonát Németországba szállíttatva éhínséggel irtsa ki szovjet állampolgárok millióit.

A második világháború így a történész szerint lényegében Ukrajnáért és jelentős mértékben Ukrajnában folyt két diktátor között, akik az élelmiszerellátás felett akartak ellenőrzést szerezni.

Az orosz emlékezetpolitika pedig fel van készülve egy 21. századi kiéheztetési tervre. Az oroszok felé azt kommunikálták, hogy a Sztálin-féle éhínség egy baleset volt, és az ukránok nácik, ami elfogadhatóvá teszi a lopást és a blokádot.

A gyarmatosítás új szintje

„Szerintem Putyin terve három szinten működik. Az első rész egy kiterjedtebb kísérlet az ukrán állam lerombolására az export levágásával” – írja a történész, aki szerint a terv második része, hogy Észak-Afrikából és a Közel-Keletről – vagyis az ukrán gabonától függő területekről – menekülthullámot indít meg az EU felé, amely aláássa annak stabilitását. „Végül ami a legrémisztőbb, a világéhínség remek hátteret ad az orosz propagandának az ukránellenes kampányukhoz”, hiszen amikor az éhínség elterjedésével megkezdődnek az éhséglázadások, az orosz propaganda Ukrajnát fogja hibáztatni, és Oroszország követelni fogja területi követeléseinek elismerését Ukrajnával szemben, továbbá követelni fogja az összes szankció eltörlését.

és a legújabb fejezete a kiéheztetési politikának” – összegzi a professzor.

Nyitókép: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / AFP

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. július 05. 17:55
Az éhező szájakhoz nem tudják az ukrán búzát odavinni, de az éhező szájakat oda tudják vinni az ukrán búzához. A kapszlit még a képzetlen afrikaiak is el tudják kapkodni.
Antal Béla
2022. július 05. 16:41
"több tízmillió tonnányi élelem rohad meg a raktárakban, és több tízmillió ember néz szembe éhezéssel Afrikában és Ázsiában." ÉS EZ ÍGY IS VAN! MERT AZ OROSZOK ELLENI SZANKCIÓK MIATT NEM SZÁLLÍTHATNAK GABONÁT. A SZEGÉNY CSILLOGÓ SZEMŰ FEKETE GYREKEK INKÁBB ÉHEN HALNAK, MINT SEM OROSZ BÚZÁBÓL EGYENEK KENYERET AZ UKRÁN HELYET. A VILÁG AZ UTLSÓ ÉHEZŐ HALÁLÁIG HARCOL PUTYIN ELLEN.
Reszelő Aladár
2022. július 05. 15:31
Gondolom a világ azon fele, aki ukrán gabona nélkül éhen hal, az szolidaritási okokból nem vesz oroszt, hiszen véres búzával ki akarhatna akár egyetlen napot is túlélni.
rókabácsi
2022. július 05. 14:46
a világ hír már kampec! az embargó következménye a dolgoknak! na és ki kezdte?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!