Pert nyert a Transzparens az Átlátszóval szemben

2022. április 25. 10:06

„Precedenst teremtettünk azzal, hogy a magyar médiában gyakran alkalmazott szélsőjobboldali-stigma ellen megvédtük magunkat” – olvasható a portálon.

2022. április 25. 10:06
null

„Mérföldkőnek számító ítéletet hozott a Fővárosi Ítélőtábla az Átlátszó ellen indított sajtóperünk ügyében. Precedenst teremtettünk azzal, hogy a magyar médiában gyakran alkalmazott szélsőjobboldali-stigma ellen megvédtük magunkat. Jogerősen megnyert sajtóperünk egyértelmű üzenetként mutatja:

van értelme fellépni a transzparens újságírás védelmében”

írja a portál.

A cikkben leírják, hogy  „az Átlátszó.hu 2020 januárjában valótlan állításokat tartalmazó cikket közölt alapítványunkról és annak francia társszervezetéről. Akkor úgy döntöttünk, hogy a tudatos médiafogyasztásért és átláthatóságért való munkánk részét képezi a saját jó hírünk védelme is. Így a párizsi székhelyű társszervezetünkkel együtt mi is pert indítottunk az Átlátszóval szemben”.

„Az Observatoire des journalistes et de l’information médiatique (OJIM) 2020. novemberében nyerte meg másodfokon is az Átlátszóval szemben indított sajtópert. Az Átlátszó ugyanis valótlanul állította, hogy az általuk »a francia szélsőjobb egyik kulcsfigurájának« címkézett Jean-Yves Le Gallou, valamint az egykori Identitárius Blokk vezetője, Philippe Milliau részt vett az ojim.fr elindításában” – olvasható az írásban.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány ügyében az elsőfokú bíróság megállapította, „hogy Bőtös Boton, az Átlátszó újságírója cikkében

valamint azt is, hogy Claude Chollet volt az Ojim.hu egyik tulajdonosa. Most másodfokon is ítéletet hozott a Fővárosi Ítélőtábla, amelyben újabb pontok kapcsán is nekünk adott igazat”.

Az Átlátszó hazudott arról is, hogy:

  • „Az Ojim.hu a francia szélsőjobboldal kelet-európia projektje.”
  • „A francia szélsőjobbról több cikket író David Doucet újságíró elemzésében megállapította, hogy a franciaországi szélsőjobb első kelet-európai terjeszkedésének számít a Magyarországon létrehozott Ojim.hu társszervezet a médiában.”

Majd hozzátették: „Az új, jogerős ítéletből a korábbiakhoz képest is jól látszik, hogy az Átlátszó egy valótlan állításokat tartalmazó írással próbálta először a francia társszervezetünket, majd ezen keresztül alapítványunkat is a francia szélsőjobbhoz kötni. Ez sajnos egy bevett gyakorlat a magyar közéleti újságírásban: sokan a szélsőjobboldali-stigmával igyekeznek hitelteleníteni és lejáratni másokat. Ezen folyamat ellen léptünk most fel, a transzparens újságírás védelmében”.

Nyitókép: Facebook

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aaabbbccc
2022. április 25. 11:01
az atlatszo egy balliberalis termek, de a Botos meg azt is lefele huzza a szellemi szinvonaltalansagaval, nem ertem, miert vettek fel es miert nem kuldik el
sosringli-babbal
2022. április 25. 10:42
Ez az IFA palós Bőtös? Ő aztán tudja, ki a szélsőséges, van benne személyes tapasztalata.
nick89
2022. április 25. 10:30
És Orbán 4 milliárdot adott Le Pennek a magyar adózókéból, amit el is bukott. Macron ezt nem felejti. Tehát hülye Macron!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!