Alacsony részvétel mellett zajlik a francia választás első fordulója

2022. április 10. 16:12

Ha most tartanák a második fordulót, a felmérések szerint Marcon-győzelem születne.

2022. április 10. 16:12
null

A választásra jogosultak 25,48 százaléka adta le vasárnap délig szavazatát a francia elnökválasztás első fordulójában, ami három százalékkal kevesebb, mint az előző, öt évvel ezelőtti voksoláskor – közölte a belügyminisztérium.

A viszonylag alacsony részvételi arány az előrejelzéseknél valamivel magasabb, és nem éri el a húsz évvel ezelőtti negatív rekordot. Akkor

délig a jogosultaknak csak a 21,4 százaléka voksolt.    

Csaknem 49 millió választópolgár választja ki vasárnap a 12 jelölt közül azt a kettőt, akik április 24-én a második fordulóban megmérkőzhetnek az államfői posztért. A felmérések szerint Emmanuel Macron jelenlegi elnöknek (26-27 százalék) és a szuverenista jobboldali Marine Le Pennek (24-25 százalék) van esélye arra, hogy bejusson a második fordulóba, amely az öt évvel ezelőtti párbaj visszavágójának ígérkezik.    

Mind a 12 jelölt már délelőtt leadta szavazatát: Emmanuel Macron az észak-franciaországi Le Toquet üdülőhelyen, ahol feleségével egy családi ház tulajdonosa, Marine Le Pen pedig a közeli Hénin-Beaumont nevű kisvárosban, amely pártja, a Nemzeti Tömörülés egyik fő bázisa.    

A mozgósítás a választás egyik meghatározó eleme lehet, miután a választásra jogosultak mintegy harmada az utolsó napokig a bizonytalanok táborát erősítette.    

A baloldali jelöltek közül a legjelentősebb, 15-16 százalékos támogatottságot élvező radikális Jean-Luc Mélenchon abban bízik, hogy ő az egyetlen, aki beleszólhat a Le Pen-Macron párharcba, és bejuthat a második fordulóba.    

Le Pen és Mélenchon a nemzetközi kérdésekben az államfővel teljesen ellentétes álláspontot képvisel. Mindkét radikális jelölt az európai integráció ellen száll síkra, és

kiléptetné Franciaországot a NATO katonai parancsnokságából.    

Amióta a felmérések szerint a Nemzeti Tömörülés jelöltje felzárkózott a jelenlegi államfő mellé, és a verseny fej-fej mellett halad kettejük között, több elnökjelölt már előre jelezte, hogy a Le Pen elleni fellépésre fogja kérni választóit a második forduló előtt. Az államfő környezete ugyanakkor elismerte, hogy az úgynevezett „köztársasági front”, amely öt évvel ezelőtt

kétharmados többséghez segítette Emmanuel Macront,

2022-ben már nem biztos, hogy működni fog.    

Marine Le Pen és pártja, a Nemzeti Tömörülés úgy véli, hogy „még soha nem álltak olyan közel a győzelemhez, mint most”. Bár a kampány elején a másik radikális jobboldali jelölt, Eric Zemmour publicista veszélyt jelentett Marine Le Pen számára, egyben megosztó radikális megszólalásaival lehetővé tette az elnökválasztáson harmadik alkalommal induló szuverenista politikusnak, hogy a korábbiaknál mérsékeltebbnek tűnjön, és szélesíteni tudja táborát – állapították meg az elemzők.    

Miközben Zemmour kizárólag

bevándorlás- és iszlámellenes témákkal kampányolt,

Marine Le Pen a franciákat első helyen nyugtalanító vásárlóerő-javításról beszélt. Jóllehet választási programja továbbra is radikális a bevándorlást és az államszervezést illetően, a Nemzeti Tömörülés jelöltje utolsó nagygyűlésein elsősorban az áfa mérsékléséről és egyéb gazdasági kérdésekről szólt.       

 Az ukrán-orosz konfliktusban vállalt közvetítői szerepe miatt a jelenlegi elnök – aki öt évvel ezelőtti megválasztása óta megszakítás nélkül a felmérések élén állt – a tervezettnél később kezdte meg kampányát, s eközben szuverenista riválisa és közte a közvélemény-kutatók szerint a különbség olyannyira, a háromszázalékos hibahatárra csökkent, hogy most először matematikailag Marine Le Pen győzelme is lehetségessé vált. Ha most tartanák a második fordulót, a pénteken megjelent öt felmérés szerint

Macron 51-54 százalékot érne el, Le Pent pedig a választók 46-49 százaléka támogatná.    

Az első hivatalos eredmények a voksolás este nyolc órai befejezése után várhatók.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
__Y__
2022. április 10. 18:33
Remélem Macron nyer, egy nagy nyugati EU-s ország élén ilyen vezetőre van szükség, aki mérsékelt, liberális álláspontot képvisel és pragmatikusan képes bárkivel leülni. Egyébként Orbánnal is egész jó diplomáciai kapcsolatot alakítottak ki, függetlenül attól, hogy sok mindenben nem értenek egyet. Egyébként balról és jobbról is populista demagóg emberkék hívják ki.
Jooee
2022. április 10. 17:13
Hajrá Le Pen!!!
Sincero
2022. április 10. 16:57
Ha mást nem, de ezt a balliberálisok szerte a világon elérték... Alacsony részvétel... Akik hiányoznak mindenütt: az a hazafias, nemzeti érzelmű, keresztény jobboldal. Mert a baloldal fegyelmezetten, tömött sorokban jelen van. MINDIG.
balbako_
2022. április 10. 16:52
Hajrá Le Pen !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!