Az ENSZ-főtitkár szerint a 21. században semmilyen háború nem fogadható el

2022. április 28. 12:25

Képtelenségnek nevezte a háborút a 21. században az ENSZ főtitkára, amikor megérkezett Ukrajnába.

2022. április 28. 12:25
null

Képtelenségnek nevezte a háborút a 21. században csütörtökön az ENSZ főtitkára, amikor megérkezett az ukrajnai Borogyankába, Kijev egyik külvárosába, ahol az ukránok azzal vádolják az országukat támadó oroszokat, hogy rendkívül súlyos visszaéléseket követtek el a térség márciusi megszállása során.

António Guterres, aki a konfliktus február 24-i kezdete óta először látogatott Ukrajnába, a romos házak előtt elmondta: „Elképzelem a családomat egy ilyen házban (...), látom az unokáimat, amint pánikszerűen rohangálnak. A háború a 21. században abszurditás,

A világszervezet vezetője ezután a főváros egy másik peremvárosába, Bucsába utazott, ahol az ukránok háborús bűnökkel vádolják Moszkvát. Ott nyilatkozva felszólította Oroszországot, hogy működjön együtt a Nemzetközi Büntetőbírósággal a városban történtek kivizsgálásában.

„Ezt a borzalmas helyszínt látva azt is látom, mennyire fontos, hogy teljes körű vizsgálatot folytassanak le, és kiderítsék, kik felelősek érte” – mondta Guterres. A főtitkár – aki délután Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik – szerda este érkezett Ukrajnába, miután Moszkvába látogatott,

ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel,

és arra kérte Oroszországot, hogy az ENSZ-szel együttműködve tegye lehetővé a civilek evakuálását a bombázott területekről, különösen Kelet- és Dél-Ukrajnában, ahová Oroszország a támadását összpontosítja.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Kreml/Szputnyik pool/Vlagyimir Asztapkovics

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kubota
2022. április 28. 19:43
Izraelben, ámérikában volt mostanság ez a fazon? Ott nem e osztogatja az eszet? Ja, az nem engedik az eltartói?
kubota
2022. április 28. 19:42
A címhez: ...akkor beszélgessen erről először az európia csőcselék baloldallal!
sagirdilsiz
2022. április 28. 14:58
Az ICC joghatóságával kapcsolatos kétségek mindenütt jelen vannak, tekintve, hogy sem Ukrajna, sem Oroszország nem részes állama a Római Statútumnak. Itt a kiskapu: 3. Ha Bíróság joghatóságának olyan Állam általi elfogadása szükséges a 2. bekezdés szerinti célból, amely a jelen Statútumban nem Részes Állam, az adott Állam a hivatalvezetőhöz benyújtott nyilatkozattal elfogadhatja az adott bűntett tekintetében a Bíróság joghatóságát. Az elfogadó Állam késedelem és kivétel nélkül a IX. Fejezetben meghatározottak szerint együttműködik a Bírósággal. (Római statútum, 12. cikk., 3. bekezdés)
fraktoaster
2022. április 28. 14:10
Szép szavak. De remélem elmegy a Föld masik kb. 20 országba is, ahol jelenleg háború zajlik és ott is elmondja ezeket. Ja nem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!