Melocco Miklós, európai jobboldal, riport Libanonból és Zsidai Roy – megjelent az új Mandiner!

2021. december 09. 08:00

Miért hiányzik Latinovits Zoltán és Makovecz Imre Melocco Miklós életéből? Mi a következő lépés a konzervatív pártok varsói találkozója után? Túltelített volt a budapesti vendéglátóipar a koronavírus-járvány előtt Zsidai Zoltán Roy szerint? Soproni népszavazás, politika a közösségi médiában és transzparens újságíráspártiak – itt az új Mandiner!

2021. december 09. 08:00
null

Egy értelmiséginek nem kell okvetlenül ellenzékinek lennie – mondja Melocco Miklós szobrászművész. Négyéves koráig németül beszélt, tizenhat éves volt, amikor édesapját kivégezték, 1956-ban pedig ő maga kapott lövést. A Kossuth-díjas művésszel zsámbéki otthonában beszélgettünk a vérzivataros magyar történelemről, Makovecz és Latinovits fájó hiányáról és Orbán Viktor barátságáról.

– fogalmaz interjúnkban.

Vezércikkünket, az Első karaktert Vágvölgyi Gergely jegyzi, aki a soproni népszavazás száz éves évfordulójára emlékezve írja: a hűséghez ragaszkodva kell berendeznünk az életünket, társadalmunkat.

Közélet

Öles léptekkel zajlik egy új jobboldali szövetség kialakítása az Európai Parlamentben, ám képviselőcsoportot egyelőre nem sikerült alakítani, ennek bejelentésére a minapi varsói konzervatív fórumon sem került sor. Ám ami késik, aligha múlik – összeállításunkban az esélyeket latolgattuk, Schaller-Baross Ernő EP-képviselővel pedig a hétvégi fejleményeket veséztük ki.

A közösségi média napjainkban egyértelműen a politikai küzdelmek terepévé válik. Összeállításunkban elemezzük, hogyan teljesítettek az utóbbi hónapokban a magyar jobb- és baloldal politikusai, pártjai, valamint véleményvezérei.

Egy volt momentumos politikus és egy Fidesz-kongresszuson fellépő popénekes elemzéseket kezd írni a magyar médiáról a Transzparens Újságírásért Alapítványnál. Nagy Károllyal és Vastag Tamással a szokatlan vállalkozásról beszélgettünk.

A rovatban a Novák Katalin családügyi miniszter által szerkesztett  „…Ami a miénk” című kötetet ajánljuk.

Balog Zoltán református püspök írásában az adventi várakozás megélésre szólít fel.

Knopf Alexandra, az Alapjogokért Központ igazgatóhelyettese véleménycikkében a baloldali összefogás elmúlt időszakban nyújtott teljesítményét teszi mérlegre. 

Külhon & Külföld

Magyarország trianoni békeszerződéssel kijelölt határvonalai nem vették figyelembe a népek önrendelkezésének elvét. Ez alól mindössze egy kivétel volt: a Sopronban és környékén száz éve lezajló népszavazáson a lakosság dönthetett hovatartozásáról – külhon rovatunkban Gali Máté történész, az MCC kutatótanárának írását olvashatják a témában.

Bizonyossá vált, kik indulnak a francia jobboldalon jövőre az elnöki posztért: a Nemzeti Tömörülés Marine Le Pent, a konzervatív republikánusok Valérie Pécresse-t indítják, és megméreti magát a francia nyilvánosság fenegyereke, Éric Zemmour is. Megnéztük, mi zajlik a francia jobboldalon a választások kapujában.

„Macronék Pécresse sikerétől tartottak a legjobban” – olvasható összeállításunkban.

A 2020-ban fél Bejrútot romba döntő, óriási robbanás jól jelképezi Libanon mai helyzetét: épphogy egyben tudják tartani a társadalmi és vallási törésvonalakra épülő, sokat szenvedett országot. Riportunkat olvashatják a levantei partokról.

Precedens & Makronóm

Minden elismerésem a magyaroké a támogató családpolitikájuk és a megszorító bevándorláspolitikájuk miatt – mondja
Amy Wax, a Pennsylvaniai Egyetem jogászprofesszora, akivel precedens rovatunkban beszélgettünk a családok állapotáról és az amerikai egyetemi és tudományos életre rátelepedő szélsőbalos ideológiáról.

Koltay András, az NKE volt rektora publicisztikájával búcsúzik az egyetemtől, amelyben számot vet az intézmény elmúlt éveiről.

Gyors és fontos lépéseket tett a kormány a járvány kitörésekor, hogy az azonnali katasztrófát elkerüljük – véli Zsidai Zoltán Roy, aki közgazdászként számos céget épített fel, míg rá nem jött, hogy inkább családja negyvenéves vendéglátói tapasztalatát kellene továbbvinnie. Makronóm rovatunkban értékeltük a járvány sújtotta vendéglátóipar helyzetét is.

Sport 

Selejtezőből a döntőig jutott egy Challenger szintű versenyen, ezzel életében először háromszázon belül jegyzik a világranglistán, majd óriásokat terített le Magyarországért a világ tenisznemzeteinek elitklubjában, a Davis-kupa nagydöntőjén – sport rovatunkban portrénkat olvashatják az ifjú tehetségről, Piros Zsomborról.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten egy nebraskai történész, Christopher Lasch könyvét ajánlja a az önimádat társadalmáról.

A Feminens oldalán Magyarország első szinkrontolmácsára, Lomb Katóra emlékezünk.

A tihanyi bencés monostort alapító I. András király családjának – és feltételezhetően magának az uralkodónak – a földi maradványai lehetnek azok a csontok, melyek tudományos vizsgálatairól András napján, november 30-án számoltak be a Bölcsészettudományi Kutatóközpont szakemberei. A részletekről tudomány kisrovatunkban olvashatnak.

„Nálunk, a galgamenti Domony községben a terv egyszerű. December elejétől karácsonyig mindennap
egy újabb kivilágított, feldíszített ablak nyílik a falu valamelyik házában az adventi kalendárium mintájára” – írja Valentinyi Pál jegyzetében az adventi várakozás közösségi élményéről. 

A hónap kincse a Magyar Nemzeti Múzeumban egy ritka és értékes arany karpánt – a bronzkori mestermű történetét is megismerhetik. 

Az élet rovatban Hegyi Zoltán karácsonyi tárcáját olvashatják.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alapítója ír arról, mi minden előnnyel járnak a családbarát munkahelyek. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!