Transzparens: Módszertani hibákkal van tele a Magyarországot támadó EU-s médiajelentés

2021. november 18. 15:59

Habár a jelentésben az EU-s intézet leszögezi, hogy az csupán az Átlátszó munkatársainak véleményét tükrözi, a jogállamisági jelentésben mégis tényként hivatkozzák az anyagot.

2021. november 18. 15:59
null

Elkészítette Médiapluralizmus Monitorját a Robert Schuman Centre. A kutatóközpont elemzésének célja, hogy bemutassa országokra lebontva a média állapotát, részletezve a médiapluralizmust és a média szabadságát fenyegető veszélyeket – ismerteti a Transzparens Újságírásért Alapítvány.

A portál ismertetése szerint a kutatási folyamat úgy működik, hogy a Centre for Media Pluralism and Media Freedom felkér minden országból kutatókat, hogy töltsenek ki egy 200 kérdésből álló kérdéssort. Ezek a kérdések alapvetően négy fő területre koncentrálnak, úgy mint: az alapvető jogok védelme és érvényesülése, a média sokszínűsége, a média politikai függetlensége és a társadalmi reprezentáció sokszínűsége. 

Szubjektív véleményből ténykérdés

A probléma az alapítvány szerint a szerzők és hivatkozásaik körében keresendő. Mint fogalmaztak, megfigyelhető, hogy jelentős mértékű a saját publikációk hivatkozása,  amikor a szerzők vagy a saját korábbi tanulmányaikra vagy a kutatásban résztvevő szakértő cikkére hivatkoznak. Alapvetően kormánykritikus intézetek (TASZ, Mérték, Átlátszó, Média1) vagy saját publikációkra történik a hivatkozás”

Megemlítik továbbra azt is, hogy az adatgyűjtést végző kutatók Bátorfy Attila és Szabó Krisztián. Míg Bátorfy oktató az ELTE Médiatudományi tanszéken, addig Szabó Krisztián az intézmény tanulója.

Bátorfy fő szakterülete az adatvizualizáció, jelenleg az Átlátszó munkatársa, az adatvizualizációs csapatának vezetője. Szabó Krisztián az Átlátszó Junior Prima díjas fiatal újságírója.  

S bár a jelentésben az EU-s intézet leszögezi, hogy az csupán a nemzeti kutatócsapat munkatársainak véleményét tükrözi, a jogállamisági jelentésben mégis tényként hivatkozzák az anyagot.

Nyitókép: YouTube

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2021. november 19. 12:07
Az eu-ban, az aljasság, a hazudozás eu-s érték.
Rocktoberi
2021. november 18. 20:09
Hazudnak megfontoltan.....
Járványfigyelő
2021. november 18. 19:06
Mószertanból viszont ötös..
Szerintem
2021. november 18. 18:22
Egyszerűen és tényszerűen egymás mellé kellene tenni, hogy melyik oldalnak hány és milyen sajtója van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!