Macron tengerészkékre cserélte az EU-s kéket Franciaország zászlaján

2021. november 17. 10:27

Az új zászló kékje sötétebb, ami visszatérést jelent a francia zászló 1976 előtti változatához. Valéry Giscard d'Estaing akkori elnök az EU zászlajának kékjéhez igazította a lobogóét, írja az Euronews.

2021. november 17. 10:27
null

A francia forradalom és a felszabadításért küzdők előtti főhajtásként Emmanuel Macron visszaállította az ország zászlajának kék színét az 1976 előtti tengerészkékre az EU-kék helyett – számol be az Euronews. A portál szerint a döntés több mint egy éve megszületett, mégis cak most okozott kisebb botrányt. A változtatás szinte titokban és egy szimpla elnöki határozat alapján történt, viszont nem kötelező érvényű, az elnökséghez tartozó épületeken, a Belügyminisztérium és a Nemzetgyűlés épületén, valamint az államfő szereplésein a tengerészkék lobogó látható, de az önkormányzatok és intézmények megtarthatják az EU-s kéket.

Az új zászló kékje sötétebb, ami visszatérést jelent a francia zászló 1976 előtti változatához. Valéry Giscard d'Estaing akkori elnök az EU zászlajának kékjéhez igazította a francia lobogóét (egyébként szintén ő döntött arról, hogy lassítsák le az ország himnuszát, a Marseillaise-t).

De nem tavaly jutott Macron eszébe először a tengerészkék zászló. Már jóval korábban megjelent az Elysée-ben, ez volt látható az elnök mögött a 2018. december 31-i televíziós beszéde alatt, és azóta is minden ilyen szereplésén.

(Fotó: Twitter)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marhajó!
2021. november 17. 21:57
Nem lényegtelen hír. Franciao. globális szerepre tör, s erre van is esélye a jelentős tengerentúli jelenléte miatt. Óceániai és dél-amerikai nagyhatalom is. S persze az EU-ban az egyetlen atomhatalom-tag. Van mire szerénynek lenniük s nem kétséges, terveik is vannak. Erre utal a színcsere.
annamanna
2021. november 17. 14:50
Már nekem is eszembe jutott, milyen lenne a magyar zászló mondjuk pink-türkiz színkombinációval :) A többség nyilvánvalóan hányna egy ilyen babaszoba-zászlótól :) (Itt látszik, mennyire nem nemzeti zászlóhoz való színek ezek: https://www.schemecolor.com/wallpaper?i=55612&desktop ) Nemzeti zászlókhoz a nagyon telt, ragyogó színek valók.
scion
2021. november 17. 14:26
az lenne a hír ha visszatérnének a csak fehér liliomos királyi zászlóhoz.
lvjtn
2021. november 17. 13:39
picit még sötétebb lehetne, és akkor a német második birodalmi lobogóval harmonizálva az hűen tükrözné is, hogy mára gyakorlatilag csak egy német gyarmatként működnek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!