A tálibok is fel akarnak szólalni az ENSZ-közgyűlésen

2021. szeptember 22. 07:16

A világszervezet titkársága továbbította a kérelmet az illetékes bizottságnak további ellenőrzésre.

2021. szeptember 22. 07:16
null

Az Afganisztánban hatalmat megragadó radikális iszlamista tálibok is fel akarnak szólalni az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának csúcsszintű általános vitáján – közölte a világszervezet kedden Amír Hán Muttakinak, az afganisztáni tálibok ügyvivő kormánya külügyminiszterének üzenetére hivatkozva.

Muttaki a levélben az Afganisztáni Iszlám Emirátus külügyminisztériumának nevében kért lehetőséget az általános vitán történő részvételre. A tálibok a többi között azzal érveltek, hogy

Asraf Gáni afgán elnököt megbuktatták, külföldre menekült, s ezért személyét más országok nem ismerik el államfőként.

A radikálisok egyben megkérdőjelezték Afganisztán eddigi ENSZ-nagykövetének felhatalmazását is.

Még nem lehet tudni ki képviseli Afganisztánt

A világszervezet titkársága továbbította a levelet az illetékes bizottságnak további ellenőrzésre. Egyelőre nem világos, hogy ki fog felszólalni Afganisztán nevében a hétfőig tartó általános vitán. Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő szerint a levelet szeptember 15-én kapta kézhez António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezethez jelenleg akkreditált Gulám Iszaczai afgán nagykövettől. Mint mondta, az üzenethez mellékelték a New Yorkba küldeni kívánt tálib delegáció névsorát is.

Hozzátette: Guterres szeptember 20-án kapott egy második levelet is Muttaki aláírásával, amelyben a tálibok közölték, hogy részt kívánnak venni a csúcsszintű általános vitán is. Dujarric elmondta, hogy a tálibok megvonták Gulám Iszaczai megbízatását és helyére Szuhail Sahín korábbi tálib szóvivőt nevezték ki.

(MTI)

Fotó: Sayed Khodaiberdi Sadat / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2021. szeptember 22. 11:31
Remélem, lesz köztük legalább egy öngyilkos merénylő is! Nekem speciel elegem van az ENSZ nevű abortusz- és buzipárti, a bárhová bevándorlást emberi alapjoggá tenni akaró gittegyletből.
21 gramm
2021. szeptember 22. 10:51
Igazad van. Épp ezért, rohadtul semmi szükség az enszre. Zéró hasznot hajtanak. Üldözötteknek, elnyomottaknak, szűkölködőknek még hasznuk nem származott az ensz létezéséből.
Frankie Bunn
2021. szeptember 22. 10:41
Remélem papucsban !
Secnir
2021. szeptember 22. 09:24
semmi gond, menjenek. a határon a géppityut, kecskét le kell adni, meg kell fürdeni, és csak pfizer/moderna/astrazeneca/jensen, legalább két hónapos oltás. szevasz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!