Gyurcsány Ferenc és a régi baloldali elit számára ez a helyzet rendkívül ideális

2021. augusztus 24. 11:16

Karácsony Gergely az LMP-hez, a Jobbikhoz és a Momentumhoz hasonlóan azt ígérte, hogy leszámol a régi baloldali elittel.

2021. augusztus 24. 11:16
null
Deák Dániel
Deák Dániel

„Mindegyik új ellenzéki formációban közös volt, hogy az indulásuk során a régi baloldali elittel szemben foglaltak állást, Karácsony Gergelytől Jakab Péteren át Fekete-Győr Andrásig mindegyik vezető politikus elhatárolódott Gyurcsány Ferenctől.

Ehhez képest ma már az összes újbaloldali formáció, a Jobbikkal együtt, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali szivárványkoalíció tagja, mindegyik párt a bukott miniszterelnök elvárásai szerint alakítja szövetségkötési politikáját.

Ez Karácsony Gergely esetében kevésbé meglepő, hiszen ő már lassan évtizedek óta együttműködik Gyurcsány Ferenccel. 2004-ben például a Miniszterelnöki Hivatalon belül politikai tanácsadója volt Gyurcsány Ferencnek, cégén keresztül pedig több tízmillió forintos megbízást is kapott. De 2013-ban az LMP szétesésében és a Bajnaival szövetkező Párbeszéd létrehozásában is kiemelkedő szerepet vállalt. A Momentum esetében szintén komoly önfeladásról beszélhetünk, hiszen míg Fekete-Győr András 2017-ben azt nyilatkozta, hogy nem tudja, hogy Gyurcsány Ferenc »mi az istent keres még a politikában, már igazán eltakarodhatna a közéletből«, ma már minden gond nélkül együttműködnek egymással. Hasonló a helyzet a Jobbik kapcsán is, mely pártnak ugyan még alapító nyilatkozatában is benne van az elhatárolódás a régi baloldali pártoktól, most mégis szövetkeznek.

Gyurcsány Ferenc és a régi baloldali elit számára ez a helyzet rendkívül ideális, hiszen annak ellenére is diktálni tudják a folyamatokat a baloldalon, hogy 2010-ben a választók leváltották őket.

Azt a hitelességi válságot pedig, ami a régi és az új baloldal összeolvadásával alakult ki, az előválasztásnak nevezett folyamattal igyekeznek legitimálni, hiszen onnantól kezdve Gyurcsány Ferenc azt tudja mondani, hogy a »nép akaratából« van még mindig előtérben és nem vonult vissza. Karácsony Gergelynek köszönhetően az MSZP bejuthat a parlamentbe és erején felül képviseltetheti magát. Mindez Gyurcsány Ferenc ügyes stratégiai gondolkodását mutatja, hiszen vesztes helyzetből tudott ismét a baloldal vezetőjévé válni.

Nem meglepő tehát, hogy a jelöltek kiválasztásában is Gyurcsány Ferenc akarata érvényesült. Így például Karácsony Gergely egykori párttársa helyett az általa ugyancsak korrupcióval vádolt, de Gyurcsány Ferenchez hű MSZP-s Tóth Csaba mögé állt be Zuglóban. Ugyancsak Gyurcsány Ferenc miatt kellett visszalépnie a jobbikos Bíró Lászlónak Borsodban, akinek az antiszemita és rasszista kijelentéseit még elnézték a baloldali pártok, de azt már nem, hogy fény derült Gyurcsány-ellenes kijelentéseire is. A DK nyomására tehát Bíró visszalépett és helyette egy Gyurcsánnyal szimpatizáló szocialista jelölt indul.”

Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2021. augusztus 24. 17:05
: D
llnnhegyi
2021. augusztus 24. 13:05
Gyurcsány Ferenc Dobrev Klára a moslekkoaliciosok bukó mesterei! Daniel! Hibás az elemzés! Ideális?????!!!!!!! .... nyihahahehihuhhahihi...
ancilla
2021. augusztus 24. 11:56
”Rendkívül ideális” Ennek a kifejezésnek az égvilágon semmi értelme, kedves cikkíró!
hoat4
2021. augusztus 24. 11:51
"Gyurcsány Ferenc vezette baloldali szivárványkoalíció" Ezt azért alá kéne támasztani, hogy miért gondolja, hogy a Gyurcsány "vezeti" az ellenzéki együttműködést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!