Váratlanul működésbe léptek az orosz hajtóművek, elmozdult a helyéről a Nemzetközi Űrállomás

2021. július 30. 08:50

Csütörtökön éjjel az űrbázis elmozdult a helyéről, miután váratlanul működésbe léptek az orosz egység hajtóművei. Az incidens miatt a NASA elhalasztja a Boeing vállalat űrhajójának felbocsátását.

2021. július 30. 08:50
null

A kazahsztáni Bajkonur űrközpontból nyolc napja felbocsátott Nauka (Tudomány) többfunkciós kutatómodul csütörtökön éjjel rendben csatlakozott az ISS-hez, de a dokkolás után váratlanul működésbe léptek a hajtóművei, és ettől az űrállomás elmozdult a helyéről, az űrhajósok pedig egy időre elveszítették az orientációja feletti ellenőrzést – írta meg a HVG.

A NASA később közölte, hogy az ISS 45 fokkal elfordult, de az űrhajósok, az amerikai és az orosz irányítóközpont együttműködésével sikerült leállítani a Nauka hajtóműveit, és a Zvezda modul, illetve a Progressz teherűrhajó hajtóműveinek beindításával visszafordítani az ISS-t az eredeti helyzetbe.

Nem tudni miért léptek működésbe a hajtőművek

Az incidens miatt az ISS legénysége nem került veszélybe, az űrállomás minden rendszere normálisam működik. A NASA szerint egyelőre nem észlelték, hogy károk keletkeztek volna az egységben, a fedélzetén tartózkodó űrhajósok sem tapasztaltak semmi szokatlant, például rázkódást az űrbázison.

Az amerikai űrhivatal később közölte, hogy az eset után másfél órával sem tudja, hogy miért léptek működésbe a Nauka hajtőművei. Reményét fejezte ki, hogy a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal kivizsgálja az esetet, „kulcsfontosságú szerepet vállal a történtek tisztázásában, és abban, hogy mi történik a Nauka modullal”.

Nyitókép: Illusztráció (MTI/EPA/Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség sajtóirodája)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2021. július 30. 11:42
Megúszták. Szerencsére.
edieTHEGREATeagle
2021. július 30. 11:38
Ez a hír engem az Űrcowboyok c. filmre emlékeztet, amelyben az orosz "telekommunikációs" műhold az amerikai űrsikló közeledését támadásnak fogja fel, és működésbe hozza a rajta lévő atomfegyvereket... :D
B_kanya
2021. július 30. 11:23
Az angolok (akik talán tudnak hadihajót építeni) 2003 óta kínlódnak a Type 45-ös rombolóikkal, ami ha meleg van, lerobbannak, most is kénytelen volt az HMS Diamond hazavánszorogni Kína mellől. A szíriai orosz bázisról kifutott elé egy orosz vontató :)
I_Isti
2021. július 30. 11:07
Ja, szerintem véletlenül csak simán megnyomták a "hajtómű beindítása" gombot. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!