Hogyan alakul Németország jövője?

2021. június 25. 14:48

Németország rosszabb lesz, ha egy zöld-vörös-vörös kormányalakítással zárul a választás, akkor az ország „a mélypontra jut” – többek között erről is szó esett a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért rendezvényén.

2021. június 25. 14:48
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatót szervezett az MCC keretei között létrejött Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért az újbudai Hemingway étteremben, a meghívott vendégek Klaus-Rüdiger Mai német történész, a „Mi alakítjuk a jövőt!” című könyv szerzője és Michael Fleissner, a Kosmos Könyvkiadó ügyvezetője voltak.

A beszélgetés kezdetén Szalai Zoltán MCC-főigazgató (és a Mandiner hetilap főszerkesztője) mondott köszöntőt: mint kiemelte, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért már eddig is hívott meg német értelmiségieket, és a jövőben is tervez német, osztrák és svájci kutatókat, értelmiségieket meghívni Magyarországra. 

Bauer Bence, az intézet igazgatója és a beszélgetés moderátora azzal nyitotta meg a beszélgetést, hogy

magyar-német összefüggésben igenis van helye a vitának és az érvelésnek.

Szerinte a német társadalom ideges, az emberek úgy érzik, hogy nem tudják elmondani a véleményüket. A migrációs válság, a klímamozgalom óta látszik, hogy vannak erők, amik át kívánják építeni Európát. A könyv szerinte nem pesszimista, azt mondja, a jövő a miénk, a felnőtt polgároké. Olyan fogalmak, mint haza, nemzet, kultúra nekünk, magyaroknak egyértelműek, de egyes németeknek sokszor nem, de a szerző eközben élesen elhatárolódik az AfD-től is.

A kiadóvezető Fleisner szerint unják az emberek a politikát Németországban, az álláspontok egyre szélsőségesebbek. De hagyományosan erős a polgári közép, amely alaposan érdeklődik a témák iránt. A jövőre vonatkozó orientációhoz elemezni kell a dolgokat, az olvasó számára hidat kell építeni. A nagyon szoros véleményfolyosóról le kell térni, nehogy elnyomja az embert. Ezért büszke a kiadott könyvre, és hogy Budapesten „a szabadság egyik városában” mutathatja be.

Mai egy kifejezésre vonatkozó kérdést kapott, mellyel könyvében rendre él: mi is az a „great reset”? Mai válasza szerint nagy korszakváltások vannak a történelemben, de ő inkább paradigmaváltásnak nevezi, a társadalmi paradigma változik meg. Ilyen a késő ókorból a középkorba, vagy a középkorból a koraújkorba való átlépés. A német vitában is az zavarja, hogy az érvek felületesek. Az emberek vagy egészen elfogultak Angela Merkel iránt vagy vele szemben. Ennél mélyebben rejlő elmozdulások is vannak pedig. A csúcspolitikusok nem csak cselekednek, de reagálnak a változásokra is, és ezek a változások igenis megtörténnek. 

A great reset is ilyen stratégia. A nagyszabású átalakítás egy olyan szó, amit egy magyar közgazdász, Polányi Károly talált ki: szerinte a kapitalista piac a politika nyúlványává válik, a politikusok döntenek, hogy mi legyen a gazdaságban. A későmarxista válságelmélet szerint a kapitalizmus folyamatosan gyártja a válságokat, például a klímaválságot. Odáig még nem jutottak el ma Németországban, hogy a járványt is ez okozta, de oda igen, hogy a válságok nélküli társadalomért vagy meg kell szüntetni a kapitalizmust, vagy meg kell reformálni, hogy megőrizzük.

A változási javaslatok mind egy irányba, az ökoszociális irányba, a szabad piac korlátozásának irányába mutatnak.

Ez viszont a kapitalizmus alapjának megtámadása. De „nekünk szociális piacgazdaságunk van Németországban”, tehát ez „a jólét rombolását” jelentené. „Én ezt azért írtam meg, mert Németország esetében a választandó út, hogy a szociális piacgazdaságot újra felfedezzük, és felszabadítsuk a szubvenciók és támogatások gúzsából” – közölte Mai. A Zöldek azt mondták, hogy a politika megadja az irányt, aztán jöhet a vállalkozás, ez a szerzőt arra emlékezteti, amikor Sztálin kijelentette: a politika megadja az irányt, aztán cselekednek a káderek.

Bauer Bence, Klaus-Rüdiger Mai, Michael Fleissner és Szalai Zoltán

Mai szerint érdekátfedés van a baloldal és a nagytőke között. Nancy Fraser amerikai filozófust idézi arra, hogy a baloldali erők Amerikában szövetséget kötöttek a szolgáltató szektorral, pl. a Szilícium-völggyel, a pénzüggyel. Egyrészt pénzügyi támogatást, másrészt társadalmi tőkét kapnak tőlük. A zöld termékek gyártása egy új és nagy üzlet, de az összes említett erőnek semmi köze sincsen a polgárok 80%-a életéhez. Idézi, hogy Fraser szerint is a dolgok után szalad a baloldal. A kérdés, hogy mi hogyan alakítjuk a jövőt, a polgárok érvényesítik-e érdekeiket. A polgárok érdeke a jólét és biztonság.

A cél, hogy a gyerekek jobban éljenek, mint a szüleik, s hogy a kultúrából, a hagyományból építkezhessenek.

Fleissner felveti, hogy Sahra Wagenknecht baloldali politikus könyvét nem ő adta ki ugyan, de szerinte értékes, mert megszólítja a divatbalosokat, akiket a jobboldal nem tud megszólítani. Wagenknecht elmondja nekik, hogy ők nem szocialisták, csak nem akarnak senkivel szembe kerülni, ezért balosan viselkedtek. Ez nem rossz üzenet részéről, mert elkezdenek gondolkodni, honnan származik a jólétük: a sikeres gazdaságból.  Fleissner szerint itt, Magyarországon is példaértékű a gazdaságpolitika. Úgy látja: Németországban is jó volt, de Merkel teljesen balra csúszott, mindent megkérdőjelezett, amit az újraegyesítéssel elértek. Ez forog kockán, így az a feladat, hogy megszólítsák az embereket, akik felismerik, hogy ez a választás most sorsfordító. Mai egyetért Wagenknechttel, hogy a baloldal elidegeníti az embereket.

Mait kelet-németországi gyökereiről kérdezte Bauer, ugyebár „van tapasztalata a diktatúrából”.

„Természetesen más a perspektívám, van tapasztalatom a diktatúrából” – felelte Mai. Nem akarja, hogy korlátozzák a szabadságot, ez egy fontos lecke. Az önéletrajzában is tisztázta, hogy ösztönzés, motiváció volt számára az első tüntetés, ahol járt. Negyvenen voltak, többen voltak náluk a kommunista titkosszolgák. Nem felejti el, hogy a tüntetés végére 150-en lettek, akik először nem is voltak velük, csak nézték, mi lesz az egész vége, majd csatlakoztak. Harminc évvel később hasonló érzése van. 

A szabadság korlátozása az, amikor a médiában nem arról írnak, ami van, hanem arról, aminek lennie kéne – jelezte Mai. Ilyenek voltak pl. a 2015-ös határnyitásról szóló beszámolások. Mindig távolságot kellene tartani, de sajnos

az újságírók manapság aktivisták, és ami nem tetszik, nem mutatják be.

Ő tudja, mit jelent az irányított sajtó, viszont ma nem irányítják a médiamunkásokat, saját meggyőződésből teszik, amit tesznek. Sokan ellenállnak, vannak bizonyos sikereik, például a Tichys Einblick német konzervatív magazin fontos, pedig nem ismernék be a politikusok Berlinben, hogy olvassák. Mai széleskörű demokráciát javasol, felszólal a Zöldek árkorlátozási javaslata ellen, szerinte a piac „kreatív rombolást” csinál: amire nincs kereslet, az elhal, hiszen csak akkor marad meg, ha mesterségesen fenntartják, mint a zöld autókat. Csak a diktatúra követeli meg a bizalmat, a demokráciában rákérdez az ember a dolgokra. Sokak arról fantáziálnak egyenesen, hogy ha most sikerültek a korlátozó intézkedések, nem lehetne-e a klímaválság ellen is bevezetni ezeket. De Mai nem akar parancsgazdaságot, és az sem akarja, hogy a szabadságjogokat kijátsszák az élethez való jog ellen.

Végül a közelgő német választásokról és választójogról esett szó. Fleissner szerint Németország rosszabb lesz, ha egy zöld-vörös-vörös kormányalakítással zárul a választás, akkor az ország „a mélypontra jut”. Úgy látja: a német középvállalatokat tönkreverték, náluk a legmagasabbak az adók, tovább már nem lehet sanyargatni őket. Mai nem akart jósolni, de szerinte a CDU baja, hogy balra mozdultak el, a politikai versenytársaktól túl sok tartalmat vettek át azzal a felkiáltással, hogy „demoralizáljuk őket”. De ha mindig másoktól vesznek át dolgokat, előbb-utóbb azonosulnak velük. A CDU most már egy balközép párt, és nem jobbközép,

hiba volt tehát leépíteni a konzervatív szárnyat.

A polgárok – reménykedik benne –, felismerik, hogy egy zöld kormány nem lenne jó, a kancellárjelöltjük gyenge. Németország Mai szerint erősen aggódik, hogy milyen lenne egy zöld vezetés.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati Ádám
2021. június 25. 22:06
Engem elkeserít Németország önsorsrontása. Az idősebb generációból való német barátaim elvesztették derűjüket, apátiába merülve tekintenek az életükből még hátra lévő évekre. Az egyik baráti család 5 éve áttelepült Magyarországra. A szülők és két házas fiú gyermekük és azok gyermekei a szülőkkel egy négy lakásos társasházban laknak egy olyan kisvárosban, amelyben magyar és német tannyelvű iskola működik. A fiatalabb generációnak tetszik a magyarországi élet, de az időseknek hiányzik a német környezet. Nem értik, hogy mi történik a hazájukkal, zavarodottan keresik a korábbi rend felbomlásának okait, búslakodnak a régi szokások kihalása és az új szokások bornírt, természetellenes jellege felett. A nagyapa szomorúan állapította meg, hogy a szomszéd városban készített kézműves sör finomabb mint a német és még olcsóbb is. Amiről otthon már elszoktak, itt újból látogatják a német nyelvű istentiszteleteket. Csodálkoznak azon, hogy vasárnaponként a templomban szinte minden ülőhely foglalt, a nagyobb ünnepeken még az állóhelyek is tele vannak, ráadásul a hívők között sok az iskolás és a németül is jól értő és beszélő fiatal. A német anyanyelvű unokák a németen kívül folyékonyan beszélik a magyar nyelvet is, és a német szerzemények mellett éneklik a magyar dalokat és slágereket, szavalják a verseket. Nem jól van ez így. Németek nélkül szegényebb lesz a világ. A múltból örökölt magas kultúrának nincs folytatása. Az értékes, a közember számára is gyönyörködtető, katartikus és tanulságos művészi alkotások helyét a meghökkentés és az érdekesség, az érzékek felizgatása foglalta el. Sajnos a NATO létrehozása körül bábáskodó egyik politikusnak az a cinikus kívánsága miszerint a németeket lenn kell tartani túl jól teljesült. Persze a mai állapothoz a németség hitehagyottsága és különösen a politikai osztály megalkuvó asszisztálása vezetett. Nagy veszteség ez az összes európai népnek, köztük a magyarságnak is.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. június 25. 20:43
Nahát, a totális társadalmi-gazdasági összeroppanástól egy-két évtizednyire elkezdték emelgetni a fejüket? Micsoda életösztön, még a végén azt is elkezdik pedzegetni hogy vegyék le a lábukat a gázról, így csak félsebességgel fognak szakadékba rohanni
istvánkeve
2021. június 25. 18:55
Nagyobb országokban lassan fordul a szél, különösen, ha a jólét túl sok embert elvakít. A német naptár ma - szerintem - 1930 körül jár. 2025-ben újra választás lesz. Jó lenne egy nyugodt, biztos helyet találni magunknak addig!
Pitypangocska
2021. június 25. 18:22
Szívből remélem, hogy hamarosan megkapják a magukét a muszlimoktól. Sajnálom, hogy ez az átlagembereken fog csattanni, de tehettek volna ellene, ha nem lettek volna/ lennének birkák. Köszönjék a sorsukat az imádott Muttijuknak! Gratula!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!