Szputnyikért hallgatás: a cseh ellenzék a belügyminisztert támadja

2021. május 05. 22:22

A cseh képviselőház szerint a kormánynak ki kell vizsgálnia, hogyan kerülhettek ki a bizalmas információk a médiába a Vrbeticében történt robbantásról.

2021. május 05. 22:22
null

A cseh kormánynak utasítania kell a titkosszolgálatokat, hogy derítsék ki, miként kerülhettek ki bizalmas információk a 2014 őszén Vrbeticében történt robbantás vizsgálatainak eredményéről a médiába. Ezt a határozatot fogadta el szerdán este a cseh képviselőház zárt ajtók mögött megtartott ülésén – jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24).

A parlamenti alsóház zárt ülését azért kezdeményezte az ellenzék, mert a Seznam Zprávy hírportál kedden reggel jól értesült forrásokra hivatkozva azzal vádolta meg Jan Hamácek kormányfőhelyettest és belügyminisztert, hogy április közepén azért akart Moszkvába utazni, hogy a robbanásokban való orosz hírszerzői részvétel eltitkolása ellenében

egymillió Szputnyik V-vakcinát kérjen Oroszországtól, illetve azt, hogy Moszkva Prágát javasolja a tervezett orosz-amerikai elnöki találkozó színhelyéül.

Hamácek ezt az elképzelését állítólag egy áprilisi prágai munkaértekezleten több cseh titkosszolgálati és rendőri vezetővel, a főügyésszel, valamint a moszkvai cseh nagykövettel is megvitatta, akik eltanácsolták az úttól.    

Sok a megválaszolatlan kérdés

A képviselőház zárt ülésén – amelyen a cseh titkosszolgálatok vezetői is részt vettek – az ellenzéki pártelnökök szerint semmi konkrét és érdemleges új információ nem hangzott el – közölte a CT24-nek nyilatkozta Marian Jurecka, a KDU-CSL párt elnöke.

Jan Hamácek az ülés előtti sajtótájékoztatón – amelyen kérdezni nem lehetett – ismételten cáfolta, hogy üzletelni akart volna az oroszokkal. Közölte: beperli a Seznam Zprávy hírportált és az érintett írás két szerzőjét, ugyanakkor polgári perben 10 millió korona kártérítést fog követelni a személyét ért sérelmekért. A pénzt karitatív célokra kívánja fordítani.    

A főszerkesztő szerint perdöntő bizonyítékai vannak

Jirí Kubík, a Seznam Zprávy főszerkesztője viszont a televízióban kijelentette: értesüléseiket a bírósági perben bizonyítékokkal is alá tudják támasztani. Ezeket azonban egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.    

Andrej Babis miniszterelnök, aki kedden nem szólalt meg az ügyben, szerdán a televíziónak nyilatkozva azt mondta:

Hamácek és a titkosszolgálati vezetők áprilisi találkozójáról ugyan nem tudott, de hisz a belügyminiszternek,

s továbbra is megbízik benne. A sajtó által jelzett, oroszokkal megkötendő esetleges alkut értelmetlenségnek minősítette.    

A három jobboldali ellenzéki pártot (ODS, TOP 09, KDU-CSL) tömörítő Spolu (Együtt) választási szövetség szerint azonban Hamácek tervei kimerítik a hazaárulás fogalmát, s amennyiben bebizonyosodna a vád, a miniszternek le kellene mondania tisztségéről.    

Prága szerint Moszkva áll a robbantások mögött

Miután Prága április közepén az orosz katonai titkosszolgálatot (GRU) jelölte meg a robbanások elkövetőjeként, cseh-orosz diplomáciai konfliktus robbant ki, amely a diplomaták kölcsönös kiutasítása után a nagykövetségek által alkalmazott csehek, illetve oroszok számának a korlátozásához is vezetett.    

Néhány nappal a robbanás elkövetőinek nyilvános megnevezése előtt Jan Hamácek belügyminiszter és megbízott külügyminiszter bejelentette: Moszkvába utazik, hogy a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről tárgyaljon. Később

Hamácek azt mondta, útjának bejelentése csak elterelő manőver volt,

nehogy az oroszok idő előtt megtudják, mit akar Prága bejelenteni. Az inkriminált találkozóra a moszkvai út bejelentésének előestéjén került sor.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. május 06. 10:03
lebuktak a sunnyogók!
sorivo4
2021. május 06. 01:33
Soha ne hallgassanak az amerikaiakra, mert csak szart kavarnak. Pont ezért, hogy a V4-eket szétzilálják. Az amerikaiak nem a barátaik. Ahogy az oroszok sem. Mi vagyunk a barátaik egyedül. Csak ránk hallgassanak. Ezentúl.
sorivo4
2021. május 06. 01:29
Mi szeretnénk segíteni, mert a barátaik vagyunk. De ezt nem kellett volna.
sorivo4
2021. május 06. 01:22
Ne bénázzanak már. Ezzel csak a V4-eket rombolják. Mi a fasznak robbantanának az oroszok Prágában? Mi a faszt akarnának azzal elérni? Az amerikaiak robbantottak, és az oroszokra szeretnék kenni. Nekik inkább érdekük, ne legyenek már hülyék. Vonják vissza a vádakat, az ellenlábasokat rúgják ki, és vegyenek Szputnyik-V-t. Mert szükségük van rá. Vagy megdöglenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!