„Perverz az egész” – Harry herceg és Meghan Markle, az áldozati kultúra új uralkodói

2021. március 11. 13:01

„Íme, az új arisztokraták – még hitványabbak, mint a régiek” – írja Harry herceg és Meghan Markle nagy vitákat kiváltó interjújáról a Spiked magazin szerzője. Brendan O’Neill szerint a kaliforniai villájukban áldozatként pózoló hercegi pár műsora képmutató és émelyítő volt, ugyanakkor láthatóan ők jelentik az új arisztokráciát, amely állandóan erkölcsi leckéket adna a kisembereknek. Szemlénk!

2021. március 11. 13:01
null
Leimeiszter Barnabás
Leimeiszter Barnabás

Az Oprah Winfrey által készített kétórás interjúban Harry herceg és Meghan Markle „hosszú kést mártottak a monarchiába”szögezi le a Spiked-on megjelent publicisztikájában a magát „libertariánus marxistának” valló, nonkonformista újságíró, Brendan O’Neill.

A hercegi házaspár azt sugallta, hogy a monarchia egy rideg és rasszista intézmény, amelyből olyannyira hiányoznak az alapvető emberi érzések, hogy egy Markle-hoz hasonló érzékeny, fiatal nőt az öngyilkosság szélére taszított. „Groteszk látványosság, érzelmileg manipulatív, nárcisztikus látványosság volt ez, egyben nyílt kísérlet Harrytől és Meghantől arra, hogy az áldozati politika királyaként és királynőjeként pozicionálják magukat” – írja O’Neill.

Az újságíró szerint a körítés már-már émelyítő volt:

egy herceg és hercegnő egy kaliforniai palota luxusa közepette arról beszélnek, milyen borzalmas az életük.

„Egy országban, ahol negyvenmillió ember veszítette el munkáját a lezárások miatt, ez a páros, aki gagyi podcastek készítéséért milliókat keres, arról nyögdécsel Oprah Winfreynek, hogy mennyire elnyomja őket az establishment. Meghan egy 4500 dolláros ruhát viselt, amit valószínűleg soha nem vesz fel többé. Az összeg több minden kétszerese annak, amit a kétségbeesett amerikaiak gazdaságélénkítő csekként kézhez kapnak majd, hogy néhány hónapig kihúzzák valahogy. Perverz az egész.”

O’Neill szerint a magánélethez való viszonyulásukban megmutatkozik a házaspár képmutatása: miközben utálják az életükbe illetéktelenül behatoló médiát, amit „szörnygépezetnek” neveznek,

állandóan a világ elé tárják a velük történteket

– így például percre pontosan elmesélték Meghan vetélését.

„Az Oprah-interjúban Meghan beszámol arról, hogy a királyi család »csapdájába« esve az öngyilkosság gondolatával játszott. Senki sem tolakodik bele Meghan Markle magánéletébe annyira, mint maga Meghan Markle” – húzza alá az újságíró, aki szerint a magánszféra szentségéről beszélő páros helyett inkább nekünk lenne jogunk kérni, hogy ők hagyjanak békén minket.

A családi összetűzésen túl azonban Harry és Meghan „lázadásának” egy tágabb értelme is van: „egy kulturális összecsapásnak vagyunk szemtanúi, a konfliktusnak az áldozatiság és az identitáspolitikai jelenlegi kultusza, illetve a kötelesség, áldozathozatal, sztoicizmus és önmagunk gatyába rázásának régebbi ideáljai között – utóbbiakat a királynő testesíti meg, és a legtöbb brit szeme előtt ezek lebegtek az elmúlt évtizedekben”.

tehát a Diana utáni Új-Britannia és Ó-Britannia között. Az interjú afféle puccs volt Harry és Meghan részéről, hogy kisajátítsák az áldozati ipar trónját és megerősítsék kulturális hatalmukat a poszttradicionális világban, ebben pedig Oprah Winfrey, az „új elitek” doyenje segédkezett.

A beszélgetés súlyosan rongálja az angol királyi család nemzetközi reputációját, ami egész jól átvészelte az elmúlt időszak válásait és egyéb botrányait – véli O’Neill. Harryék vallomása hozzájárul ahhoz, hogy a monarchia végleg elveszítse „rejtélyes” auráját, pedig éppen abban rejlett hatalma, hogy felülemelkedett a mindennapi élet mindennapi viszontagságain.

„A tömeg- és közösségi média nyomása és a leleplezés ma domináló kultúrája – amely erényeink fitogatásában, sebeink reklámozásában áll – lassan belökik a valaha rejtélyekkel övezett palota kapuját.” A folyamatban Diana hercegnő persze kulcsszerepet játszott: jelképe volt annak a késő huszadik századi érzelmességnek, ami felülkerekedett a sztoicizmuson. A média, az egyetemi világ és még a miniszterelnöki hivatal is úgy állította be halálakor Dianát, mint aki

ahelyett, hogy a kötelesség imperatívusza előtt hajtana térdet.

A brit állami postaszolgálat, a Royal Mail 2018. május 15-én közreadott, keltezetlen felvétele a posta Harry herceg és Meghan Markle közelgő lakodalmára készült bélyegeinek egyikéről. A brit trónörökös másodszülött fia és Meghan Markle amerikai színésznő május 19-én kel egybe a windsori kastélyban. (MTI/EPA/Royal Mail)
A brit állami postaszolgálat, a Royal Mail 2018. május 15-én közreadott, keltezetlen felvétele a posta Harry herceg és Meghan Markle közelgő lakodalmára készült bélyegeinek egyikéről. A brit trónörökös másodszülött fia és Meghan Markle amerikai színésznő május 19-én kel egybe a windsori kastélyban. (MTI/EPA/Royal Mail)

Meghan Markle nyilvánvalóan a Diana-kultusz, a Diana által képviselt áldozatiság örökösének tekinti magát, ezért is említette őt az Oprah-interjúban. A változás Dianához képest annyi, hogy

a házaspár által vágyott kulturális hatalom immár nemcsak az áldozatiságra és érzelmességre alapszik, de az identitáspolitikára is

– bizonyíték erre Meghan homályos állítása, miszerint a királyi családból valaki aggodalmaskodott amiatt, hogy milyen sötét lesz fiuk bőrszíne.

O’Neill szerint ha volt is ilyen megjegyzés, az inkább valamiféle ártatlan kíváncsiskodás volt – ám Meghan értelmezésében abba a narratívába simul bele, ami a legjobban szolgálja őket: hogy ők a régi establishment, a rasszizmus vagy – ahogyan Harry fogalmazott – a modern média „gyarmati” sajátosságainak áldozatai. Utóbbi kijelentés már csak azért is érdekes, mert Harry részt vett Afganisztán megszállásában – mutat rá O’Neill.

Az interjú a „neoarisztokrácia” két vezető figurájának megkoronázása volt: Harry és Meghan azt az „új feudalizmust” testesítik meg, ahol a kulturális hatalom a Szilícium-völgy és Hollywood körül összegyűlt nagyon gazdag emberek kezében összpontosul, a kisemberek szerepe pedig az,

hogy a Facebooktól, a Netflixtől, Oprahtól, Harrytől meg Meghantől morális leckéket kapjanak.

A hercegi házaspár valójában sokkal inkább a régi monarchikus hagyományok szerint viselkedik, mint maga a királynő.

Megbüntetik az engedetlen médiumokat, meg vannak győződve arról, hogy ki kell okosítani bennünket afelől, hogyan kell élni, utazni, hány gyereket szabad vállalni, s még azt az arrogáns küldetést is kitűzik maguk elé, hogy „együttérzést építsenek ki a világ körül”. A politikai progresszió évszázadai által politikailag semlegesített brit monarchia „üdvösen szerénynek” tűnik hozzájuk képest.

Egy dél-afrikai nő csecsemőjét etetve nézi Harry herceg és Meghan Markle amerikai színésznő windsori esküvői szertartásának közvetítését Fokvárosban 2018. május 19-én. (MTI/EPA/Nic Bothma)
Egy dél-afrikai nő csecsemőjét etetve nézi Harry herceg és Meghan Markle amerikai színésznő windsori esküvői szertartásának közvetítését Fokvárosban 2018. május 19-én. (MTI/EPA/Nic Bothma)

„A hatalom manapság gyakorta csomagolja magát szenvedésbe. A nyilvánosan megvallott gyengeség az előfeltétele annak, hogy másoknak előírjuk, legyenek nyitottabbak, változtassák meg hozzáállásukat, váljanak tudatosabbá” – írja O’Neill. Az áldozatiság remek ürügyet kínál arra a „remegő ajkú” politikusoknak és „szenvelgő” celebeknek,

hogy a gondolkodás, érzés, létezés helyes módjáról oktassák a társadalmat.

„Ezért volt annyira fontos az, hogy Meghan vallott az öngyilkos gondolatokról. Manipulatívnak hatott. De lényegében ezzel nyilvánította ki érzelmi hitelességét. Meghannak megvan a kellő érzelmi története ahhoz, hogy megörökölje a Diana utáni világ koronáját – ez volt az üzenet.”

Brendan O’Neill köztársaságpártinak tartja magát, de a Buckingham-palota elleni jelenlegi indulatokban nem lát semmi progresszívat. „Nincs mit ünnepelni azon, hogy az önmérséklet és sztoicizmus világából a folyamatos önfeltárás világába lépünk át, a demokratikus korszakból pedig, ahol a monarchia hatalmát széleskörben megnyirbálták, egy új, woke feudalizmusba, ahol a kiválasztott kevesek rendkívüli kulturális befolyással rendelkeznek felettünk. Ezek a fejlemények károsak a szellemi szabadságra és az erkölcsi autonómia iránti érzékünkre, mivel arra vesznek rá bennünket, hogy folytonosan hajoljunk meg az érzelgősség kultusza előtt. Szűkül a nyílt, demokratikus vita tere, miután a Big Tech, az NGO-k, Oprah és a többi woke feudalista egyre több hatalmat nyer. Harry és Meghan nem küzdenek az establishment ellen: ma ők maguk jelentik az establishmentet. Íme, az új arisztokraták – még hitványabbak, mint a régiek.”

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hunyori
2021. március 12. 01:49
Csak hogy tudjátok, miért lett öngyilkos az ápolónő. Mert - bár nem ide tartozik - annamanna bőszen emlegeti. Egyébként meg Harry pedig egy áruló. Meghan meg az, ami. Sosem lesz ennél több. De úgyis leírtátok előttem. 2012-ben, György herceg születésekor egy ausztrál rádió két műsorvezetője Erzsébet királynőnek és Károly hercegnek kiadva magát odatelefonáltak abba a kórházba, ahol Katalin szült. Egy nővér, aki a kórház telefonközpontjában dolgozott, hitt nekik, és átkapcsolta őket az osztályos nővérnek, aki aztán a terhes Katalin egészségi állapotával kapcsolatos érzékeny, személyes adatokat osztott meg velük. A nővér, Jacintha Saldanha, aki odakapcsolta a hívást, öngyilkos lett az eset után, annyira megrázta a váratlan világhír, és annyira szégyellte magát a történtek miatt. Katalin és Vilmos közleményt adtak ki az esetet követően, amiben az állt, hogy a történtek nagyon elszomorították őket, gondolataikban pedig Saldanha családjával, barátaival és kollégáival vannak. Állításuk szerint egyáltalán nem haragudtak a tréfának bedőlő növérekre.
Budai Katalin
2021. március 12. 01:07
Mi van? Kijött belőled a proli?:-))))
Rézvirág
2021. március 11. 22:09
Annyira elegem van már a hisztériázó nyafka nőkből. Tényleg!
Rézvirág
2021. március 11. 20:04
Én mindig irigyeltem a briteket a monarchiájukért. Én mindig szerettem volna egy monarchiában élni. (libsik megspórolhatjátok a vicceiteket, pont a királyi vérvonal a lényeg, ami nálunk már nincs). Nekik van egy olyan képviselőjük, aki mindenkié. A királyi család nem politizál, nem szavaz, politikán felül áll. MINDENKIT képvisel, mindenki (pár hőzöngő mindenkiegyenlő-komcsit kivéve) a magáénak érzi őket. Nem váltogatják őket választási ciklusonként... el tudjátok képzelni azt a hihetetlen diplomáciai ismeretanyagot, amit a királyi család generációról generációra tovább ad? Nem tudom, van-e még olyan ember a világon, aki ennyire belátna a kártyák mögé... a köztársaságok választott képviselői mire megértenék, hogy hogy játsszák a trónok harcát, már vége is az idejüknek. II. Erzsébet már 7 évtizede játékban van! Ha én miniszterelnök lennék, kezem-lábam törném, hogy egy ilyen tanácsadóval rendszeresen beszélgethessek! Arról nem is beszélve, hogy ha a királynő látogat külföldre, annak jelentősége óriási, érdeklődés övezi, mert érdekes....ha mondjuk a brit miniszterelnök megy látogatóba, kb. morognak a dugó miatt, jó esetben tudják a nevét. Elképesztő kincs egy sok-sok évszázados monarchia, és vérzik a szívem, hogy a nárcisztikus libsi percemberkék most nekiestek, hogy lerombolják. M.M. egy D listás színésznő, akiről korábban senki sem hallott és aki komolyan azt hitte, hogy majd ő megreformálja a monarchiát. Persze felkenődött a falra és most játssza az áldozatot, a fekete (!) áldozatot, csodálkozik, hogy pukedliznie kellett a királynőnek családi körben is, és nem érti, hogy az ő fia miért nem lett herceg. Biztos a bőrszíne miatt. Nem azért, mert az a szabály, hogy az uralkodó unokáival bezárólag lesznek azok, és a dédunokák már csak egyenes ágon (Vilmos az, Herry nem). Neeeem....a bőrszín miatt! Igen, a kilencvenes évei végén járó, még mindig keményen dolgozó királynőnek, akinek a 99 éves férje épp kórházban van, pont arra volt szüksége, hogy ez a woke pics@ telehisztizze a sajtót. Undorodom tőle. Nárcisztikus, BLM, femináci amerikai liba, akinek most az USA hülyébbik fele a tenyeréből eszik. Közben elpusztít valami hihetetlen értéket... ha a monarchiát nem is, egy kivételes királynő utolsó éveit rusnyán megkeseríti. Legyen átkozott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!