Magyar nemzeti színekbe borul a lengyel parlament épülete

2021. március 22. 19:47

Március 23-án lesz a magyar-lengyel barátság napja.

2021. március 22. 19:47
null

A magyar-lengyel barátság napja alkalmából a magyar Országgyűlés és a lengyel Szejm elnökének javaslatára március 23-án, kedden Budapesten az Országház homlokzatára kitűzik a lengyel nemzeti lobogót, a lengyel parlament épületét pedig a magyar nemzeti színekkel világítják meg Varsóban – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája hétfőn az MTI-vel.

Az Országgyűlés március 23-át a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel 2007. március 12-én nyilvánította a magyar-lengyel barátság napjává, és március 16-án hasonló határozatot hozott a lengyel szejm is. Az ünnep eseményeit felváltva tartják a két országban.

A helyszín idén a dél-lengyelországi Bochnia lett volna, a rendezvények azonban – a tavalyiakhoz hasonlóan – idén is elmaradnak a koronavírus-járvány miatt.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó Dwi Anoraganingrum / Geisler-Fotopress / AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
21 gramm
2021. március 23. 12:18
Remélem nálunk is.
masikhozzaszolo
2021. március 23. 08:22
Mit szól ehhez a lengyel felsőház-szenátus? Ott ellenzéki többség van. A lengyel-magyar barátság régi. Akár személyesen is. Még a rendszerváltás előtti években stoppal, sátorral, hátizsákkal tettünk egy kis körutat a (mostmár) feleségemmel. Miskolc, Kassa, Varsó, Gdansk, Szcecin, Berlin, Drezda, Prága, Budapest. Gdanskban felvett egy 1500-ös piros Lada. Elvitt Szcecinbe. 290km. Meghívott a lakására, hajókirándulásra, egyetemi klubba vitt 3 napon át, reggelivel, vacsorával etetett, nála aludtunk. Csak leintettük, semmi ismeretség. Reggel néztem mi az a fekete. Nem, nem kaviár, de füstölt lazac. Megkérdezte, van e elég pénzünk, zlotyi, valuta. Aztán átadott a lánya barátnőjének, ahol további két napot töltöttünk. Mindezt ingyér. A nő hajóskapitány (tengerjáró) volt, a férje hajóorvos. A lengyel-magyar barátság így alakult akkor. Aztán indultunk Berlinbe. Most meg pirosfehérzöld. Persze, ma már nem lehet stoppolni, mióta EU van.
Búvár Kund
2021. március 23. 07:57
Biztos Lölö megrendelte!
széki lassú
2021. március 22. 21:58
A lengyeleknek Lengyelország a hazája, és Magyarországon otthon vannak. Csodálatos, szeretetre méltó nép.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!