Olaszországban is megjelent a brazil vírusmutáns

2021. február 02. 15:21

Az új koronavírus brazíliai mutációját azonosították a közép-olaszországi Umbria tartományban.

2021. február 02. 15:21
null

Az új koronavírus brazíliai mutációját azonosították a közép-olaszországi Umbria tartományban, miközben már az angliai és a dél-afrikai vírusvariáns is terjed az egészségügyi hatóságok keddi bejelentése szerint. Umbria egészségügyi hivatala két ember mintájában mutatta ki biztosan a brazíliai vírusmutációt. A régió határai december vége óta le vannak zárva. Olaszország január közepén felfüggesztette a Brazíliával közös légi forgalmat, a tilalom egyelőre február 16-ig van érvényben. Hivatalos adatok hiányában a sajtó több ezerre teszi a latin-amerikai országban ragadt olaszok számát.    

Az egészségügyi minisztérium országos adatai szerint Olaszországban eddig 125 beteg mintájában találták meg a Nagy Britanniában felfedezett koronavírus-variánst,

és három betegében a domináns vírustörzsnél szintén gyorsabban terjedő dél-afrikai variánst. A tárca többoldalas útmutatót adott ki a vírusvariánsok „ellenőrizetlen terjedése megakadályozását célzó rendkívüli intézkedésekkel”. A vírusmutációval azonosított betegek esetében szigorítják a kontaktkeresést, és feltérképezik utolsó két hetük kapcsolatait a vírus azonosítása előtti negyvennyolc óráig. A vírusmutációban megbetegedett személyekre kéthetes karantén érvényes, az eddigi vírustörzsnél alkalmazott tíz nap helyett.    

Ahogyan az olasz sajtó fogalmazott, a mutációkkal azonosított néhány beteg „csak a jéghegy csúcsa, ezért az egészségügyi hatóságok vadászatot indítottak a vírusvariánsok jelenlétének felkutatására. Alig enyhítették február elsejétől a járványkorlátozásokat, máris újabb veszély leselkedik a mutációkkal” – írta a La Repubblica. A napilap megjegyezte, hogy a gócpontként ismert Lombardiában a betegség őszi tetőzése idején legalább hat mutációt azonosítottak, és Veneto tartományban helyi variánst is kimutattak.    

Ezzel egy időben a tartományok elindították a nyolcvan év felettiek vakcinázási regisztrációját.

A régióktól kidolgozott internetes foglalási felületek teljesen lefagytak a túljelentkezéstől. A vakcinaszállítmányok rendszeres érkezése esetén a legidősebbek kapnak oltást. A nyolcvan év felettiek száma meghaladja a négymilliót. Az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) korábban az AstraZenecát csak ötvenöt év alatt ajánlotta. Az Aifa kedden azonban úgy pontosított, hogy ez az oltóanyag az ötvenöt felettieknek is beadható, ha nem krónikus betegek.   

A lombardiai vakcinázási kampány élére kinevezett Guido Bertolaso, az olasz polgári védelem volt vezetője, keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tízmilliós térség lakosságát júniusig be akarják oltani.    

„Február-márciusban a vakcinák lassú érkezését várjuk, de utána maximális sebességre kapcsolhatunk” – hangoztatta. Lombardiában az idősek február 24-től regisztrálhatnak. Sandra Zampa egészségügyi államtitkár úgy nyilatkozott, hogy „hatalmas erőfeszítéssel” októberig az lakosság hetven százalékát be akarják oltani. A minisztérium adatai szerint több mint kétmillió személyt oltottak be, ebből több mint 683 ezren kaptak már második dózist. A halottak száma kedden túllépi a 89 ezret.

(MTI)

Fotó: A koronavírus-járvány miatt fertőtlenítenek egy iskolát Braziliában. MTI/EPA/EFE/Andre Borges

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!