Újraindul a fiataloknak szóló európai vonatbérlet-program

2020. december 19. 12:13

A koronavírus-járvány után mintegy 400 millió eurós keretből újraindul az európai fiatalok ingyenes vonatbérlet-programja.

2020. december 19. 12:13
null

A koronavírus-járvány után mintegy 400 millió eurós keretből újraindul az európai fiatalok ingyenes vonatbérlet-programja – mondta az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője szombaton, a Facebookon online tartott sajtótájékoztatón. Ujhelyi István hangsúlyozta, korábban elsőként karolta fel azt a két német fiatal aktivistától származó ötletet, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. Az elmúlt években több száz magyar fiatal élt a lehetőséggel, a program sikerét jól mutatja, hogy a Magyarországon elérhető bérletekre csaknem tízszeres volt a túljelentkezés – fejtette ki az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy a program eddigi időszakában több mint 350 ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre és közülük több mint 70 ezren kaptak ingyenes vonatbérletet. Ujhelyi István emellett fontos sikerként értékelte, hogy a következő hétéves uniós költségvetésben nemcsak sikerült megőrizni, hanem bővíteni is tudták az Erasmus+ pénzügyi keretét, benne pedig immár külön költségvetési sort kapott a DiscoverEU elnevezésű program.

Az MSZP brüsszeli képviselője megjegyezte, hogy az ingyenes InterRail-bérleteket kiosztó projekt sikerében fontos segítséget jelentett Manfred Weber néppárti frakcióvezető és Navracsics Tibor korábbi uniós biztos támogatása is. Ujhelyi István azt mondta: régóta szorgalmazza a magyar kormánynál, hogy Magyarország csatlakozzon az uniós programhoz és állami költségvetésből biztosítsák minden évben a 18. életévüket betöltő fiatalok ingyenes vonatbérletét, ami mintegy 9 milliárd forintba kerülne évente. A kormány egyelőre nem reagált egyetlen ezzel kapcsolatos javaslatra sem, azonban több önkormányzat már csatlakozott a programhoz és saját költségvetéséből vásárolt ingyenes bérleteket a helyi fiataloknak – közölte Ujhelyi István, példaként említve Ajkát és Veszprémet. Hozzátette, a veszprémi, fideszes többségű közgyűlés a fideszes polgármester és a szocialista frakcióvezető által közösen jegyzett indítvány alapján vásárolt egymillió forint értékben InterRail-bérleteket.

(MTI)

Fotó: Vonat a Hohenzollern hídon, Kölnben, Németországban. (MTI/ EPA/ Sascha Steinbach)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2020. december 21. 08:24
Kőkemény tény, hogy nyugaton nem költenek a humántőke megújítására, vagy csak keveset. EZért hiányoznak az emberek, de nagyon, és egyre jobban fognak. Egyedüli esélyük, hogy importáljanak embert. Azt azért tudják, hogy az afgánok max. sepregetni lesznek jók (arra sem), ezért valamilyen magas IQ-jú fehér embert kéne odacsalogatni. Ezt a programot is többek között (pl. Ersamus) erre találták ki. Persze szerencsére nem tömegesen lehet így emberre szert tenni, de mindent meg kell próbálniuk. Nekünk meg mielőbb fel kell turbóznunk a fizetéseket olyan szintre, ahol már nem nagyon éri meg elmenni tömegesen a fiataloknak. Egy 60-70 százaléknál (reálalapon) már nem éri meg, de azt még nem értük el, bár az elmúlt évek erről szóltak, emeltünk sokat.
Friedrich Ferdinand von Beust
2020. december 20. 20:02
Mikor még ritkaság volt a színes fénymásoló fillérekért utaztuk keresztül kasul Európát. Mondjuk a svédek már akkor is kötsögök voltak.
rókabácsi
2020. december 20. 11:15
ALEGNAGYOBB FOPÁTLANSÁG HISZEN A HATÁROK LE VANNAK ZÁRVA! ÉS HA MEHET!? AKKOR KARANTÉN ELÉBB!
Bitrex®
2020. december 20. 05:51
A migráns "fiataloktól" eddig sem merte a kalauz a jegyet kérni. (Ich mache dich Messer!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!