Csak napokat töltött a budai Várban az utolsó magyar király

2020. december 05. 14:23

IV. Károly sosem mondott le a magyar trón visszaszerzéséről, bár rövid uralkodása alatt alig tartózkodott budavári palotájában. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.

2020. december 05. 14:23
null
Sal Endre
Sal Endre

Még szóba sem került, hogy esetleg ő lehet Ferenc József halála után a magyar király, amikor már kiválóan beszélt magyarul. Mindezt a véletlen hozta így, ugyanis az édesapja, Ottó főherceg 1894-től katonaként Sopronban szolgált, a helyi huszárezred parancsnoka lett. A családja is vele tartott, így a kis Károly is.


A Szentháromság tér a koronázás előtti napon. Jobb oldalt az ideiglenes tribünnel. Fotó: Fortepan/Németh Tamás

 

Itt kezdetben Tormássy János tanította a fiút, később pedig fia, Tormássy Artúr ismertette meg a magyar nyelvvel Károly főherceget. Károly már kiskorától mélyen vallásos és jólelkű volt. Feljegyezték például, hogy gyerekként egy alkalommal megkereste a kastélyuk főkertészét, hogy munkát vállaljon. Mint kiderült, azért tette, mert a pénzből szegénysorsú gyerekeket akart támogatni. Azt is tudni lehet, hogy Károly idővel magyarul is olvasott, és

különösen Petőfi Sándor műveit kedvelte, így kívülről tudta a Nemzeti Dalt is,

ami azért igazán sajátságos, mert a művet a Habsburgok elleni forradalom szülte 1848-ban. Mellette rendszeresen forgatta az ifjúságnak szóló, Zászlónk című magyar nyelvű folyóiratot is.

Magyarországon 1901-ben tartott nagyobb körutazást, trónörökösként a budai Várban is megfordult többször. A legtöbb időt egyhuzamban a koronázása előtt töltött a Budavári Palotában, bár akkor is csupán öt napot. Ferenc József novemberi halála után ugyanis ő lett az uralkodó, 1916. december 30-án a Mátyás-templomban került a fejére a Szent Korona.

 

IV. Károly király koronázása (1916) analitikus változat from Nemzeti Filmintézet Filmarchívum on Vimeo.

 

Az újságok egy nappal korábban részletesen beszámoltak a Várban folyó előkészületekről. Ekkor még serényen dolgoztak az ácsok a tribünökön, a koronázási dombnál pedig kertészek sürgölődtek és gyeptéglával borították be a domb oldalát. A Budavári Palota belső udvarra néző falait babérgirlandokkal díszítették, a Dísz téren pedig három fehér oszlopot állítottak fel, amelyek csúcsain a koronát tartó angyalokat helyezték el. A koronázás főpróbáját is ekkor tartották, így az újságírók is bepillanthattak a Mátyás-templomba, ahol az összes oszlopot piros bársonyba öltöztették.

A koronaékszereket is előkészítették, így

a koronázást megelőző estét a Szent István-teremben töltötte a Szent Korona,

a jogar, az alma, a kard és egy asztalon kiterítve Szent István palástja. Bíborpárnákra helyezték a koronaékszereket, az előcsarnokban pedig testőrök és koronaőrök vigyáztak rájuk. A budai Vár tehát ünnepi köntöst kapott, de mivel a ceremóniára érkezők egy részét hajókon helyezték el, este azokat is kivilágították, így az egész Duna part is fenséges látványt nyújtott.

IV. Károly a frontra utazóban

 

A koronázás után az udvarból azt az információt kapták a lapok, hogy IV. Károly magyar király sok időt tölt majd Magyarországon. Nem egészen így történt. A ceremónia másnapján a királyi pár már el is utazott, legközelebb pedig következő tavasszal, 1917. március 8-án jött a budai Várba IV. Károly a feleségével, Zita királynéval. Ám csak egy napra érkeztek, és este már vissza is mentek Bécsbe.

Ezt követően a királyi pár egy-egy napra látogatott a budai Várba áprilisban és júniusban.1917. augusztus 20-án, a magyar államalapítás ünnepén

a körmenetben még ott volt, aztán inkább vadászni ment Gödöllőre, ahol négy vaddisznót is lőtt.

Este pedig hazautazott Bécsbe.

Még egy kép a koronázás előkészületeiről. 1916. december 30-án volt a ceremónia. Fotó: Németh Tamás

 

IV. Károly a következő esztendőben sem járt sűrűn Budán. Januárban, februárban, áprilisban és májusban is csak egy-egy napot töltött a Budavári Palotában. IV. Károly 1918. október 23-án kezdte meg az utolsó látogatását Magyarországon királyként, először Gödöllőre ment családjával, aztán a Budavári Palotába, majd október 25-én elutazott.

A többi ismert. IV. Károly november 13-án elfogadta, hogy Magyarország köztársaság legyen, az I. világháború eseményei pedig elsodorták őt. Habár később kétszer is megpróbálta visszaszerezni a trónt, amelyről sosem mondott le, nem járt sikerrel. Végül 1922. április 1-jén, mindössze 35 évesen vitte el a spanyolnátha-járvány az utolsó magyar királyt, aki csak napokat töltött a birodalma ékkövében, a Budavári Palotában. 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2020. december 08. 14:12
Ugyanúgy tévedsz, mint night watch-nál. Természetesen megnéztem a korábbi hozzászólásaidat, mielőtt először hozzádszóltam volna. Remélem, nem olyan szakmában dolgozol, ahol emberekkel kell foglalkoznod :) Krím, Szerbia, Bosznia, Kisázsia mikor volt utoljára Bizánc része? 555 körül? Mondjuk amit a törökök elfoglaltak Krímben, az még akkor sem. "A" törököket állították meg a Habsburgok? Szóval a birodalom hanyatlása nem a korrupciónak, belső hatalmi harcoknak volt köszönhető? Mesélj még, kérlek! A Habsburgoknak lehettek erényeik, de Magyarország szempontjából kifejezetten károsak voltak, ami lemaradáshoz és végül Trianonhoz vezetett. Lehet, hogy szerinted ez végülis pozitív dolog, erről én már nem tehetek.
gin74tonic
2020. december 06. 17:14
I. ( Nagy ) Tiborcz, uralkodott 2024-2029, allitolag aposa, az egykori miniszterelnok tartotta sakkban. Orszaglasa alatt megrendeztuk es megnyertuk a Labdarugo Vilagbajnoksagot, igaz ket csapatosra szukitve ( Togo Togo es Magyarorszag vett reszt a tornan ) es a Felcsut melletti reten jatszva a dontot. Nepe rajongva szerette mikor Augusztus Huszadikan pufimellenyt es kockas inget osztott a nepnek, jobbjan Demeter Szilard, baljan hitvese, ( Szent ) Rachel ult. Az orszag gazdasaganak iranyitasat 2022 utan atvette a Volkswagen AG, igy gazdasagi dontesei nem voltak, ellenben sokat tett nepe boldogulasaert: nevehez fuzodik a legnagyobb nepkonyhak es hajlektalan szallok epitese, az o uralkodasa alatt lett kesz a 200.00 fot befogado Orban Viktor Nepstadion es a Felcsut - Felcsut kisvasut befejezese amely igy a vilagon az elso vegtelen koltsegu vasuti palyatest mert csak papiron letezik de folyamatossan ujitjak fel. 2029 ben ritka betegseg tamadta meg, rossznyelvek szerint viszont aposaval valo nezetkulonbsege okozta hirtelen lemondasat a tronrol, fultanuk szerint "faszomba Vitya, ne csaljal mar ulti kozben is!" volt a vegzetes mondat miutan lemondva a tronrol vegleg a barati Eszak Koreaba utazott. Emleke orokke el.
annamanna
2020. december 06. 04:59
A király a négy égtáj felé tett kardcsapásokkal megfogadta, hogy az országot megvédi minden ellenségétől. Az országnak 3 és fél éve volt hátra, miközben tömegek haltak meg, maga a király is belehalt a háború után kitört járványba. Ki sejti még ezt itt, ahol mindenki ünnepel?
annamanna
2020. december 06. 04:42
A tekintetes karok és rendek olyan flegmán sétálgattak a lovak által jól összeszart utcán, mintha tökmindegy lenne, mennyire lesz szaros a cipőjük/csizmájuk talpa, sőt a papoknak a stólájuk széle. Valamennyire ügyesen kikerülték, de igazából mintha ügyet sem vetettek volna arra, hogy épp lócitromok közt lépkednek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!