1956 szocialista vívmánya a valódi dolgozói hatalom volt

2020. október 23. 11:33

Ennél fogva ‘56 forradalom is volt, hiszen az államkapitalista-sztálinista rendszert a valódi szocializmus javára kívánták megdönteni.

2020. október 23. 11:33
Lehoczki Noémi
Lehoczki Noémi

„Most, hogy már szabad beszélni ötvenhatos forradalomról, már nem tudunk, de talán nem is akarunk. A közbeszédben egyre többen sugallják, hogy ’56 népfelkelés volt, de legalábbis nem lehetett igazi forradalom, hiszen 1956-ban nem kapitalista rendszerért harcoltak, a forradalmárok többsége »csupán« egy szocialista elitcserét igyekezett kiharcolni. Az »ellenforradalom« elméletének is egyre több büszke híve van a szélsőjobboldalon, de sztálinista ellenforradalomhívők is akadnak még. Miért vált mára elgondolhatatlanná, hogy 1956-ban forradalom volt?

Hiszen mára elgondolni is nehéz olyan szocializmust, ami az ötvenhatosok számára még reális volt: olyan szocializmus, amely a szovjet államkapitalizmusnál szabadabb, a Nyugaton kialakult jóléti államoknál pedig igazságosabb. 

Tudta ezt akkor Bibó és tudták a munkások is, ennek meg-nem-értése csupán utólagos fejlemény – ahogy a »valódi szocializmus« elérhetetlenné és elképzelhetetlenné vált, úgy vált egyre zavarosabbá és érthetetlenebbé ’56 történelme is. Hiszen mára elgondolni is nehéz olyan szocializmust, ami az ötvenhatosok számára még reális volt: olyan szocializmus, amely a szovjet államkapitalizmusnál szabadabb, a Nyugaton kialakult jóléti államoknál pedig igazságosabb.”

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. október 23. 20:00
Azért ilyen ünnepeken lehet zavar a fejekben rendesen egy olyan anarcholiberális posztkommunista szerkesztőségben mint a merce.hu.
civis72
2020. október 23. 19:50
az Apró-klán aztán végigtapsolta a megtorlást... ..persze azóta a legnagyobb európai demokraták lettek
Tracer
2020. október 23. 18:08
Onnan lehet megismerni az összes ilyen ideológiailag elkötelezett szarházit, hogy meg vannak győződve róla, hogy az elmélet jó, csak mindig a gyakorlati kivitelezés a rossz, de ők jobban csinálnák. A végén pedig lesz egy csomó hulla, meg tönkretett társadalmak. Olyankor meg megy a mutogatás másra. Soha nem szabad őket a hatalom közelébe engedni!
Krupp Skya
2020. október 23. 17:33
Magyarázd már el hogy mi volt ötvenhat meg a körömlehúzásotok is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!