Ebola elleni gyógyszert engedélyezhet az EU a koronavírus elleni kezeléshez

2020. május 03. 18:26

Gyorsított eljárásban vizsgálják a remdesivir alkalmazását. Az Egyesült Államokban már használják, várhatóan Japánban is jóváhagyják.

2020. május 03. 18:26

Az Európai Unió gyorsított eljárásban vizsgálja a remdesivir nevű szer használatának engedélyezését a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítására – közölte vasárnap a svéd gyógyszerügynökség.

A skandináv ország gyógyszerengedélyezési hatóságának járványügyi  munkatársa, Charlotta Bergqvist a TV4 svéd televíziós csatornának elmondta, hogy a remdesivir bevezetéséről a döntés néhány napon belül megszülethet.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) szombaton engedélyezte a remdesivir használatát azon koronavírus-fertőzöttek gyógyítására, akiknek az állapota kifejezetten súlyos.

A hét elején Abe Sindzó japán kormányfő is bejelentette, hogy a remdesivirt várhatóan jóváhagyják a vírus okozta Covid-19 betegség ellen.

A gyógyszert az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként. A The New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek például a vesére nézve.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Magyarország az elsők között vesz részt, Lengyelországgal közösen, a remdesivir intravénásan adható gyógyszer kipróbálásában, a klinikai vizsgálatok most kezdődnek a Szent László kórházban.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2020. május 04. 02:34
Nagyszerű, és az első adag beadása után, mindjárt fel is vesznek a vese átültetésre várók listájára.
figyelő4322
2020. május 03. 23:58
Már több országban kipróbálták és dicsérik. Persze főleg a súlyos betegeknél alkalmazzák, és csak intravénásan.
kérdés
2020. május 03. 23:46
Nahát! Házunk táján is illene tájékozódni: http://www.dehir.hu/debrecen/sok-uj-informaciot-arult-el-a-koronavirus-helyzetrol-a-debreceni-rektor-videoval/2020/04/25/?fbclid=IwAR0iG7r53HKA9fWyTD1vPKtIQNCa2AEQEGn-CahxFuvPSq9VATojEUoqltA
Jozsef Lofasz
2020. május 03. 19:14
Szerintem már ezt használják március óta nálunk is. A magyar koronavírus kézikönyv már márciusban a kórházi körülmények közt, a használanó szerek közt hozta, a kritikus esetben az elsőnek választandó szer. https://mok.hu/public/media/source/kepek/Koronav%C3%ADrus/Magyar%20Koronav%C3%ADrus%20K%C3%A9zik%C3%B6nyv_0328_emmi.pdf A remdesivirt elsőnek a kinaiak használták Covid-19-re.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!