A jövő erdélyi magyar politikusai találkoztak Budapesten

2020. március 02. 15:45

Milyen képességekkel rendelkezzen egy politikus? Mi vezethet valakit közéleti pályára? Mire készüljön, aki a külhoni magyarság körében vállalkozik a kisebbség képviseletére? A Mathias Corvinus Collegium harmadik éve működteti az Erdélyi Politika Iskolát.

2020. március 02. 15:45
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

A Tombor András által életre hívott Mathias Corvinus Collegium több posztgraduális képzést is indított az utóbbi években. Az intézmény a Roma Tehetség Program mellett a Kárpát-medencei magyarság jövendőbeli fiatal vezetőit is segíteni kívánja, ezért hozta létre az Erdélyi Politikai Iskolát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) támogatásával. A harmadik éve működő képzés vezetői ambíciókkal rendelkező erdélyi magyar fiatalokkal ismerteti meg a közéleti szerepvállalás legfontosabb feladatait, kihívásait. A 2019 őszén elindult harmadik évfolyam résztvevői most Budapestre látogattak.

A képzési alkalom lehetőséget kínált a hallgatóknak arra, hogy több közéleti szereplővel is találkozhassanak, így Varga Judit, Novák Katalin és Gulyás Gergely mellett Faragó Csaba, a Századvég Alapítvány külügyi vezetője, Pillók Péter, a Századvég Alapítvány Társadalomtudományi Kutatócsoportjának vezetője, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, illetve Pánczél Károly, országgyűlési képviselő is segített felkészíteni őket a későbbi politikai szerepvállalásra.

A közéleti szereplők mellett a résztvevők tovább fejleszthették érvelési készségüket, illetve találkozhattak Mark Higgie korábbi magyar és brüsszeli nagykövettel is.

Ahogy a hétvége egyik szervezője, Jáki Luca, az MCC képzési koordinátora nyilatkozott lapunknak: „A program célja, hogy praktikus politikai ismertekkel lásson el olyan érdeklődő, Erdélyben élő magyar fiatalokat, akik hosszú távon saját szülőföldjükön maradva szeretnék közösségüket építeni, alakítani. A hagyományos oktatáson túl, a politikai intézmények, pártok működésébe és működtetésébe kapnak betekintést a program résztvevői, haza és külföldi előadók segítségével. Ehhez járulnak hozzá például a különböző intézménylátogatások, valamint a készségfejlesztő tréningek, mint például vitakészség-fejlesztés, médiaszimulációs gyakorlat, prezentációs módszertan, amiken révén még sikeresebbek lehetnek további pályafutásuk során.

A képzés egyik résztvevője, Gyergyai Bettina pedig elmondta: „Nőként különösen fontosnak éreztem Novák Katalin előadását, aki többek között megvilágította azt is, hogy mennyire nehéz nőként és anyaként helytállni a politika viharában. A hétvége összességében a tudásátadáson túl motivációt ébresztett bennem, hogy a kisebbségi magyar politikai kultúra alakításában minél hatékonyabban részt vehessek. Erdélynek mindig szüksége lesz olyan fiatalokra, akik helyben szeretnének boldogulni, közösséget építeni.

***

Fényképek: Gyurkovits Tamás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janice
2020. március 21. 09:38
Hát igen ennek pont most volt az ideje. Arról kellene beszélni, hogy ezeket miért engedték ide csoportosan?
TARR Ferenc dr.
2020. március 03. 15:01
Kétségbeejtő szinvonal a "másként" nemgondolkodók megjegyzéseiben! Kedves, Végtelenül Ostoba és Műveletlen Egyedek! Mit tehet egy tehetséges nagyváradi, kolozsvári, nagyszebeni, székelyudvarhelyi, csíkszeredai, kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, brassói, stb.stb. fiatal magyar, hogy a XX. században kétszer is "elugrott az államhatár" az ezeréves települése fölött?? Mi köze van ehhez a miniszterelnök "méreteinek", kinézetének? Nem látják annak tragédiáját, hogy MINDEN HARMADIK HAZÁNKFIA idegen uralom alatt él- holott semmikor nem "disszidált"???SZÉGYELJÉK MAGUKAT!!!
balbako_
2020. március 03. 09:10
A politika is szakma. És, ha erre megtanítják a tehetséges fiatalokat akkor sikeresek is lehetnek.
Coccothraustes
2020. március 03. 01:17
Örömteli. A zászlót tartsátok a magasba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!