Magyarország eddig is pragmatikusabban viszonyult Oroszországhoz, mint Lengyelország – Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói nagykövet a Mandinernek

2019. október 21. 13:20

„A kommunizmus bukása óta eddig egyetlen párt sem nyert Lengyelországban két egymást követő parlamenti választást abszolút többséggel” – magyarázza az október 13-i lengyel voksolás jelentőségét Magyarország varsói nagykövete. Kovács Orsolya Zsuzsanna korábban már polonistaként is bennfentesnek számított, diplomataként azonban még pontosabb képe van Lengyelország politikai helyzetéről. Így arra kértük, hogy adjon a Mandinernek egy gyors értékelést arról, miképp rajzolódnak át a lengyel belpolitikai erőviszonyok, és várható-e elmozdulás a lengyel-magyar, illetve a V4-en belüli viszonyrendszerben.

2019. október 21. 13:20
Maráczi Tamás

Újra győzött, koalíciós kényszer nélkül, stabil társadalmi támogatással a Jog és Igazságosság párt. Történelmi győzelmet emlegetnek. Ön is így látja?

A kommunizmus bukása óta eddig egyetlen párt sem nyert Lengyelországban két egymást követő parlamenti választást abszolút többséggel. A nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosságnak (PiS) ez most sikerült. Történelmi győzelemnek mondhatjuk, hogy több mint nyolcmillió lengyel választó támogatta a PiS-t. Ráadásul az október 13-i parlamenti választásokon a részvétel – lengyel viszonylatban – rekord magas, 61,7 százalékos volt. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy bizonyos szempontból nehezebb most a PiS helyzete, mint négy évvel ezelőtt, hiszen a szenátusban ezúttal nem szerzett abszolút többséget.

Mi a Jog és Igazságosság párt sikerének a titka?

A Jog és Igazságosság jól szervezett, erős és hatékony pártnak bizonyult.

A négy évvel ezelőtti választási ígéreteik nagy részét sikerült megvalósítaniuk.

Nemcsak szimbolikus volt az esélyegyenlőség megteremtésének jelszava, hanem tényleges is. A PiS visszaadta a szegényebb és konzervatívabb társadalmi rétegek önbecsülését.

Melyek voltak ezek az intézkedések az elmúlt ciklus során, amelyekkel a lengyel társadalom szinte minden szegmensében többséget tudtak magukhoz vonzani a konzervatívok?

Lengyelország polgárai érezhetően jobban élnek, mint négy éve.

A kormány a „szolidáris Lengyelország” programját hirdette meg, és a társadalmi különbségeket sikerült csökkenteni.

Ez részben a kormány családpolitikai intézkedéseinek köszönhető, melyekkel kapcsolatban a magyar kormánnyal is folyamatosan egyeztettek. A vállalkozók is számos kedvezményben részesültek. Kedvezően alakult a gazdasági környezet, illetve a munkaerőpiac helyzete. A munkanélküliség öt százalékra csökkent, sőt már inkább munkaerőhiányról beszélhetünk. Jó Lengyelországban élni, az ország rendkívül dinamikusan fejlődik.

Kovács Orsolya Zsuzsanna, Magyarország varsói nagykövete

Elemzők szerint a Jog és Igazságosság párt az utóbbi időben szándékosan felhagyott a radikálisabb üzenetekkel, konfrontációkkal, és a mérsékelt jobboldali szavazók ízlése szerint a centrumba pozicionálta magát. Így történt? Ez is közrejátszhatott a sikerben?

Ez igaz. Mateusz Morawiecki kormányfő kifejezetten ennek jegyében folytatta a választási kampányát. Ennek a következménye is lehet a választási győzelem. A középre húzás következménye az is, hogy a szejmbe most bejutott a radikálisan jobboldali Konföderáció. Sokak számára meglepetést okozott, hogy egyáltalán sikerült átlépniük az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Mit jelenthet a kormányzópárt számára, hogy a baloldal ismét visszakerült a szejmbe?

Négy év szünet után valóban ismét parlamenti erő lett a baloldali szövetség 49 mandátummal,

ami a szavazatok 12 százalékát jelenti. A szövetség tagja – a kommunista utódpárt mellett – a szélsőségesen liberális Tavasz mozgalom is. Mindenképpen hallatni fogják a hangjukat, és a kormány éles bírálói lesznek, populista szólamokkal pedig ideológiai kérdésekben kényszeríthetik állásfoglalásra.

Van egy Közép-Európa víziója a V4-eknek. Lengyelország súlya azonban még jobban megnő majd az EU-ban az Egyesült Királyság távozását követően. A lengyel Közép-Európa vízió tehát elmozdulhat a közös visegrádi platformról. Ön vár súrlódásokat e téren?

Nem gondolom, hogy Nagy-Britannia távozása bármilyen módon befolyásolhatná a V4-ek összetartását. A V4 stabil és szükséges politikai szövetség, amely az elmúlt időszakban számtalanszor bebizonyította, hogy képes a hatékony együttműködésre. Elég, ha az Európai Bizottság új elnökének a személyére gondolunk.

Lengyelország történelmi okokból gyanakvóan tekint minden orosz kapcsolatra. A magyar diplomácia különutas Oroszország-politikát folytat az EU-n belül. A jövőben nem okozhat törést a Moszkvához való különböző viszony a magyar-lengyel relációban?

Magyarország eddig is pragmatikusabban viszonyult Oroszországhoz, mint Lengyelország.

Ez abból is adódik, hogy hazánk energetikai függősége sokkal nagyobb. Ebben a tekintetben a jövőben sem várunk változást. Lengyel barátaink persze rá szoktak kérdezni, hogy mi az oka ennek a politikának, de tényszerű válaszokkal alá lehet támasztani, törést a lengyel-magyar relációban eddig sem okozott.

Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói nagykövet Andrzej Duda lengyel államfő társaságában

A szenátusban nincs meg a PiS többsége. Mennyiben lesz ez akadálya a flott kormányozhatóságnak?

Az Országos Választási Iroda október 14-én este tette közzé a hivatalos végeredményeket. Ezek tükrében a 100 fős szenátusban a PiS-nek 48 szenátora lesz, a Polgári Koalíciónak 43, a Parasztpártnak 3, a Baloldalnak 2, illetve 4 független szenátor is helyet foglalhat a felsőházban. Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke még aznap esti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy

a szenátus nem képes blokkolni a törvényhozási folyamatot, csupán a jogalkotási eljárás időtartamát tudja növelni.

Annyit érdemes hozzátenni, hogy a lengyel alkotmány szerint a szenátus egyetértése szükséges többek között a számvevőszék elnöke, az ombudsman, a gyermekjogi ombudsman, az adatvédelmi főfelügyelő, a Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) elnökeinek, illetve más intézményvezetőknek a kinevezésénél. Az új szejm és szenátus november elején alakulhat meg. Jelenleg nagyon komoly tárgyalások folynak mindkét oldalról a független és a parasztpári szenátorok meggyőzése érdekében.

Jövőre elnökválasztást is tartanak Lengyelországban. A parlamenti választás mennyire volt alkalmas szondának a 2020-as megmérettetéshez?

Messzemenő következtetéseket nem vonnék le. Andrzej Duda elnök népszerű és kifejezetten aktív államfő. Az elmúlt egy évben három országos választást tartottak Lengyelországban, más-más részvétellel és eredménnyel. Egy éve az önkormányzati választásokon a nagyvárosokban az ellenzék diadalmaskodott. Idén májusban az ellenzéki Európai Koalíció „saját terepének” tekintett EP-választásokat határozott fölénnyel a PiS nyerte meg, és így történt október 13-án, a parlamenti választásokon is.

Van bármilyen esély arra, hogy Andrzej Duda második elnöki ciklusát akármilyen jövőbeli elnökjelölt megakadályozza?

Bő fél év van hátra az elnökválasztásokig.

Duda népszerűségéből fakadóan minden bizonnyal ő lesz a nemzeti-konzervatív elnökjelölt,

és a választások megnyerésére is esélyes. Az ellenzéknek mindenképpen egy erős ellenjelöltet kell állítania ahhoz, hogy az versenyben maradjon a kétfordulós közvetlen elnökválasztáson. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, volt kormányfő a parlamenti választásokat követően azt nyilatkozta, hogy az ellenzék számára kulcsfontosságú lesz a jövő évi megmérettetés. Kifejtette, hogy a jövőben aktívabb szerepet kíván vállalni a lengyel belpolitikában. Nem véletlen, hogy lehetséges ellenzéki indulóként éppen Donald Tuskot és a mostani parlamenti választásokon a Polgári Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként szerepelt Małgorzata Kidawa-Błońska asszonyt szokták emlegetni.

***

Fényképek:
Burger Zsolt
Andrzej Hrechorowicz (a Lengyel Köztársasági Elnöki Hivatal engedélyével)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
riofolta
2019. október 22. 10:52
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
flesh ripper
2019. október 22. 07:42
Le kell szögezni: Egyik "nagyhatalom" sem jobb, mint a másik... Az erősek mindig le akarták és mindig le is akarják majd tiporni a gyengéket. Egyszer így, máskor úgy. Egy kis- vagy középméretű országnak erőt kell gyűjtenie, manővereznie kell.
BőröndÖdön
2019. október 21. 23:45
A lengyeleknek nem lehet eladni a vitya szerelmét a véreskezű kágébéssel...
Akitlosz
2019. október 21. 21:35
Nem érdemes Oroszországban mumust látni, sem félni tőle. Sokkal európaibb ország, mint az Amerikai Egyesült Államok, Izrael, Ciprus. Lehetne mondjuk inkább kereskedni Oroszországgal. Kaphatnának almát és barackot meg pálinkát pezsgőért és kaviárért. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!