Előretört, de nem nyert az AfD Kelet-Németországban

2019. szeptember 01. 18:58

Szászországban a CDU, Brandenburgban a szocdemek őrizték meg az első helyüket az előretörő AfD-vel szemben a vasárnapi tartományi választásokon.

2019. szeptember 01. 18:58

A németországi Brandenburg tartományban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), Szászország tartományban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi helyi törvényhozási (Landtag-) választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint.

Brandenburg

Szászország

Az országos köztelevíziók (ARD, ZDF) megbízásából készített felmérések szerint az SPD Brandenburgban a szavazatok 26,5-27,5 százalékát szerezte meg.

Szászországban a CDU 32,5-33 százalékot szerzett. 

Így az SPD Brandenburgban, a CDU pedig Szászországban továbbra is az első számú politikai erő, de történetük legrosszabb választási eredményét érték el, és nem tudják folytatni a kormányzást az eddigi koalíciós összetételben.

A legnagyobb mértékben a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) erősödött meg, Brandenburgban 22-24,5 százalékot, Szászországban 27,5 százalékot szerzett, így a második legnagyobb párt lett.

(MTI)

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egynick
2019. szeptember 02. 11:59
Persze, nem ideális a nagykoalíció, csak rendkívüli állapot idején. Ott még szerencsére nem tart Németoroszág. (Bár Mo.-n folyamatosan "lightos rendkívüli állapot" van az ún. menekültválság miatt. Mindenesetre a válság még elhúzódhat évtizedekig is. Lásd Japán példáját, ahol nincs túl nagy megrázkódtatás, csak stagnálás a nyolcvanas évek óta, és egy rossz közérzet egy elöregedő társadalomban, hatalmas adósságrátáva.
egynick
2019. szeptember 02. 09:53
Németo nem engedheti meg magának, hogy Salvini féle szélhámosok uszítsák az embereket. Egyharmadnyi támogatása lehet az afd-nek, de a többi pártnak van annyi felelősségérzete, hogy akkor jön a nagykoalíció. A válság elhúzódik, addig a nyűglődő nagykoalíciók is ezerszer jobbak, mint egy szélhámos banda. Lásd Mo. lerablása (persze jut is marad is, most pl. 9000 Ft juttatást kapnak a nyudíjasok. :)
gacsat
2019. szeptember 02. 09:50
Ugyanők a ződek is. Mint a Marlborough. Kezdtek a nyakára jönni a nóném cigik, hát megvették őket. Ennyi. Az AfD van, és a többiek.
gacsat
2019. szeptember 02. 08:47
Azért kap keleten több szavazatot az AfD, mert ott még kevesebb a migri szavazó. Amúgy Németország már elveszett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!