Szomszédunk: búcsú Horváth Ádámtól

2019. június 20. 13:20

A Szomszédok olyan, amilyen: de a múltunk része. Horváth Ádám sajátos nagy műve máig tükröt tart a magyar társadalomnak.

2019. június 20. 13:20
Gacsályi Sára

Horváth Ádám nyolcvankilenc év után elment. Búcsúzunk a Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas, kiváló és érdemes művésztől, akinek munkáit egy emberként figyelte az ország.

Készített híradót, dokumentumfilmet, riportokat, de operát, balettet és zenés játékokat is. A múlt század történelmének meghatározó, napokban sokat emlegetett 1989. június 16-i rendezvényét, Nagy Imre és mártírtársai újratemetését is az ő rendezésében követhette nyomon a közönség.

És persze elkészült a nagy mű is, igen. Horváth Ádám neve és a Szomszédok elválaszthatatlan marad.

Tizenkét éven át követhette az ország Mágenheim doktor életmentő hőstetteit, SzikszayEtus megmásíthatatlan etusságát, Gábor Gábor hódításait, Vágásiék küzdelmeit, hogy a Balatonon tölthessenek nyáron két hetet, Lenke néni és apus nyugdíjas napjainak küzdelmét, Alma ragaszkodását.

Nem akármilyen tizenkét év volt ez.

1987-től 1999-ig – közel – minden második csütörtök este, 331 fejezeten át Horváth Ádám reflektált a világra:gazdaságra, politikára, közügyekre. Egy ország valós vagy elképzelt gondjait sorolta szakadatlanul,

De a mindennapi élet gondjaimegoldhatónak tűnnek, az életet ki lehetett bírni, olykor örülni neki. Egy rossz világban lehetetttisztességesen élni – panelben, szegénységben, gondok között is. Milyen más üzenetre vágyhatott volna az egyszeri tévénéző 1989-ben?

Nem a szépség, jóság, emelkedettség miatt fontos nekünk a Szomszédok – és nem is minősége miatt; egy-egy belógó mikrofont, a maga korában is alávaló minőségű világítást, rossz hangosítást, vagy éppen a tökéletesen tartalmatlan párbeszédeket azonban megbocsátunk a sorozatnak.

Minden hibája ellenére – éppen azokkal – mutat be valamit, amire semmi más nem képes. Nem a témák, adialógusok tartalmával, nem a kivitelezés minőségével fest tökéletes képet egy korszakról–hanem épp önmaga, ez a sete-suta, hol bosszantó, hol naiv, hol néplélekre tapintó, hol bornírtan szájbarágó sorozatlett az emlékezés tárgya.

A Szomszédok-érzés a múltunk része. Olyan hidat teremt korszakok, generációk között, amire jócskán rászorulunk. Minél nagyobb erőbedobással repülünk a jövő felé, minél inkább haladunk, annál hajlamosabbak vagyunk megfeledkezni a múltról. Saját múltunkról. Családjaink és közösségeink múltjáról. Arról a világról, ami ott és akkor körbevett minket. Elmulasztjuk meghallgatni a régieket, megismerni azt a tudást, tapasztalatot, amit örökölhetnénk tőlük. Szakadék lesz közöttünk, mert

ha mindig csak előre tekintünk, előbb-utóbb elszakadunk a múlttól.

Vannak azonban még hidak, ilyen például a Szomszédok:331 fejezetnyi kötőanyag múlt és jelen között, hogy lássuk, honnan indultunk – és szerencsére hova jutottunk időközben. Horváth Ádám velünk maradó munkássága nyomán megismerhetjük, mivel teltek negyed évszázaddal ezelőtt több nemzedék tévézős estéi, és megpróbáljuk megérteni belőle, miért erre volt szükségük.

Az újra és újra megismételtfilmsorozat tovább forog, az alkotó pihen.Nyugodjon békében!

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. június 23. 15:44
Nekem NEM a "Szomszédok" jelentette Horváth Ádámot, noha nem kevés ADÁST NÉZTEM BELŐLE jómagam is. De túlzás lenne azt mondanom, hogy--mondjuk--"hétről-hétre REMEGVE VÁRTAM volna a sorozat adásait". Ha igazán őszinte akarok lenni, akkor én Vukán György zeneszerző és zongoraművész "fölvezető" és "lezáró" FILMZENÉIT "élveztem" abba' az egész sorozatba' leginkább--különösen a végén a zongorabetét-futammal. Hogy H.Á. rendezte a sorozatot, azt tudtam, de olyan nagyon "nem vágódtam hasra a "szent borzadályos áhitattól miatta". Viszomt a zenei-komolyzenei rendezéseit Horváth Ádámnak valóban igen-igen jelentékenyeknek gondolom, 'azokra azt hiszem amig élek, emlékezni fogok.
cutcopy
2019. június 22. 09:26
Az egész Szomszédok egy Horváth Ádám monológ volt, az egó elszabadult hajóágyúvá vált, és aztán még volt valami ráadás sorozat is csak más címmel.. Nyugodjék békében..!
Vidėken újrakezdő
2019. június 21. 14:43
"tükröt tart a magyar társadalomnak." A magyar társadalom egy kicsike részének. Néha belenéztem, mit néznek rajta mások - hát röhejes volt, ráadásul kilógott az a lóláb nagyon.
Sulammit
2019. június 21. 14:18
Horváth Ádámnak Molnár Ferenc volt a nagyapja. Micsoda nagy nevű családja volt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!