Megvonta a szocialista spanyol kormány egy jobboldali szervezet közhasznúságát

2019. március 08. 09:30

Megvonta a HazteOir nevű jobboldali, konzervatív szervezet közhasznúságát a spanyol belügyminisztérium, gyakorlatilag kirekesztőnek minősítve a hagyományos értékeket védelmező kezdeményezést.

2019. március 08. 09:30
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Megvonta egy jobboldali, a gender-elméletet gyakran kritizáló, abortuszellenes szervezet, a HazteOir közhasznúságát és így állami támogatását a szocialista spanyol kormány belügyminisztere, Fernando Grande-Marlaska február elején.

A HazteOir az EU-ban működő CitizenGo petíciós szervezet anyaszervezete. A CitizenGo konzervatív témákban gyűjti az aláírásokat és továbbítja azokat az EU döntéshozóinak. A HAzteOirt 2001-ben, a CitizenGo-t 2003-ban alapították. A HazteOir rendezte Madridban, 2016-ban a Családok VI. Világkonferenciáját.

A HazteOir és a CitizenGo is úgy ismert, mint ami ellenzi az abortuszt, a melegházasságot és az eutanáziát is. A HazteOirnak 2013-ban adott közhasznú státuszt Jorge Fernández Díaz akkori jobboldali, néppárti belügyminiszter.

Az Ignacio Arsuaga által alapított szervezet közhasznúságát azzal az indoklással vonták meg, hogy az nem tiszteli a személyek és közösségek méltóságát.

A spanyol baloldali szereplők és lapok rendszerint ultrakatolikusnak, ultrakonzervatívnak és szélsőjobboldalinak titulálják a szervezetet.

A legnagyobb visszhangot a HazteOir eddigi története során az váltotta ki, amikor két éve elindítottak egy reklámbuszt Madridban, azzal a szöveggel: „Ne hagyd, hogy átverjenek! A fiúknak kukijuk van, a lányoknak nunijuk. Ha férfinak születsz, férfi vagy, ha nőnek, akkor nő!” Ebből az akcióból óriási botrány kerekedett, a madridi városvezetés pedig leállíttatta a buszt, mondván, hogy az transzfób.  Utána indítottak egy másik buszt, amin mindezek az állítások kérdőjellel szerepeltek. 

Az El Diario megfogalmazása szerint a szervezet 16 ezer „homofób”, azaz LMBTQ-kritikus szórólapot osztott szét oktatási intézményekben.

A közhasznúság megvonása nem jogerős, várhatóan bíróság elé kerül az ügy, a szervezet hajlandó elmenni az Emberi Jogok Európai Bíróságáig.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2019. március 08. 15:01
Ez az ürge (ne kerteljünk píszí szavak használatával) konkrétan és felvállalva buzi. Ezentúl lebontaná az észak-afrikai spanyol enklávék körül a kerítéseket. Kell még valamit mondanom Ildikó?
mokány
2019. március 08. 14:29
Ezzel segítik a jobboldal mozgósítását.
Onurisz
2019. március 08. 11:55
Ez így szokott lenni. A híres liberális tolerancia addig tart, amíg hatalomra nem kerülnek. Attól fogva a nekik nem tetsző nézetek "szélsők" lesznek. A szélsőket pedig, mint tudjuk, ki kell szorítani a közéletből.
balbako_
2019. március 08. 11:31
Jaj nekik szabad! Ők kommenisták és ez az EU vezéreszméje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!