Hogyan hatott Trianon és a numerus clausus a felsőoktatásra?

2019. február 05. 08:30

Az 1920 utáni forró évek felsőoktatási vitáiról jelentetett meg tanulmánykötetet a VERITAS Történetkutató Intézet.

2019. február 05. 08:30

Trianon és a magyar felsőoktatás címmel jelent meg a VERITAS Történetkutató Intézet kiadásában egy új tanulmánykötet, amit Ujváry Gábor történész, intézetvezető szerkesztett. Akötet elsősorban a VERITASés a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség 2017. december 4-i budapesti konferenciáján elhangzott előadásokat tartalmazza.

Szakály Sándor, a VERITASfőigazgatója bevezetőjében arról ír, hogy a 2017 őszén indult kutatási projekt

„a trianoni, oktrojált békeszerződés, illetve a numerus clausus törvény”hatását

kívánja vizsgálni. A fő kutatási kérdés, hogy „mennyiben változtatták meg a magyar felsőoktatást az 1918 és 1920 közötti területi elcsatolások, miként hatottak ezek a két világháború közötti felsőoktatás-politikára, az oktatói gárda és a hallgatóság összetételére, egyesületi életére, politikai aktivitására”.

Számos más szerző mellett a VERITAS Történetkutató Intézet történészei és volt munkatársai is fontos tanulmányokkal gazdagították a munkát.

Ligeti Dávid történész az „1900/1901. évi keresztmozgalom történetét vizsgálja”. A tanulmány kifejti, hogy „1900. május 27-én vasárnap a dualizmus időszakának egyik legnagyobb botránya tört ki, amikor a budapesti Magyar Királyi Tudományegyetem új, központi épületében ismeretlen tettesek letördelték a lépcsőfordulókban elhelyezett, gipszből készült kereszteket”.

Az esettel szemben keresztállítási mozgalom indult, mely Ligeti konklúziója szerint a keresztmozgalom sikeresnek tekinthető céljait tekintve, ám melynek eredményei „a bolsevizmus hazai térnyerésével, majd szupremáciájával” „örökre elenyésztek”.

A délvidéki oktatáspolitikát tekintette át írásában Dévavári Zoltán. A történész szerint „örvendetes tény, hogy az első délszláv állam oktatáspolitikájával, különösen a kisebbségekkel kapcsolatos megfontolásokkal több szerb és magyar történész is foglalkozott”.

Összefoglalója szerint „a korszak erőteljes jellemzője volt a kisebbségi iskolák és tagozatok fokozatos, évről-évre felgyorsuló leépítése, az egyéni életekben pedig a bizonytalansággal és a tehetetlen kiszolgáltatottsággal járó pszichés megfélemlítés folyamatának az állandósulása”.

Hollósi Gábor történész Bernolák Nándor nemzetgyűlési képviselő numerus clausus törvényt módosító indítványával kapcsolatban közölt tanulmányt. Tanulmányában egyértelművé tette, hogy

Bernolák indítványa diszkriminálta a zsidóságot.

A tanulmány felidézi, hogy később Bernolák a diszkriminatív zsidótörvények által érintett egyéneken segített a második világháború alatt. „Aki tehát 1920-ban még a kvóta harcos híve volt, 1944-ben már az erőszakrendeletek ellenzőinek táborába tartozott” – így a konklúzió.

A magyar közélet numerus clausszal kapcsolatos sajtóvitáiról írt Gali Máté történész. Tanulmánya számos korabeli sajtóforrást megvizsgál, bemutatva a különböző politikai és világnézeti csoportok reflexióit a törvényre. A tanulmányban szerepel, hogy bár a törvényben nem szerepelt a „zsidó” szó, ám a jogszabály végrehajtási utasításában az izraeliták külön nemzetiségként lettek nevesítve. Gali a törvényt „a liberalizmus szellemiségével való szakításként” értelmezte.

Veszprémy László Bernát történész, az intézet korábbi kutatója a numerus clausus zsidó sajtóban való fogadtatásáról írt tanulmányt. Tanulmánya szerint a különböző zsidó irányzatokhoz tartozó lapok egységesen utasították el a zsidóság diszkriminálását, noha különböző okokat neveztek meg érveik megalapozásához. Míg például a liberális Egyenlőség című lap elsősorban a nemzetiségi definíció ellen tiltakozott, addig a cionista Zsidó Szemle a felsőoktatási visszaszorítást kritizálta, miközben a nemzetiségi kitételt felvállalta.

A numerus clausus megjelenését vizsgálta a Bangha Béla-féle katolikus „sajtóbirodalom” lapjaiban Orosz László történész. A szerző tanulmányához a Bangha érdekeltségébe tartozó magyar és német nyelvű sajtóforrásokat is megvizsgálta. A szerző nemcsak azt emeli ki, hogy

a Bangha-féle sajtó „a kor közbeszédének megszokott antiszemita paneljaival” működött,

de utal arra is, hogy a jezsuita páter lapjai a „forradalmak ellenhatásaként kiépülő keresztény kurzus társadalmi hatásmechanizmusával sem voltak elégedettek”.

Joó András történész Magyarország francia sajtóban való megítélését vizsgált a numerus clausus kapcsán. Tanulmánya elején utal rá, hogy „egy ország megítélése valamely más nemzet sajtójában olyan téma, amelynél nehéz meggyőző és egyúttal tömör következtetésre jutni”. Konklúziójában azonban arra jut, hogy a numerus clausus módosítását követően is „igen kritikus maradt, de a magyar konszolidáció előrehaladtával Franciaországban erősen halványultak az illúziók a kívülről támogatott demokratikus politikai átalakulás iránt”.

Klebelsberg Kunó

Végül Ujváry Gábor történész, a kötet szerkesztője átfogó tanulmányt készített Klebelsberg Kunóról és a Trianon utáni magyar felsőoktatás-politikáról. Klebelsberg kultuszminiszterségig vezető pályaívének bemutatása után a szerző elemzi Klebelsberg felsőoktatással kapcsolatos beszédjeit, kiemelve, hogy miniszterségének első szakaszában a nyomasztó anyagi gondok,

az ország katasztrofális gazdasági helyzete ellenére is komoly egyetemfejlesztési beruházások valósultak meg.

Ezt mindenképpen rendkívüli eredményként könyvelhetjük el– szögezi le Ujváry.Tanulmányában utal Klebelsberg ellentmondásos kapcsolatára a zsidósággal, ám rámutat, hogy a politikus például már 1926-ban is enyhíttette a diszkriminatív intézkedést. Konklúziójában a neves irodalomtudós, Thienemann Tivadar sorait idézi, miszerint „a Horthy-érának az a kora, mikor Bethlen István volt miniszterelnök, Klebelsberg Kuno kultuszminiszter”, „Csonka-Magyarországnak páratlan kulturális aranykora volt”.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2019. február 06. 12:58
Mind a tudományban, mind a foglalkozásokban az előrejutáshoz nem csak intelligenciára van szükség, hanem éles könyökre, kíméletlenségre és kapcsolati hálóra is.
Akitlosz
2019. február 05. 21:42
Már megint a szemita Veszprémy! Másból sem áll az élete mint a szemitizmusból. Magyarország a magyarok országa. A szemiták országa Izrael. Ott tessék alkotni és ott tessék megvalósítani a világmegváltó agyalágyult eszméiket! Kohn és Grün felsorolják barátaikat, hogy kit hova sodort 56 szele: - Mit tudsz Schwarzról, hol van és mit csinál? - Ő az NDK-ba került, és természetesen ott építi a szocializmust. - És Weiss hol van, mit csinál? - Jugoszláviában tartózkodik, és ott úgy tesz, mintha építené a szocializmust. - És Roth? - Ő Izraelben él. - És "természetesen" ő ott építi a szocializmust? - Ne beszéljél már bolondokat! A saját hazájában?
Vakfolt
2019. február 05. 12:25
"a cigányok 75 az askenázi zsidók átlagintellektusa 115 IQ" Hűha. Az nem gond, hogy pont a zsidók és a cigányok a legjobban terheltek genetikailag az egymás közötti házasodások miatt? Egy cigány a maga autentikus pronyó családi környezetében jó, ha elvégzi az általános iskolát. Oldjon meg egy IQ tesztet, mikor éppen csak tud olvasni. Lehet, hogy egy zenei teszten jóval magasabb értéket érne el! Ha a zsidót a családja anyagilag támogatta, akkor szerény képességekkel is át tudott evickélni a felsőoktatáson is, márpedig ez volt a felemelkedés kulcsa, az pedig evidencia, hogy minél magasabb a képzettség, annál magasabb a mért IQ. A szellemi foglalkozás, ahol a logikai képességeket kell nap mint nap próbára tenni, például számokkal dolgozás, bizonyítottan az intelligencia növekedését jelenti. Szóval ez nem valamiféle fajilag biológiailag determinált dolog, hanem a különbség a tanulásban van!
catalina9
2019. február 05. 10:17
aztán szeretik elfelejteni a "történészek", hogy a numerus clausus egy olyan időszak után született, mikor a zsidóktól hemzsegő Tanácsköztársaság éppen a hazát árulta. És nem csak nálunk, hanem Oroszországban és Németországban is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!