Kóczián Mária: A kormány nem nézi szülőgépnek a nőket

2019. február 18. 07:45

Létfontosságú, hogy kedve legyen szülni a nőknek 18-40 éves korig, vagy akár utána is – mondja a Mandinernek Kóczián Mária, a Talita női portál szerkesztője, mentálhigiénés szakember, aki hozzáteszi: nehéz egy kormánynak mentális változásokkal megküzdeni, de érzékelhetően hatásosak a kormány családpolitikai intézkedései, nem is beszélve arról, hogy mennyi konkrét embernek jelentenek segítséget.

2019. február 18. 07:45
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Július elsejétől indul a kormány családpolitikai akcióterve Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin családügyi államtitkár vasárnapi és hétfői bejelentései szerint. A Mandiner nagycsaládos nőket, családszervezeteket, szakembereket keres meg, hogy megkérdezze őket, mit gondolnak az intézkedéscsomagról. Alább Kóczián Mária, a Talita keresztény női portál szerkesztője, tanár, mentálhigiénés szakember válaszol, aki férjével két gyereket nevelt fel.

Korábban
a Nagycsaládosok Országos Egyesületét
és a Fiatal Családosok Klubját kérdeztük.

Jó lépéseknek tartja a kormány új családpolitikai intézkedéseit?

Nem nagyon tudok elvonatkoztatni saját tapasztalatomtól. Gyerekeink a Bokros-csomag utáni években születtek, akkoriban nem kaptunk gyedet, csak gyest. Szó sem volt a családok támogatásáról, kismama-bérletről, ingyenes tanulásról. Hogy házat tudjunk venni, 32 százalékos kamatra kaptunk OTP-hitelt. Vagyis számomra az az opció, hogy most ilyen kedvező hiteleket lehet felvenni, óriási lehetőséget jelent. A gépkocsi vásárlási támogatásra ki mondhatja azt, hogy rossz? Vagy arra, hogy a gyedet nagyszülők is felvehetik? A népességfogyást látva úgy gondolom, mindent meg kell próbálni, hogy a fiataloknak komolyabb anyagi támogatásuk legyen a gyerekvállaláshoz. Nemcsak azért, mert „fogy a magyar”, hanem azért, hogy legyen majd, aki az adójával finanszírozza például a nyugdíjakat, és egyáltalán, a modern állam szociális rendszereit. 2010 előtt a gyerekvállalást valamiféle luxusnak állították be a közbeszédben, és alig-alig volt szó arról, hogy a népességfogyásnak milyen nemzetgazdasági következményei lesznek. A bölcsődei férőhelyek növelése valóban segítség, méghozzá nemcsak azoknak a nőknek, akik dolgoznak, hanem azoknak is, akik otthon vannak több gyermekkel, és így őket sem fogják elutasítani helyhiány miatt a bölcsiből. Ha csak két-három napra néhány órás pihenés jut egy anyukának, már nagyobb kedvvel neveli a gyermekeit. És ez

valóban segít abban is, hogy ne kelljen feladni a karriert, illetve a pénzkereső munkát,

amire bizony manapság már valóban szükség van: egy keresetből nehéz megélni. Személyesen egyébként nem vagyok bölcsőde-párti, úgy gondolom, a gyerek legyen az anyja-apja mellett három éves koráig, de belátom, hogy erre nem mindig van lehetőség.

Hatásosak lesznek ön szerint a bejelentett intézkedések? 

Hogy mennyire hatásosak, azt nehéz megjósolni. Mindenesetre a termékenységi ráta most már 1,5, vagyis növekedett. Sajnos ez ma már kevesebb megszületett gyermeket jelent, hiszen a szülőkorban lévő nők száma is folyamatosan csökken. Ebben a helyzetben tényleg létfontosságú, hogy kedve legyen szülni a nőknek 18-40 éves korig, vagy akár utána is. A hatásosság szempontjából kérdés az is, hogy az a mentális változás, hogy egyre kényelmesebb élethez vagyunk szokva, vajon nem égett-e be mostanra végzetesen, magyarán: a kényelmes életet sokan többre becsülik, mint a családot. A gyerekekkel pedig valóban sokat kell foglalkozni, valóban le kell mondani a kedvükért egyéni igényeink egy jó részéről. Itt jó lehetőség a bölcsőde: pihenést jelenthet az anyukáknak, vagyis a kényelmüket is szolgálhatja. Az szja-mentesség nemcsak a középosztálynak jó, hanem a minimálbérből élőknek is, bár tény, hogy a jobb anyagi helyzetben lévőket jobban is támogatja. A Fidesz-KDNP soha nem titkolta, hogy a középosztályt támogatja inkább, ez ezzel az intézkedéssel sem változik sokat, de egy kissé mégis.

A családtámogatási rendszer Orbán Viktor évértékelőn elmondott beszéde alapján újabb hét ponttal bővül:
1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden negyven alatti nő, aki első házasságában szül gyereket, tízmillió forintos kedvezményes hitelben részesülhet.
2. A két-és többgyermekes családok a CSOK-ot ezentúl használt lakásokra is felhasználhatják.
3. A második és minden további gyermek születése esetén átvállal a családok jelzáloghiteléből.
4. Azok a nők, akik négy vagy több gyereket vállaltak, életük végéig mentesülnek a SZJA fizetése alól.
5. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját.
6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást – 2022-re minden gyereknek lesz lehetősége bölcsődébe járni.
7. Bevezetik a nagyszülői GYED-et.

Egyáltalán egy kormány tudja jelentősen növelni a születésszámot?

Ha egy kormány nem is, az intézkedései befolyásolhatják De soha nem egy támogatási rendszer az egyedüli tényező a fiatalok döntése szempontjából. Amit nehéz megfogni: a mentális tényezők.

Ma már szinte mindenki valamilyen kötődési problémával küzd,

egyre kevesebb a klasszikus teljes család, a jelen lévő apa, anya. Sokan a sebzettségük miatt nem találnak párt, nem vállalnak gyereket. Tehát nagyon fontos lenne valamilyen mentálisan támogató rendszer is – szerintem. Egy ilyen rendszer viszont ne politikai indíttatású legyen, hanem társadalmi. Szerencsére ma már vannak ilyenek, mint a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom.

Mit gondolt az ilyen fajta családpolitikai intézkedések szokásos kritikáiról, miszerint azok nőellenesek, szülőgépnek tekinti a nőket,  vagy hogy diszkrimnálja az egyedülálló, esetleg szülni nem akaró nőket?

Ezek az intézkedések kapcsolatban vannak nagyon személyes kérdésekkel is. Azoknak jelentik a legnagyobb előnyt, akik stabil, jó perspektívájú kapcsolatban élnek, vagy képesek ilyet kialakítani. Miután ma sokan maradnak egyedül, nem találnak párt, az elevenükbe vágnak ezek a tervek. Csak nagyon kevesen élnek olyan reflektáltan, éretten, hogy azt tudják mondani: örülök mások lehetőségeinek. Az állam különös szereplője lett amúgy az életünknek. Egyrészt elvárjuk tőle, hogy a működtetett rendszerein keresztül megvédjen gazdaságilag, jogilag vagy akár ténylegesen is, mondjuk családon belüli erőszak esetén. Másrészt viszont van egy ellenérzés is, ugye, a szokásos szöveg: „a kormány és Orbán Viktor ne turkáljon a nők méhében”. 

Csak az mondhatja erről a hétpontos akciótervről, hogy nőellenes, vagy hogy a nőket szülőgépnek tekinti, aki így akarja gondolni.

Mit válaszolhatnánk nekik? Hogy továbbra sem kötelező családot alapítani, és ha nagyon rosszindulatú akarok lenni, akkor azt tudom javasolni, hogy akinek nem tetszik, ne éljen ezekkel a kedvezményekkel.

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. február 18. 22:48
A 7 pont, amely majd a magyar demográfiai helyzeten javit nagyon jó és remélhetőleg eredményes is lesz. Egy, egyetlenegy ponton én tennék benne egy HUMÁNUS KIEGÉSZITÉST azoknak a nőknek a számára-javára, akik nincsenek férjnél, és valamilyen ok folytán--vannak ilyen okok, de nem kellemes ezeket felsorolni--NEM IS LESZNEK, sőt ÉLETTÁRSUK sem lesz, nagy valószinűséggel. Ilyen ok például az ha mondjuk a hölgy nem túl esztétikus megjelenésű, vagy "nehéz természetű" és ilyesmik, de a gyerekeket NAGYON SZERETI, és HIHETŐEN-MEGGYŐZŐEN szereti--VANNAK ILYENEK SOKAN...TUDOM! Szóval, hogy az ilyen gyermekvállaló hölgyekre is vonatkozzék a 10 millió Ft-os "kedvezmény"! Még ha egyedülálló is az illető, de mondjuk munkamániás, sokat dolgozik, ergo: rendes jövedelme van, amely pédául alapot ad arra hogy 1 vagy 2 kisbabát megszüljön és tisztességesen föl is neveljen. Ekkor persze "papiron" megfosztjuk a gyereket vagy gyerkeket az APÁ-tól, ami igaz és negativum, de ez a SÚLYOS ÜGY ennyi jogsértést--és erkölcsi sérelmet--ELBIR-NA!
áfonya
2019. február 18. 16:16
Istenem ha a kádárkorszakban hasonló család támogatás lett volna , átkosban nem adtak inkább elvették családokat saját otthonából kiüldözték elvették utcára dobták . Kádár korszak utódai megismétlik családoktól elvennék a segítséget.
áfonya
2019. február 18. 16:09
Ballibsik család ellenes rasszista kampányt folytatnak , bevándorlás pártiak idegen fehér rassz gyűlölőket szívesen támogatják . Nem csak lakás hitel létezik ,például autóvásárlási kölcsön ,, érdekes a ballibsik ezért nem hápognak.... jahh hogy nem a nemzet népszaporulatról szól.
áfonya
2019. február 18. 15:58
Szülni nem kötelező , fiataloknak 40 éves korig a kormány esélyt ad a családalapításra , saját otthon kialakításra .... Sokan autóra vesznek fel kölcsönt nem jajgatnak otthonteremtés is hasonló , nem albérletre nem a szülői háznál egy szobára szülnek ,hanem önálló életbe kezdhetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!