Ady: zseni vagy nem zseni?

2018. október 29. 21:15

A tárgyilagos bírálatnak máig kevés a tere. Ady Endre egyszerre szuper-Wass Albert és szuper-Esterházy, aki zseni, pont.

2018. október 29. 21:15
Szentesi Zöldi László

„Ady bravúrköltészete, amely egészségtelen mértékben duzzad az egótól, a saját maga által is vallott és közvetített zseniképtől, s amely nem pusztán irritáló, de olykor nevetséges is, úgy száz esztendeje ráterpeszkedett az irodalmi ítéletalkotásunkra is. Észre kéne vennünk, hogy irányított kultuszának csakis rajongói léteznek, a tárgyilagos bírálatnak máig kevés a tere. Ady Endre egyszerre szuper-Wass Albert és szuper-Esterházy, egy sajátos politikai-irodalmi kultusz megbírálhatatlan főalakja, aki zseni, pont. Ő maga lett a magyar költészet, és rajta kívül ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.

Ady egyik legfontosabb, egyúttal méltatlanul keveset olvasott irodalmi értékelését kortársa és megfigyelője, Kosztolányi Dezső végezte el. Ő pontosan azt mondja, amit én is itt, feljebb: Ady jelentős, de felülértékelt költő, rengeteg rossz verssel, kultusza pedig politikai indíttatású. Kosztolányi joggal hánytorgatja fel Adynak a kibírhatatlan pózolást, megállapítja, hogy matinék hőse lett, a nem olvasott, nem művelt, egypólusú irodalomfogyasztók bálványa. És mondja még tovább, szól az értékeiről is, érdemes elolvasni Az írástudatlanok árulását.

Erről persze újfent nem szóltak nekünk az irodalomórákon. Nem mondták el, hogy a munkát nem lehet megspórolni, hogy nem csak az a zseni, aki állandóan azt mondja magáról, és hogy a zseni nem univerzális fogalom, amely előtt egyszerre hajbókolnunk kellene. És azt sem mondták el, hogy minden a mi fejünkben dől el, mi választjuk meg a hőseinket, nem pedig a kánon és a zsenikultusz megalkotói.”

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2018. november 01. 00:00
Az Újszövetség olvasását előnyös a Máté evangéliumnál kezdeni. A Jehova tanúkat nem szokták a keresztények közé sorolni, ők maguk sem sorolják oda magukat, mivel nem fogadják el a niceai hitvallást, ami a minimum egyezség minden keresztény felekezet között: https://uj.katolikus.hu/lelkiseg.php?h=13 "Fogalmam sincs, hogy Szerinted hogyan kéne értelmeznem az újszövetséget." Nem kell értelmezni, elég csak olvasni. Előbb-utóbb talán akad olyan szövegrész, ami hűha- érzést vált ki, nyugtalanná tesz, különösen érdekesnek tűnik stb. A Mátrix-Mouse: Kívülről nem értheted meg. Először el kell hinni, hogy igaz, hogy belásd és értsd, mennyire sokat számított ez kétezer év alatt. "Minden igazi vallás egyszerű." E=mc2 - a képlet egyszerű, de ha tényleg meg kellene érteni a lényegét és el kellene tudni magyarázni másoknak is, ahhoz talán egy élet is kevés. Pajor Tamás is erről énekel: Az elméletet könnyű tudni, de egy élet kell hozzá. Elsőre egyszerűnek tűnik, de egy élet kell hozzá. https://www.youtube.com/watch?v=NdkIN0bYmUQ Ady megpróbált megbirkózni a vallással, Istennel. Talán belső indíttatásból, talán csak külső inspirációra. Mindenesetre olvasta a Bibliát. Persze biztosan nem csak a szöveget ismerte, hanem magyarázatokat is hallott róla hittanon, misén, istentiszteleten, bibliaórán, beszélgetések során. A szöveg ismerete nélkül egyszerűen nem lehet érteni, mi ez az egész, még akkor is nehéz. Mert bármilyen egyszerű első pillantásra, akkor is rendkívül bonyolult és összetett.
kurbitalis
2018. október 31. 01:59
Esterházyt Adyval és Waa Alberttel együtt emlegetni blaszfémia. Esterházy egy tehetségtelen, rasszista szófosó szellemi szélhámos. Pont.
kampman
2018. október 30. 17:39
Ady a költészet Mourinhója. Elképesztően tehetséges, hosszú távon eléggé fárasztó és irritáló.
afterall33
2018. október 30. 16:21
Szegény Ady! Se kiköpni, se lenyelni nem tudják máig. Ez a sorsa. Magyar sors. "Ifjú szivekben élek s mindig tovább, Hiába törnek életemre Vén huncutok és gonosz ostobák, Mert életem millió gyökerű. Szent lázadások, vágyak s ifju hitek Örökös urának maradni: Nem adatik meg ez mindenkinek, Csak aki véres, igaz életű. Igen, én élni s hóditani fogok Egy fájdalmas, nagy élet jussán, Nem ér föl már szitkozódás, piszok: Lyányok s ifjak szívei védenek. Örök virágzás sorsa már az enyém, Hiába törnek életemre, Szent, mint szent sír s mint koporsó, kemény, De virágzás, de Élet és örök."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!