A II. világháború alatt elkövetett nemi erőszak történetéről jelent meg könyv

2018. szeptember 26. 21:06

Szerdán mutatták be Pető Andrea történész II. világháború alatt elkövetett nemi erőszakokkal foglalkozó könyvét.

2018. szeptember 26. 21:06

A nők sérelmére elkövetett nemi erőszak történetét dolgozza fel Pető Andrea történész Elmondani az elmondhatatlant – A nemi erőszak története Magyarországon a II. világháború alatt címmel megjelent kötete, amelyet szerdán mutattak be az Országos Levéltárban.

Ez egy nagyon alapos tudományos mű, amelyben minden benne van, amit erről a témáról tudni lehet, az erőszakos katonáktól és katonanőktől kezdve a megerőszakolt holokausztáldozatokon át, a más országokban erőszakot elkövető katonákig – emelte ki a kötet bemutatóján Skrabski Fruzsina, az orosz katonák erőszakosságát feldolgozó Az elhallgatott gyalázat című dokumentumfilm rendezője.

Kifejtette, hogy tapasztalatai szerint az ilyen kötetek, vagy a témát feldolgozó filmek megjelenése után sorra kerülnek elő újabb áldozatok, ami azt mutatja, hogy az erőszakot átélteknek nagyban segíti a trauma feldolgozását, ha ezek a történetek napvilágra kerülnek.

Azokban az esetekben pedig amikor az áldozatok nem tudják felvállalni ezeket a történeteket, akkor a dokumentumfilmeseknek, történészeknek kell beszélni ezekről” – fűzte hozzá.

Kiss Gábor, a Hadtörténeti Múzeum HIM Hadtörténelmi Levéltár vezetője elmondta, hogy a háborús időkben, a katonák által, civil nők sérelmére elkövetett erőszak témáját Magyarországon az 1990-es években kezdték el kutatni, de a nyugati országokban sem sokkal korábban kerültek a történészek elé ezek az esetek.

A kötetben Pető Andrea összehasonlítja a más haderők tagjai által elkövetett eseteket is – fejtette ki Kiss Gábor, példaként említve, hogy az amerikai felszabadító csapatok katonái ugyanúgy követtek el nők ellen erőszakot Németország területén, mint Magyarországon az orosz katonák, vagy akár a Normandiai partraszállás idején, amikor az amerikai haderő szinte ugyanúgy bánt a francia nőkkel, mint a kiszoruló németek. Ezek a történetek is viszonylag későn, csak az 1970-es évek közepén kerültek napvilágra.

Kiss Gábor úgy vélte, a téma feldolgozása azért is várathatott magára ilyen sokáig, mert ez „egy kicsit a senki földje volt” a hadtörténészek és a politika- vagy társadalomtörténészek között, igazán senki nem érezte a magáénak. Emellett a téma kutatását az is nehezítette, hogy a magyar oldalról a katonai levéltári forrásokban igen kevés bizonyító erejű dokumentum maradt fenn, és igazán az érintettek sem beszéltek szívesen ezekről a történetekről.

A szerző a környező országokban történt hasonló esetek összehasonlító elemzésével azokat a tényezőket is igyekszik feltárni, amelyek egy háborúban tömeges nemi erőszak elkövetéséhez vezetnek. Az emlékezeti formák mellett részletesen szól a nemi erőszak láthatóvá tételéről és ennek emlékezetpolitikai, jogi gyakorlatáról is, a hozzáférhető szovjet forrásokat feldolgozva pedig kísérletet tesz arra, hogy a másik oldalról is képet adjon. 

Egy történésznek nagyon komoly morális felelőssége van, hogy mit és hogyan mond el” – vélekedett maga a szerző. Hozzáfűzte: „szinte minden magyar családnak van egy története ezzel kapcsolatban, ezért szinte kötelesség, hogy ezeket elmondjuk”.

A kutató igyekezett olvasmányos stílusban megírni a könyvet, hiszen – mint mondta – egy történésznek az a felelőssége és társadalmi feladata, hogy fontos kérdésekről olvasmányos, sokakat megszólító formában beszéljen.

A kötet a Jaffa kiadó gondozásában jelent meg.

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2018. szeptember 28. 12:36
Idézet Horn Gyula: Cölöpök, Kossuth kiadó, 1991, című önéletrajzi könyvéből: “A román katonák lompos öltözéke, fegyelmezetlen összevisszasága csak fokozta az ellenszenvet, amely ellenségeskedéssé fajult, mihelyt elkezdték a házakat járni, összeszedni mindazt, ami a kezük ügyébe került. Feltörték a bezárt üzleteket, az utcára dobálva a berendezést. Már az első éjszaka több százan megszállták a telepet, s házról-házra járva vadásztak az asszonyokra, lányokra. A szomszédunkban , a csinos huszonegy éves lányon egy szakaszra való román ’ment keresztül’. Anyánk úgy védekezett ellenük, hogy rongyokba öltözött, valósággal elcsúfította magát. Amikor hosszas dörömbölés után kinyitotta az ajtót, vagy tízen szitkozódva betódultak, de amint meglátták a ’csúf öregasszonyt’, dühükben elkezdték a konyha kövéhez csapkodni az edényeket. Csak akkor csillapodtak, amikor a szobába tódulva meglátták a kisgyerekeket. Valamelyikük ráordított a többire, erre eltakarodtak.” (67-68.old.) Horn aztán főszerepig csatlakozott az elvtársi „felszabadító” hatalomhoz.
Harangláb
2018. szeptember 27. 22:38
...Most már azt is tudhatjuk, hogy az amerikaiak sem voltak különbek más hódítóknál...Hollywood erről kussol, az gyártott szemétbe nem fér ilyesmi...
Box Hill
2018. szeptember 27. 20:52
Egy csomó nő egyenesen menekült Németországba az oroszok elöl.
fogas paduc
2018. szeptember 27. 13:35
Tragédia ami a háborúk folyamán történt a nőkkel és a más áldozatokkal. De a természet kompenzálja a fogyást - háborúk után mindig bébi bumm van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!