Titokzatos maja barlangfestményeket tártak fel Mexikóban

2018. július 31. 20:13

Egyedülálló művészeti leletre bukkantak a Yucatán-félszigeten, a tudósok még nem fejtették meg a barlangrajzok jelentését.

2018. július 31. 20:13

A Yucatán-félsziget legfontosabb maja barlangfestményeire bukkantak régészek Mexikóban.

A festmények egy 15 méter hosszú és öt méter magas sziklát díszítenek a félsziget keleti részén húzódó dzsungel egyik barlangjában, ahol víznyelőt is találtak a szakemberek; adta hírül a Latin-American Herald Tribune napilap honlapja.

Ezek nem csak a Yucatán-félsziget egyedüli barlangi festményei, de a legfontosabb ilyen alkotások, mivel oly sok elemet örökítenek meg, például madarakat, emlősöket, egy keresztet, geometriai figurákat, embert egy harcos formájában – közölte Sergio Grosjean Abimerhi, a mexikói ökológiai, tudományos és kulturális intézet kutatója, aki régészcsoportjával felfedezte a festményeket. 

A felfedezés új információkkal fog szolgálni a maja szokásokról, „igaz, még nem tudjuk, hogy mit is jelentenek ezek a barlangi festmények, és mikor készítették őket" – tette hozzá. 

A régészek a helyszínre hívták a nemzeti antropológiai és történelmi intézet szakembereit és más tudósokat, hogy segítsenek az elemek azonosításában. 

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2018. augusztus 02. 17:34
Zsírkrétát kapott ajándékba a gyerek. Használta is, míg seggbe nem rúgta a házmester! :)
Akitlosz
2018. július 31. 23:07
Az is lehet, hogy a rajzok csak rajzokat jelentenek. Egy maja éppen unatkozott a barlangban mert kint már megint zuhogott az eső, ezért addig rajzolgatott a falra. Nem biztos, hogy minden rajz valami titkos mögöttes tartalmat is rejt. De úgy izgalmasabb és a tudósoknak is meg kell élniük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!