Csatarekonstrukció: a varsói felkelésre emlékezik Budapesten a Lengyel Intézet

2018. július 28. 09:27

Hagyományőrzők fognak csatát rekonstruálni Budapesten, a varsói felkelés emlékére.

2018. július 28. 09:27

Az 1944. augusztus 1-jén kirobbant varsói felkelésről és a magyar honvédek felkelőknek nyújtott önzetlen segítségéről emlékezik meg egy történelmi csatajelent rekonstrukciójával a budapesti Lengyel Intézet.

A lengyel és magyar hagyományőrző csapatok segítségével felidézett jelenet a két nemzet közös történelmének nagyvonalú és hősies gesztusokban gazdag, mégis kevéssé ismert epizódját igyekszik kézzelfoghatóvá tenni Budapest lakói számára – közölte az intézmény az MTI-vel.

A rekonstrukciót követően az érdeklődők még többet megtudhatnak a magyar katonák varsói felkelésben betöltött szerepéről a Lengyel Intézetben, ahol levetítik a Magyar korridor – Varsó 1944 című dokumentumfilmet, valamint röviden ismertetik Maria Zima frissen megjelent Magyar katonák és a varsói felkelés című könyvét is.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wrobcsi
2018. július 30. 11:20
Egy kis adalék: https://lemil.blog.hu/2012/09/20/magyarok_es_a_varsoi_felkeles
annamanna
2018. július 30. 02:32
Hitler direkt azért küldte Pestre Pfeffer-Wildenbruchot, mert attól tartottak, hogy itt is kitör egy varsóihoz hasonló felkelés. "Pfeffer-Wildenbruch - Friessner és vezérkari főnöke, Helmuth von Grolman altábornagy szerint - alkalmas lehetett a védelmi állásrendszer kiépítésének felügyeletére, illetve az arcvonal mögötti népmozgalmak és szabotázsok megelőzésére vagy elfojtására, de hadműveletek irányítására nem." http://epa.oszk.hu/00000/00018/00008/pdf/ravasz.pdf Ez fölösleges félelem volt. A pestiek nem akartak felkelést szervezni. Még a zsidó gettóban sem tört ki lázadás, de az is igaz, hogy igyekeztek odafigyelni az ellátásra, hogy ennek hiánya ne vezessen éhséglázadáshoz.
rajgy
2018. július 29. 23:03
Talán megérjük egyszer, hogy 1944 tavaszáról is látunk egy dokumentum filmet, hogy a Kasztner és a többi milyen piszkos munkát végeztek. De nem lesz, mert Netanjahu megvétózná. Így a magyar vezető réteg inkább szolgai módon mindent Horthy Miklósra ken.
balbako_
2018. július 28. 11:19
Szerencsétlenek a két farkas közt pusztultak. Igaz mi is, mert Budapest volt a második legjobban lerombolt főváros a II.Világháborúban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!